Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Her går han i baret igjen

Brasils president Jair Bolsonaro er igjen i hardt vær.

INGEN ANTIBAC: Brasils president er ikke spesielt opptatt av smittevern når han møter folket. Video: Twitter / AP. 10. april 2020 Vis mer

Kritikken har haglet mot Bolsonaro de siste ukene, etter hans reaksjon på coronaviruspandemien. Fredag er det mer enn 1000 bekreftede coronavirusdødsfall i landet, og helsedepartementet roper varsko om at landet kanskje ikke vil kunne takle en epidemi.

image: Her går han i baret igjen

Presidenten fortsetter imidlertid som før, og later ikke til å ta alvoret innover seg.

Ifølge The Guardian har Bolsonaro i løpet av en periode på 48 timer gitt blaffen i helsemyndighetenes anbefalinger om sosial distansering ved opptil flere anledninger.

Raser etter videoklipp

En av Brasils største TV-kanaler fulgte fredag presidenten på hans besøk til et sykehus, en boligblokk, og et apotek i hovedstaden Brasília.

- Jeg har en grunnlovsfestet rett til å komme og gå som jeg vil. Ingen skal ta fra meg friheten til å komme og gå, sa Bolsonaro til de frammøtte på vei ut av apoteket, ifølge Globo.

- Jeg var her for å ta en graviditetstest, sa han spøkefullt til de oppmøtte, ifølge avisa Journal de Brasília.

Det er imidlertid et annet øyeblikk festet på tape, som har satt sinnet ytterligere i kok hos mange brasilianerne.

I møtet med folket som hadde samlet seg for å få et glimt av presidenten fredag, tørker han nesa med håndbaken, for så å snu seg rundt og håndhilse på en eldre dame øyeblikket etter.

CORONAVIRUSET: Trump har vært i nærkontakt med flere som i ettertid har testet positivt for viruset, deriblant Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro. Video: CNN Vis mer

- Alliert av viruset

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Blant andre Humberto Costa, en lege og senator for landets politiske venstreside, gikk kort tid etter ut og sa hva han mente:

- I dag valgte han ikke bare å ikke respektere anbefalingene fra WHO, han tørker også nesa og hilser på en eldre kvinne i mengden. Bolsonaro er en alliert av viruset, og begår gjentatte ganger en forbrytelse mot folkehelsen, skriver han på Twitter.

Også journalisten William De Lucca reagerer:

- Jeg tror kanskje dette er den beste videoen for å vise hvordan man IKKE skal oppføre seg under en pandemi, skriver han på Twitter.

Hendelsen skjer dagen etter at Bolsonaro ble observert mens han villig ga klemmer til sine supportere på et bakeri i hovedstaden.

Bolsonaro som har sammenliknet coronaviruset med en lett forkjølelse, og har gjentatte ganger gått til angrep på tiltakene satt inn for det han kaller et «mediehysteri».

Helsemyndighetene i landet ber på sin side folket om å følge Verdens helseorganisasjons (WHO) retningslinjer, og oppfordrer innbyggerne til å holde seg hjemme.

Kraftige protester

Presidenten har offentlig kritisert både nedstengningen av skoler og butikker, men i delstatene rundt om i Brasil har imidlertid lokale myndigheter stort sett ignorert ham, og tatt saken i egne hender.

Tidligere denne uka viste meningsmålinger at 39 prosent av innbyggerne er kritisk til Bolsonaros håndtering av krisen - en økning på 6 prosentpoeng på to uker, ifølge meningsmålingsinstituttet Datafolha, skriver NTB.

KARNEVAL: Da Brasils president Jair Bolsonaro postet spørsmålet på Twitter, lot ikke reaksjonene vente på seg. Video: Twitter, Emilie Rydning og Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Folk i Brasils storbyer har hver natt den siste tiden protestert mot Bolsonaro ved å slå gryter mot hverandre ut av vinduene sine og rope slagord mot presidenten.

Dette møtte ham også under begge de offentlige besøkene hans i Brasília torsdag og fredag.

En rapport fra landets helsedepartement viser at Brasil i dag bare kan utføre 6 700 tester for coronaviruset per dag, men at det vil trengs mellom 30 000 og 50 000 tester daglig når epidemitoppen nås i juni.

Rapporten viser også til at det er alvorlig tvil om landet har kapasitet til å håndtere en epidemi, og den ber delstatene som er hardest rammet, om å beholde karantenene som er innført, i strid med presidentens holdninger, skriver NTB.

Bolsonaros rådgiver skal være blant dem som har testet positivt for coronaviruset. Presidenten har selv meddelt på Facebook at han har testet seg, og at resultatet var negativt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!