Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump i Storbritannia:

Her går «Donald Trump» i lufta: - Angriper egoet hans

I ettermiddag er det ventet massive Trump-demonstrasjoner i London. I morges begynte det litt mer humoristisk.

TRUMP-BABY: En oransje Donald Trump-ballong der den amerikanske presidenten er karikert som en baby med bleie har skapt stor debatt i England. I dag fikk ballongen fly i to timer, samtidig som store protester er i gang i den britiske hovedstaden, i forbindelse med Trumps besøk til byen. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Vår intensjon er å gjøre narr av Donald Trump. Det er det eneste språket han forstår, sier Matt Bonner til Dagbladet.

Han er en av arrangørene som klokka 09.30 lokal tid, 10.30 norsk tid, sendte en luftballong til himmels utenfor Westminster og Big Ben.

Luftballongen er utformet som Trump, men har en vri. Den framstiller den amerikanske presidenten som en baby iført bleie. I hånda har Trump-babyen en mobiltelefon, trolig for å drive Twitter-krigføring.

Arrangøren Bonner bærer ei jakke hvor det står «Trump Babysitter», altså «Trump-barnevakt». De andre arrangørene bærer også samme jakke. Andre bruker røde capser med samme påskrift.

TRUMP-BARNEVAKT: Arrangørene bak luftballongen var kledd i røde maledresser med påskriften «Trump Babysitter». Noen hadde også røde capser med samme påskrift. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
TRUMP-BARNEVAKT: Arrangørene bak luftballongen var kledd i røde maledresser med påskriften «Trump Babysitter». Noen hadde også røde capser med samme påskrift. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

De er umiskjennelige like de etter hvert berømte capsene Trump brukte under valgkampen hvor slagordet hans sto: «Make America Great Again.»

Angriper Trumps ego

«Trump-barnevakten» Bonner forklarer at ballongen er ment å ramme Trumps følelser.

- Trump ser ikke ut til å reagere på den moralske forferdelsen hans personlighet og politikk framprovoserer. Men han har et ego, og det er egoet hans vi angriper her, sier «Trump-barnevakten» Bonner om målet med den oppblåsbare Trump-babyen.

Men, legger han til:

- Det er et seriøst budskap bak denne satiriske luftballongen. Det er for å si at vi er motstandere av hans politikk.

Til Westminster kom det i morges flere hundre personer for å overvære Trumps ferd til himmelen. Mange var imidlertid fra pressen.

LONDON: Det er ventet at titusenvis av mennesker skal demonstrere mot Donald Trump i forbindelse med hans besøk i Storbritannia fredag. Men allerede torsdag var demonstrantene godt i gang. Video: Scanpix / Nicolai Delebekk / Emilie Rydning Vis mer

Ballongen fløy ikke særlig høyt. En drøy halvtime før Trump-babyen lettet fra bakken, fikk arrangørene av stuntet beskjed om å ikke la luftballongen stige for høyt til værs.

Det siste politiet ville ha, var en løpsk Trump-baby i London.

Varslet stordemonstrasjon

Markeringen er bare en av flere demonstrasjoner mot den amerikanske presidenten som finner sted i London i dag. I ettermiddag, rundt klokka 15.00 norsk tid, begynner det et stort demonstrasjonstog.

Hvor mange som kommer til å delta, er vanskelig å forutsi, men arrangørene av demonstrasjonstoget mener det kan dreie seg om flere titusener.

Også i går var det Trump-demonstrasjoner i London.

Trumps program i Storbritannia har i størst mulig grad å unngå London. Det er delvis på grunn av demonstrasjonene, og den oppblåsbare Trump-babyen.

Presidenten har selv uttalt at han ikke føler seg velkommen i London, delvis på grunn av luftballongen.

Møtene han hadde med britenes statsminister Theresa May i går, fant sted på et landsted utenfor London.

I dag møter han Englands dronning, også da utenfor London. Den amerikanske presidenten landet i Storbritannia i går, etter å ha deltatt på Natos toppmøte i Brussel.

Trump-bråk

Og som i Brussel har Trump klart å lage bråk også i Storbritannia. Det tok ikke mange timene fra han gikk av presidentflyet Air Force One, til han igjen skapte overskrifter.

I natt trykket den britiske avisa The Sun et intervju med Trump hvor han gikk til angrep mot britenes statsminister Theresa May og hennes regjerings håndtering av brexit.

Det var nettopp på grunn av slike utfall at den amerikanske demonstranten Evan Powell møtte opp for å overvære Trump-baby-ballongens ferd mot himmelen.

- Jeg er her for å demonstrere mot min president, sier Powell til Dagbladet.

Powell er fra Los Angeles, men bor og jobber i London.

NULLTOLERANSE: Evan Powell fra Los Angeles var blant de som hadde møtt opp for å se Trump-babyen stige til værs. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
NULLTOLERANSE: Evan Powell fra Los Angeles var blant de som hadde møtt opp for å se Trump-babyen stige til værs. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har sett politikken i USA utvikle seg i en fryktelig retning, og jeg er her for å vise motstand. Fordi jeg har bodd her, har jeg gått glipp av mange sjanser til å demonstrere. Nå er jeg glad for at jeg får anledning til det.

«Nulltoleranse»

Powell bar på en plakat hvor det sto «Jeg har nulltoleranse for Trump». En henvisning til Trumps nulltoleranse for ulovlig overfart over den meksikansk-amerikanske grensa.

På grunn av dette ble over 2000 barn skilt fra sine foreldre ved grensa, etter foreldrenes ulovlige overfart til USA. Foreldrene ble anholdt og ble satt i varetekt. barna ble sendt til ulike sentre i USA.

For Powell var det personlig.

- Som barnebarn av meksikanske innvandrere til USA, ble jeg forferdet over hva jeg så.

Trump-babyen fikk lov til å sveve i to timer før den igjen måtte ned på bakken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!