Her går det opp for dem hva som har skjedd

Ingen smil blant staben i Det hvite hus, da Barack Obama holdt tale etter valgsjokket. 

INGEN SMIL: Staben til Barack Obama var i alt annet enn godt humør da han talte i går. Foto: EPA/JIM LO SCALZO/NTB Scanpix
INGEN SMIL: Staben til Barack Obama var i alt annet enn godt humør da han talte i går. Foto: EPA/JIM LO SCALZO/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går holdt Obama en tale til det amerikanske folket i forbindelse med presidentvalget. Staben hans fulgte talen fra Rosehagen i Det hvite hus. Der var det ikke mye latter å spore.

Stemningen i bildet over vitner nærmest om en begravelse.

Det vites ikke hva som gikk gjennom hodene til mennene og kvinnene som jobber for Obama, men det er mulig å forestille seg. En kvinne la ikke skjul på sine følelser der hun sto hulkende mens pressen tok bilder.

«Dette bildet sier så mye», skriver MSNBC/NBC-journalist Irin Carmon på Twitter.

TRIST DAG: Pressesekretær Josh Earnest (t.h.) hører Barack Obama tale i Rosehagen foran Det hvite hus. En kvinne gråter åpenlyst. Foto: AP Photo/Susan Walsh/NTB Scanpix
TRIST DAG: Pressesekretær Josh Earnest (t.h.) hører Barack Obama tale i Rosehagen foran Det hvite hus. En kvinne gråter åpenlyst. Foto: AP Photo/Susan Walsh/NTB Scanpix Vis mer

Sjokk

Det var mange som ikke kunne tro det de så da de våknet til nyheten om at Donald Trump blir USAs neste president. Det gjelder trolig også for de ansatte i Det hvite hus.

«Alle» valgdagsmålingene utropte Hillary Clinton som vinner, og dersom du hadde satt penger på det motsatte, kunne du smilt hele veien til banken.

Men etter hvert som timene gikk natt til onsdag, skulle dette bildet snart endre seg. Plutselig var Donald Trump favoritt når store deler av stemmene hadde blitt talt opp. Like før kloka ni norsk tid onsdag morgen var sjokket et faktum.

President Barack Obama blir værende i Det hvite hus fram til 20. januar. Det er datoen Donald Trump tar over jobben Obama har hatt i snart åtte år.

Obama ringte personlig til Donald Trump for å gratulere ham med valgseieren i går ettermiddag norsk tid.

OBAMA OM DEN NYE PRESIDENTEN: Obama talte onsdag ettermiddag om Trump som ny president i USA. Video: AP Vis mer

Møttes i dag

I dag møttes de to for første gang i Det hvite hus. Tonen mellom de to skal ifølge den nåverende og den kommende presidenten ha vært god, skriver nyhetsbyrået AP.

Obama omtalte møtet som «strålende» og sa han var oppmuntret av at Trumps vilje til å samarbeide med hans folk når det gjelder utfordringene USA møter.

Trump på sin side omtalte møtet som «en stor ære» og at han ser fram til å samarbeide med Obama i framtida.

- Jeg ser veldig fram til å jobbe med presidenten og å få råd fra ham i framtida, sa Trump.

MØTTES FOR FØRSTE GANG: President Obama inviterte den nyvalgte presidenten Donald Trump til Det hvite hus for første gang. Video: CNN Vis mer