Her går romdrømmen rett i bakken og i tusen knas...

... Og da gikk luften ut av ballongen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den avanserte «romballongen» skulle løfte forskningsinstrumentene 40 kilometer til værs for å måle gammastrålingen fra verdensrommet.

Og på bakken skulle spente studenter og forskere fra universitetet i California, Berkley, og flere universitet og høyskoler i Taiwan se sin design gi verdifulle data til forskning.

Men den drømmen gikk bokstavlig talt i tusen knas da den tunge ballong-riggen slet seg fra festekranen og ble slept langs bakken i den australse ødemarken nær Alice Springs.

Ballongferden bød på dramatikk i høyklasse selv om det hele foregikk langs bakken. Den tunge forskningsriggen ble slept av gårde og brøytet seg gjennom en parkert bil og tilskuere som med et nødskrik fikk kastet seg unna.

- Jeg er heldig som er i live, sier Betty Davies, en av tilskuerne til nyhetsbyrået ABC-news. Hennes bil stod ved siden av den som ble knust av ballongriggens ville ferd.

KNUST: Forskningsriggen skal ha kostet millioner å utvikle. Men mange av instrumentene kunne visst reddes. Foto: ABC-News/Reuters
KNUST: Forskningsriggen skal ha kostet millioner å utvikle. Men mange av instrumentene kunne visst reddes. Foto: ABC-News/Reuters Vis mer

- Vi satt i bilen og skulle til å flytte den unna. Vi var bare centimetre unna å bli feid av gårde. Hadde det ikke vært for den andre bilen, tror jeg vi hadde vært et annet sted nå, sier Davies.

Men det er ikke bare ballongriggen og den tilfeldige bilen som er knust, fastslår ballong- oppskytningssenterets leder, professor Ravi Sood. Studentene og forskerne som er med på prosjektet føler seg også knust.

- Med ballongferder er det slik som skjer en og annen gang. Men det er veldig skuffende - ja rett og slett til å få vondt i magen av, sier han til ABC-News.

Hvor store skader som oppstod på forskningsriggen og omgivelsene er foreløpig uklart. Men lokale medier varsler at mye av utstyret kunne reddes, og at prosjektledelsen tar sikte på en ny og forhåpentligvis mer vellykket «oppskytning» i slutten av mai.

VILL FERD: Vinden får skylda for den ville ferden. Foto: ABC-News/Reuters
VILL FERD: Vinden får skylda for den ville ferden. Foto: ABC-News/Reuters Vis mer

Studentene har jobbet med det NASA-sponsede prosjektet i lang tid og legger ikke skjul sin skuffelse når de har gjenvunnet pusten etter å ha løpt for livet for å komme unna den løpske riggen.

- Vi var så begeistret og spente over forskningen vi skulle få drive. Så det var et sjokk å se det hele gå i knas så plutselig, sier California-student Eric Bellm mens han plukker opp vrakdeler på bakken.

Tidligere denne måneden ble en lignende romballong «skutt opp» fra samme sted.  Det var en stor suksess, der ballongen - like stor som  Australias største cricket-bane - fraktet en to tonns forskningsrigg langs atmosfærens ytterkant i en fart på 50 meter i sekundet.

FARLIG: Ballongen var farlig nær en rekke folk, biler og bygninger. Ingen personer ble skadd. Foto: ABC-News/Reuters
FARLIG: Ballongen var farlig nær en rekke folk, biler og bygninger. Ingen personer ble skadd. Foto: ABC-News/Reuters Vis mer