Her går folkemengden til angrep på sivilt politi

Fem politimenn alvorlig skadd etter at de skal ha trakasert gateselger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massive mengder demonstranter barket lørdag sammen med kinesisk ordenspoliti, kjent som «chengguan», etter at en gateselger og en nærstående tilskuer ble angrepet og slått av de lokale ordensvaktene lørdag. Seks mennesker, inkludert fem politimenn, ble alvorlig skadet i opptøyene som fulgte, skriver New York Times.
De fem blir andre steder omtalt som drept, og bildene som er spredd på den kinesiske twitterliknende tjenesten Weibo viser at flere personer er svært alvorlig skadet.

Blodig sammenstøt Større politistyrker måtte til slutt rykke ut etter at store folkemengder reagerte i harnisk på angrepet fra ordenspoliti i en by øst i Cangnan kommune i provinsen Zhejiang i Kina.

Sterke bilder på kinesiske Twitter, Weibo, og andre sosiale medier vitner om det reneste blodbad i sammenstøtet mellom sinte innbyggere og de forhatte kinesiske ordensvaktene. Det er det siste av mange voldelige sammenstøt mellom såkalte «chengguan», som gjerne opptrer i sivil, og kinesiske innbyggere etter at tilskuere har reagert på politiets behandling av gateselgere. Det skriver New Yorks Times Kina-korrespondent Austin Ramzy på sin nettblogg.

Tilskuer ble angrepet Lørdag hadde akkurat de beryktede ordensvaktene undersøkt en gateselger, som skal ha blokkert en gate med gassbrenneren sin, da  tilskueren, Huang Xiangba, ble bedt om å stoppe filmingen med mobilkamera. Xiangba, som reagerte på behandlingen gateselgeren fikk, skal deretter ha blitt slått av politimennene, ifølge Bejing News.

Brutalt: Bilder som er spredd på den Twitterliknende netttjenesten Weibo viser brutal vold.
Brutalt: Bilder som er spredd på den Twitterliknende netttjenesten Weibo viser brutal vold. Vis mer

Politimennenes angrep på gateselgeren og Xiangba skal ha skapt så sterke reaksjoner på nettet at store folkemengder samlet seg rundt politibilen til ordensmennene. Blant annet skal ryktene ha gått om at Xiangba døde som en følge av skadene, skriver Ramzy. Bilder på nettet viser en endevendt politibil og det som angivelig er hardt skadde «chengguans», skriver avisa videre. To av vaktene skal ha fått sjokk som en følge av blodtap og var alvorlig skadet etter sammenstøtet, ifølge lokale bymyndigheter.

Beryktet ordenspoliti Ordensvaktene, såkalte «chengguan», ble etablert av kinesiske myndigheter på 90-tallet for å håndheve myndighetenes regulering av gateselgere i byene. Ordensvaktene, som gjerne blir rekruttert fra arbeidsløse eller tidligere soldater, er beryktet for sine metoder på gata. Ordenspolitiet er en mellomting av politi og vektere.

Organisasjonen Human Rights Watch kom i 2012 med en rapport som organisasjonen mener dokumenterer utbredd vold fra det kinesiske ordensstyrkene. I 2008 skal en tilskuer ha blitt drept som en følge av skadene han fikk etter å ha filmet vakter i aksjon.

Skadet: Flere er åpenbart svært alvorlig skadet.
Skadet: Flere er åpenbart svært alvorlig skadet. Vis mer
Skadet: Den rasende folkemengden gikk til angrep på sivile politimenn i en minibuss.
Skadet: Den rasende folkemengden gikk til angrep på sivile politimenn i en minibuss. Vis mer