Her går Rikstoto over streken

Dette er ulovlig markedsføring, mener Lotteritilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Bli millionær på onsdag». «Bli mangemillionær på lørdag». «Bli litt rik hver dag».

Slik lyder teksten på Norsk Rikstotos Lyntoto-kupong for spillene V65, V75 og Dagens Dobbel. 

De har vært solgt gjennom ICA-kjeden, men var ikke en del av markedsføringsoversikten som Norsk Rikstoto har sendt til Lotteritilsynet.

Men Lotteritilsynet mener kupongene kan regnes som markedsføring, og kritiserer dem i en fersk tilsynsrapport som Dagbladet.no har fått tilgang til.

– Aggresiv markedsføring

– Dette er direkte reklame ved at ei vender seg direkte til kunden, og er en mer aggressiv måte å markedsføre seg på, heter det i rapporten.

– Norsk Rikstoto balanserer her på streken for om markedsføringen er en aggressiv «løp og kjøp»-reklame som oppfordrer til impulsiv deltakelse i spill, heter det i rapporten.

Tilsynet konkluderer med at markedsføringen er over grensa.

Her går Rikstoto over streken

– Etter Lotteritilsynets vurdering er Lyntoto-kupongene et avvik på retningslinjene for markedsføring.

– Siden en heller ikke kan regne ut vinnersjanse ved totalisatorspill, blir markedsføring der en bruker tekst som «bli rik», «Bli mangemillionær» i tillegg både villedende og utilstrekkelig rettledende, heter det i rapporten.

Retter kupongene

Lotteritilsynet regner et avvik som et forhold som tilsynet er i strid med norsk lov.

Norsk Rikstoto legger seg flate for kritikken.

– Vi har mottatt henvendelsen, tar den til etterretningen og retter oss etter den, sier Kjell Terje Ringdal, direktør for info og samfunnskontakt i Norsk Rikstoto, til Dagbladet.no.

I Lotteritilsynets rapport for første halvår 2006 ble kupongene også vurdert. Ifølge den nye rapporten var konklusjonen den gang også at kupongene var et avvik på retningslinjene for markedsføring.

Likevel har Norsk Rikstoto brukt de samme kupongene i andre halvår 2006 og første halvår 2007.

POPULÆRT PENGESPILL: Norsk Rikstoto har drevet ulovlig markedsføring med kuponger til V65, V75 og Dagens Dobbel. Dette arkivbildet er av den gamle storhesten Steinlager fra et V75-løp. Foto: Scanpix
POPULÆRT PENGESPILL: Norsk Rikstoto har drevet ulovlig markedsføring med kuponger til V65, V75 og Dagens Dobbel. Dette arkivbildet er av den gamle storhesten Steinlager fra et V75-løp. Foto: Scanpix Vis mer

– Kupongene vil nå bli fjernet og de nye vil bli utformet i henhold til tilsynets ønsker. Etter det jeg vet er dette den eneste henvendelsen vi har fått om disse kupongene, sier Ringdal til Dagbladet.no.

MARKEDSFØRING: Disse kupongene mener Lotteritilsynet bryter med loven.