I LAND:  I dag morges ble disse bildene tatt på en strand på øya Kos i Hellas. Flyktningene gikk i land etter mange timer om bord gummibåten de hadde tatt seg til Hellas i, fra Tyrkia, over Egeerhavet. Foto: AFP PHOTO / NTB SCANPIX
I LAND: I dag morges ble disse bildene tatt på en strand på øya Kos i Hellas. Flyktningene gikk i land etter mange timer om bord gummibåten de hadde tatt seg til Hellas i, fra Tyrkia, over Egeerhavet. Foto: AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

Her går flyktningene i land på nordmenns greske ferieparadis

124 000 flyktninger har gått i land på greske øyer i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I alt 124 000 flyktninger anslås å ha gått i land på en av Hellas' mange øyer så langt i år, ifølge Europa-sjef i FNs høykommissær for flyktninger Vincent Cochetel.

De samme øyene er blant nordmenns mest yndede feriemål hver sommer.

Bildene i denne saken ble tatt torsdag kveld, natt til fredag og fredag morgen, og viser en rekke flyktninger, trolig syriske, om bord gummibåter på vei over til den greske ferieøya Kos.

De kommer gjerne fra Tyrkia, og tar den forholdsvis korte sjøveien til en av de greske øyene, ifølge Reuters.

Kos og også Rhodos, en annen yndet ferieøy i nordmenns øyne, er bare noen få kilometer fra Tyrkias kyst.

På grunn av kamper i Libya, har det blitt enda farligere å komme seg fra det nordafrikanske landet og over Middelhavet til Italia.

- Desperat situasjon Disse bildene er på ingen måte unike. Lenge har man sett bilder av desperate flyktninger som ankommer den greske ferieøya.

Til Dagbladet anslo seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, at det kommer rundt 200-300 flyktninger til Kos via båt hver dag.

- Det er en desperat situasjon. Det er en ulovlig måte å komme seg til Hellas på, men det er den eneste muligheten de ser for seg, sa han til Dagbladet i slutten av juli.

Tok video av flyktninger Da omtalte Dagbladet den oppsiktsvekkende videoen Robin Hemmingsson tok av flyktninger i gummibåt komme i land på Kos.

Han og kjæresten var på ferie, da de var på sin daglige sykkeltur rundt øya 30. juli i 07.30-tida, så de plutselig en overfylt gummibåt nærme seg land.

Hemmingson anslo at det var cirka 50 mennesker i båten, blant dem rundt 15 barn. Flere av dem var også skadet.

- Det verste var å se barna. Det var så mange av dem, sa Robin Hemmingsson til Dagbladet.

- Vegg i vegg med skandinaviske turister Nesse i Flyktninghjelpen var på Kos i juli, og jobbet sammen med en lokal, gresk organisasjon som hjelper flyktninger som bor på et nedlagt hotell like utenfor Kos by. Han fortalte at menneskene der lever under uverdige forhold.

- Det er ganske dramatisk å se at dette skjer i Europa. Det bodde 700 mennesker på hotellet, som bare hadde noen få rom. De aller fleste sov ute. Det er satt opp bare noen få doer, og en vannslange slik at de kan vaske seg litt. Men de sover oppå hverandre, og det er ikke strøm, sier han, og legger til:

- Dette skjer vegg i vegg med der skandinaviske turister er på ferie.

- Får mange henvendelser En av Norges største reiseoperatører, Apollo, forteller til Dagbladet at de jevnlig er i kontakt med myndighetene på blant annet Kos og Rhodos for å få informasjon om flyktningstrømmen.

 SEIER:  En av flyktningene om bord gummibåten gjør seiers-tegnet i det han har kommet seg til Hellas, Europa. Foto. AFP Photo / NTB Scanpix
SEIER: En av flyktningene om bord gummibåten gjør seiers-tegnet i det han har kommet seg til Hellas, Europa. Foto. AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har også jevnlig kontakt med våre reisende der nede for å høre hvordan de har det. Dette har så å si ingen konsekvenser for våre kunder, bortsett fra at de sier at det er sårt å se, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo.

Seinest i går la Apollo ut en melding med informasjon om situasjonen på sine nettsider, for å kunne berolige sine kunder.

- Vi har fått mange henvendelser, og så et behov for å gi informasjon om situasjonen. Henvendelsene vi får, inneholder også et ønske om å hjelpe. Det er mange turister som nå tar med seg for eksempel ekstra klær eller tepper for å kunne gi det bort der nede.

 KVELDEN FØR:  Dette bildet er tatt av de samme flyktningene kvelden før, da de satte ferden mot Kos. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
KVELDEN FØR: Dette bildet er tatt av de samme flyktningene kvelden før, da de satte ferden mot Kos. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer