SKULLE ÅPNES: Den flunkende nye flyplassen på den sagnomsuste atlanterhavsøya St. Helena har en prislapp på 285 millioner pund - eller 3,3 milliarder kroner - og skulle åpnes nå i mai. Men slik gikk det ikke. Foto: Damien OBey / SAMS 
SKULLE ÅPNES: Den flunkende nye flyplassen på den sagnomsuste atlanterhavsøya St. Helena har en prislapp på 285 millioner pund - eller 3,3 milliarder kroner - og skulle åpnes nå i mai. Men slik gikk det ikke. Foto: Damien OBey / SAMS Vis mer

Her går landingen bra, men flyplassen kan bli en milliardkatastrofe

Innbyggerne på St. Helena er henvist til skipstransport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alarmen har gått på den flunkende nye flyplassen på den sagnomsuste atlanterhavsøya St. Helena. Flyplassen har ifølge BBC en prislapp på 285 millioner britiske pund, og skulle åpnes nå i mai.

Slik gikk det ikke.

På ubestemt tid

Martin Louw, operasjonsdirektør i det sørafrikanske flyselskapet Comair, forteller hva som skjedde da testflygninger skulle bekrefte at flyplassen var trygg.

- Vi ville se nøyaktig hvordan forholdene var, ved innflygningen til den spesifikke rullebanen. Det var litt verre enn vi hadde forventet, sier Louw til BBC.

Han har utvilsomt dekning for den uttalelsen.

Testflygningene ga verst tenkelig resultat: Vindforholdene er rett og slett for farlige for passasjertrafikk.

Så nå er åpningen ifølge BBC utsatt på ubestemt tid.

En video som BBC har lagt ut, viser tydelig hvorfor: Det store testflyet vingler i vinden. Rett før landing går vind-alarmen, og piloten tvinges til å snu nesa opp igjen.

Kunne vært verre

For St. Helenas rundt 4000 innbyggere er dette dårlig nytt. Uten flyplass er de henvist til skipstransport. Og sjøreisen til Afrika tar flere dager.

De kan trøste seg med at de ihvertfall har én transportmulighet - i motsetning til Frankrikes tidligere hersker Napoléon Bonaparte.

Etter nederlaget ved Waterloo i 1815, sendte britene ham til øya - som er et britisk, oversjøisk territorium - hvor han var tvunget til å bli til han døde i 1821.