Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her går hangarskipet til bunns

USS «Oriskany» er nå verdens største kunstige rev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Foran øynene på hundrevis av Korea- og Vietnamkrig-veteraner sprengte USAs marine hull i det utrangerte hangarskipet USS «Oriskany» og sendte det til bunns i Mexicogolfen, der skipet nå utgjør verdens største kunstige rev, melder AP.

225 kilo plastisk sprengstoff ble brukt for å senke det rustne hangarskipet, som bare brukte 37 minutter på å gå til bunns - fire og en halv time fortere enn forventet.

Dykkerattraksjon

«Oriskany» ligger nå på 64 meters dyp, omtrent 39 kilometer utenfor Pensacola Beach i Florida. Skipet er det første som blir senket i et program marinen kjører for samtidig å bli kvitt skipene og gjøre dem til dykkerattraksjoner på havbunnen, der de blir omgitt av fisk og annet marint liv.

Hangarskipet ble bygd i 1950 og fikk navn etter et slag fra den amerikanske uavhengighetskrigen. «Oriskany» ble først satt inn i tjeneste under Koreakrigen, og ble seinere brukt i avskrekkingsstyrken John F. Kennedy brukte under Cubakrisen.

Seinere senator John McCain tjenestegjorde på skipet under Vietnamkrigen, og ble tatt til fange av nordvietnameserne etter å ha blitt skutt ned over Hanoi i 1967. Han satt i krigsfangenskap i fem år.

«Oriskany» ble tatt ut av tjeneste i 1976.

Kostbar senking

Foto: AP/SCANPIX
Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Senkingen koster 20 millioner dollar (omtrent 120 millioner kroner), og har blitt utsatt i to år på grunn av orkaner og konflikter med miljøvernmyndighetene, som nå har kommet til at giftlekkasjen fra vraket blir minimal og ikke utgjør noen trussel mot havmiljøet.

Lokale myndigheter håper at vraket av «Oriskany» skal tiltrekke sportsdykkere og fiskere. En beregning Florida delstatsuniversitet har gjort, viser at Escambia kommune kan forvente 92 millioner dollar (omtrent 560 millioner kroner) i årlig merinntekt på grunn av den nye attraksjonen.

VEMODIG: To veteraner som har tjenestegjort om bord på «Oriskany», beskuer skipet der det ligger utenfor Pensacola i påvente av å bli slept ut og senket.
«ORISKANY»-VETERAN: Senator John McCain.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling