Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her går pengebingen i Mosul opp i røyk: - Vi skal svekke mulighetene IS har til å fungere som en «stat»

Video viser øyeblikket «terrorbanken» går i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS er tidligere blitt omtalt som verdenshistoriens rikeste terrororganisasjon, og da den irakiske byen Mosul ble erobret i juni 2014, skal de blant annet ha raidet byens banker og stukket av med enorme summer.

Kidnappinger, narkotika, våpen, menneskehandel og stjålet olje er andre velkjente inntektskilder for terrorgruppen som ifølge The Telegraph skal besitte milliardverdier. De krever også «skatt» av sivilbefolkningens bedrifter i områdene de kontrollerer.

Bombet pengelager Onsdag bekreftet militære kilder til CNN at USAs luftvåpen hadde destruert det som skal ha vært en stor og vikig kontantbeholdning for IS i Mosul. Angrepet ble gjennomført mandag i det amerikanerne betegner som et «sensitivt» område av byen grunnet risikoen for sivile dødsfall.

Nå er en video som skal vise angrepet frigjort av myndighetene. Se klippet øverst i saken.

- Millioner av dollar Bygget ble jevnet med jorden, men det eksakte beløpet som gikk opp i røyk og flammer er ikke kjent. Kildene bekrefter imidlertid overfor CNN at det skal være snakk om «millioner av dollar», og at de har planer om flere lignende angrep for å svekke terroristenes evne til å fungere som en «stat».

Etter informasjonen kom amerikanerne i hende skal de ha observert bygget i flere dager. Grunnet stor sivil trafikk på dagtid og opplysninger om at IS-soldater jobbet i bygget på natta, slo de til ved soloppgang.

Sivile tap Bombemålets taktiske verdi ble sett på som såpass verdifullt at tap av så mange som 50 sivile liv ville blitt godkjent. Angrepet skal ifølge beregninger fra myndighetene ha drept mellom fem og syv sivile.

Dagbladet har tidligere omtalten skrytevideo av et av pengelagrene til terroristene der store mengder kontanter blir vist fram, men nå kan det se ut som den enorme rikdommen sakte, men sikkert er i ferd med å forvitre. USA hevder blant annet at IS er i ferd med å smuldre opp.

For verdenssamfunnets militære oppmerksomhet er i stor grad viet områdene IS besitter i Syria og Irak, og oljeutvinningen, som daglig skal ha smurt terrormaskineriet med milliardverdier, skal nå være sterkt redusert. 14 prosent av territoriet de kontrollerer skal eksempelvis være mistet.

Den internasjonale koalisjonen, med USA og Russland i spissen, har gjennomført en lang rekke taktiske bombeangrep rettet mot raffinerier, infastruktur, transportmidler og brønner knyttet til oljeproduksjonen.

I går ble det kjent at Norge sa nei til å bistå med jagerfly i kampen mot IS.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media