Her går seks milliarder opp i røyk

Pilotene i B-2-flyet reddet seg ut i siste liten. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 23. februar i år krasjet før første gang et fly av typen B-2, et bombefly til en verdi av seks milliarder kroner.

Ulykke er den aller første for flytypen, som har vært i drift i 15 år, og skjedde ved en flybase på den USA-kontrollerte stillehavsøya Guam. 

Den flaggermuslignende «flygende vingen» hadde såvidt rukket å ta av fra rullebanen før den gikk rett i bakken. Superflyet som styrtet hadde ifølge luftforsvaret ikke skarpe bomber ombord, og traff til alt hell ingen bygningene i området

Amerikansk luftforsvar har offentliggjort en rapport om ulykken. Her kommer det fram at ulykken skyldtes feil i flyets datasystem, noe som førte til flyet beregnet feil hastighet og feil vinkel da det skulle ta av fra bakken.

De to pilotene ombord klarte å ta i bruk katapultsetene i cockpiten og reddet livet ved å skyte seg ut i fallskjerm. En av dem måtte behandles på sykehus, den andre fikk kun lettere saker.

Amerikansk luftforsvar er de enste som har B-2, som ble utviklet i heftig hemmelighetskremmeri på 1980-tallet. Flyene ble første gang brukt i bombeoperasjoner under NATOs massive luftangrep Kosovo-krigen i 1999. Senere har den vært sentral i både Afghanistan i 2001 og under USAs invasjon av Irak to år senere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer