MØTE: Partilederne Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (FrP) og Knut Arild Hareide (KrF) møtes hos statministeren for videre samtalar om statsbudsjettet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MØTE: Partilederne Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (FrP) og Knut Arild Hareide (KrF) møtes hos statministeren for videre samtalar om statsbudsjettet. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Her går Hareide inn til skjebnemøtet: - Gjenstår en god del før KrF er fornøyde

Regjeringen ønsker å avklare budsjettspørsmålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens nordmenn flest er opptatt med gullrekka på TV, bruker Erna Solberg (H), Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide kvelden til å diskutere hvordan de skal bli enige om neste års statsbudsjett.

Skjebnespørsmålet blir diskutert hjemme hos Solberg i statsministerboligen i Oslo i kveld.

- Jeg tror at det er helt avgjørende for at vi skal greie å få til en enighet, og at veldig mye avgjøres nå i kveld, sa Krf-leder Knut Arild Hareide på vei inn til møtet.

Han karakteriserte møtet som et skjebnemøte.

Klarer de ikke å bli enige om budsjettet, kan det føre regjeringen ut i krise.

Steile fronter

Det vil være knusende for samarbeidet mellom de fire partiene om de ikke klarer å bli enig om noe så grunnleggende som statsbudsjettet.

- Budsjettavtale og budsjettenighet er som et DNA i samarbeidsavtalen. Vi har ikke sagt at vi skal skal bli enige om budsjettet, vi har sagt at vi skal søke å få til en enighet, men det er jo den største saken, og påvirker hele neste års politikk, og derfor er det selvsagt veldig viktig å få til en enighet om det, sier han.

Venstre og Frp står steilt i hvert sitt hjørne i spørsmålet om bilpakken i budsjettet, som ikke har vært rørt så langt i forhandlingene.

Formålet med kveldens møte er å kartlegge hva som skal til for at særlig kamphanene Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) kan bli enige.

Hareide legger ikke skjul på at det er krevende forhandlinger - og understreker at de vil omfatte også andre ting enn bilpakken.

- Alle kjenner til hvilke utfordringene ved det grønne skiftet, men også på viktige områder som skole og distrikt, gjenstår det en god del for at KrF skal være fornøyd, sa Hareide til pressekorpset som sto utenfor statsministerboligen.

Tror på løsning

Kveldens møte innebærer at Erna Solberg har gitt opp å finne en løsning gjennom ordinære forhandlinger på Stortinget, og dermed løfter diskusjonen opp til partiledernivå.

Før møtet skal partiets tallknusere ha regnet på hva regjeringens siste tilbud vil innebære i kostnad og klimakutt - og om det er godt nok til en firepartiløsning.

I sitt siste tilbud skal regjeringen nemlig ha lagt 3 milliarder kroner ekstra på bordet, blant annet til økt satsing på kollektivtrafikk, jernbane og miljøteknologi.

Det er ikke avklart hvordan samarbeidspartiene stiller seg til det siste tilbudet. Det er heller ikke helt klart hvordan samarbeidsklimaet er.

Tidligere denne uka åpnet partileder Knut Arild Hareide nemlig for at partiet kunne støtte regjeringens budsjett selv om Venstre ikke gjorde det.

Han har imidlertid vært tydelig på at det er lite sannsynlig.

- Vi jobber kun med ett mål, og det er at fire partier skal komme til en budsjettenighet. Det vil være en styrke for alle de fire samarbeidspartiene. Alle som har sett hva som har utspilt seg de siste dagene, ser at det er veldig krevende å få til en enighet, men vi jobber ikke med noen plan B, gjentok han til pressen på vei inn til møtet fredag kveld.

Tror på enighet

Venstre-leder Trine Skei Grande har fortsatt tro på at partene skal finne en løsning i budsjettforhandlingene, og sier hun tror KrF og Venstre vil stå sammen.

- For det første har sentrum godt av å stå sammen, for det andre har KrF en veldig stolt miljøhistorie, med den eneste statsministeren som har gått av på en miljøsak. KrF er opptatt av skaperverket, og det tror jeg også de er inn i budsjettforhandlingene, smiler Grande på vei ut fra Stortinget opp til statsministerboligen, der de fire partene skal møtes fredag kveld.

Det som må til, er at regjeringspartiene holder løftene sine, sier Grande.

- Vi må ta for gitt at de lovnadene vi blir gitt i ett budsjett, blir levert i det neste, sier hun til NRK.