Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her går guttegjengen løs på Oslo-puben og gjestene

Knuste dør. Én pågrepet av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25. september 2019 konkluderte Pressens faglige utvalg (PFU) at Dagbladet har opptrådt kritikkverdig på punkt 4.8 i Vær Varsom-plakaten i forbindelse med denne saken. Les PFUs avgjørelse i sin helhet her og nederst i denne saken.

Videoen i denne saken er midlertidig fjernet.

---
Politiet opplyser fredag at 17-åringen som ble pågrepet, er løslatt, bl.a. grunnet sin lave alder.

Sjokkerte naboer ble onsdag ettermiddag vitne til at en ungdomsgjeng gikk til angrep på utestedet Bydels Kro på Tøyen i Oslo. Resultatet ble omfattende materielle skader samt at flere pubgjester ble utsatt for vold.

I en video Dagbladet har fått tilgang på, og som er filmet av en nabo, ser man tydelig at guttene gå løs på både gjestene og selve utestedet. En av ungdommene slår på pubens dør med noe som ser ut som et kosteskaft, mens en annen plukker opp en stein. Til slutt knuses døra.

- Det var iallfall åtte-ti gutter, tilsynelatende med innvandrerbakgrunn - noen ned i 13-15-årsalderen. Angrepet var ganske uprovosert, og jeg så ikke at det var noen konflikt med gjestene før en av mennene på kroa ble angrepet, sier naboen til Dagbladet.

Ifølge naboen blødde mannen fra et sår i hodet, men så ikke ut til å være hardt skadd, og forble på puben etter opptrinnet.

- Ikke første gang

Naboen forteller at dette ikke er første gang det er en episode der den tilsynelatende samme guttegjengen og gjestene på Bydels Kro havner i konflikt med hverandre.

- Det har vært munnhoggeri mellom partene tidligere, sier han.

Naboen ser alvorlig på episoden, men avviser at han er føler seg utrygg i strøket.

- Det er ganske tøffe ungdomsmiljø her, og slikt som dette skal ikke skje - men jeg er ikke skremt, sier han.

VARSKU: Politiet står uten verktøy for å håndtere de verste mindreårige kriminelle i Oslo. Video: Marie Røssland. Redigering: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer Vis mer

- Tilkalte flere

Bydels Kros innehaver sier at opptrinnet startet med at tre gutter begynte å krangle med gjester som satt på uteserveringen.

- Så ringte de noen, og plutselig var det opptil 15 stykker der. Jeg så ut, og da sto mange gutter og kastet stein, sier han til Dagbladet.

Innehaveren forteller at en av gjestene ringte politiet - som ankom etter noen minutter.

- Da løp guttene sin vei, sier han.

Mannen bekrefter at flere av gjestene var involvert i basketak.

- Én mann ble litt skadd, men ikke alvorlig, sier han.

- Folk blir redde

Innehaveren håper politiet nå får bukt med problemene.

- Tøyen har problemer, men det er ikke vanlig at folk kaster stein. Det er veldig dårlig for oss; gjestene, som er opptil 70 år, blir redde, og folk vegrer seg for å jobbe her, sier han.

I likhet med naboen forteller innehaveren at de samme guttene har havnet i konflikt med gjestene også tidligere.

- For et par måneder siden kastet noen av dem epler på gjestene. Et par uker seinere kastet de stein, men politiet fant ingen da de rykket ut, sier han.

Innehaveren anslår alderen på guttene er fra 14- til 17-årsalderen.

- De første gangene har de vært yngre, mens de som kom i går, var stort sett i den eldre aldersgruppa, sier han.

17-åring pågrepet

Dishanie Amit Eliassen, politiadvokat ved Oslo politidistrikt, opplyser at politiet prioriterer saken høyt.

- Vi har pågrepet en 17-åring og avhørt ham. Vi utelukker ikke at vi kommer til å pågripe flere, sier Eliassen til Dagbladet.

Politiet er kjent med at dette ikke er første gang det har vært slike hendelser på Bydels Kro, men Eliassen vil ikke gi ytterligere opplysninger om hendelsesforløpet, av hensyn til etterforskningen.

- Vi vil komme med flere detaljer i en pressemelding fredag, sier politiadvokaten.

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Dagbladet publiserte en video og to nettartikler om en guttegjeng som angivelig går til angrep på en pub og dets gjester.

Klager er Samarbeid for inkluderende dialog (SID) Tøyen som klager på vegne av guttene som er i alderen 13 og 17 år. Klager mener Dagbladet er forhåndsdømmende og forutinntatte ved at det gis inntrykk av at det kun var én aggressiv part i saken, og at ungdommene var aggressive tilsynelatende uten grunn. Klager mener avisen skulle forsøkt å nyansere fremstillingen gjennom kritiske oppfølgingsspørsmål til kildene. Det anføres at videoen har identifisert de unge. Guttene forteller at lærere, foreldre og andre har gjenkjent dem, og antatt at de gikk løs på pub og gjester uten grunn.

Klikk for å endre bildetekst

Dagbladet avviser klagen. Dette er en løpende nyhetsdekning av en aktuell hendelse av samfunnsmessig betydning, skriver avisen og peker på sakens alvor. Det vises også til den større debatten som pågikk høsten 2018 om ungdomskriminaliteten i Oslo, og politiets innsats på området. Dagbladet mener omtalen er nøktern og faktabasert, der relevante kilder er intervjuet. Ungdommene var forsøkt kontaktet via Uteseksjonen i Oslo, men de ønsket ikke å kommentere saken. Dagbladet hadde ikke til hensikt å identifisere noen, tvert imot, skriver avisen som mener den har sladdet grundig. Ungdommen er ikke er identifisert utover en mindre indre krets, skriver avisen i tilsvaret.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) vil innledningsvis understreke at det påklagede gjelder omtale av en aktuell hendelse, og at PFUs vurderinger må baseres på hva som var kjent på publiseringstidspunktet.

Utvalget er enig med Dagbladet i at en slik hendelse har offentlig interesse og måtte kunne omtales. Samtidig skjerpes kravene til varsomhet når mediene omtaler barn og unge, spesielt når barn og unge er omtalt i forbindelse med straffbare eller klanderverdige forhold.

Slik utvalget ser det, er relevante kilder som naboer, innehaver av kroa og politiet intervjuet. De siteres på det de har vært vitne til, og videoen dokumenterer opptrinnet. Videre merker PFU seg at Dagbladet har anstrengt seg for å komme i kontakt med ungdommene, men at de ikke ønsket å kommentere saken.

At ungdommens versjon uteblir, er uheldig og påfører det publiserte en svakhet. Men slik PFU ser det, måtte Dagbladet likevel kunne omtale hendelsen. Sett i lys av at den ene partens versjon mangler, mener utvalget at avisen kunne tatt noe mer forbehold i sine beskrivelser, jf. VVP 3.2. Det fremgikk imidlertid av artikkelen at det også tidligere har vært konflikt mellom ungdomsgjengen og pub-gjestene.

I presseetikken er det strenge krav til anonymisering ved omtale av klanderverdige og straffbare forhold på et tidlig stadium av etterforskningen. Dette kravet skjerpes ytterligere når de involverte er av barn og unge, jf. 4.7 og 4.8. Utvalget registrerer at Dagbladet ikke hadde som mål å identifisere noen, og derfor forsøkte å sladde ansikter til involverte. Sladdingen er etter PFUs mening ikke god nok. Gitt det ekstra vernet barn og unge skal ha i presseetikken, jf. VVP 4.8, mener utvalget at anonymiseringen ikke var tilstrekkelig.

Dagbladet har opptrådt kritikkverdig på punkt 4.8 i Vær Varsom-plakaten.

Oslo 25. september 2019

Alf Bjarne Johnsen,

Anne Weider Aasen, Live Ekeberg, Stein Bjøntegård,

Kristin Taraldsrud Hoff, Øyvind Kvalnes, Nina Fjeldheim

Et mindretall uttaler i tillegg følgende:

Slik artikkelen fremstår er dette historien om umotivert vold fra en gruppe (identifiserbare) ungdommer. Samtidig fremgår det av artikkelen at Dagbladet var kjent med at det har vært bråk ved kroa tidligere. Undertegnede mener derfor at Dagbladet burde tilstrebet å vise bakgrunnen for konflikten, og at saken ikke skulle vært publisert uten et bredere tilfang av kilder, jf. VVP 3.2. Undertegnede mener det hadde vært mulig å få andre kilder til å redegjøre for bakgrunnen for konflikten selv om ungdommene selv på dette tidspunktet ikke ønsket å la seg intervjue.

Utvalgets mindretall mener Dagbladet har brutt god presseskikk på punkt 3.2 i VVP.

Oslo, 25. september 2019

Kristin Taraldsrud Hoff

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!