Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her går seks milliarder opp i røyk

Pilotene i B-2-flyet reddet seg ut i siste liten. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 23. februar i år krasjet før første gang et fly av typen B-2, et bombefly til en verdi av seks milliarder kroner.

Ulykke er den aller første for flytypen, som har vært i drift i 15 år, og skjedde ved en flybase på den USA-kontrollerte stillehavsøya Guam. 

Den flaggermuslignende «flygende vingen» hadde såvidt rukket å ta av fra rullebanen før den gikk rett i bakken. Superflyet som styrtet hadde ifølge luftforsvaret ikke skarpe bomber ombord, og traff til alt hell ingen bygningene i området

Amerikansk luftforsvar har offentliggjort en rapport om ulykken. Her kommer det fram at ulykken skyldtes feil i flyets datasystem, noe som førte til flyet beregnet feil hastighet og feil vinkel da det skulle ta av fra bakken.

De to pilotene ombord klarte å ta i bruk katapultsetene i cockpiten og reddet livet ved å skyte seg ut i fallskjerm. En av dem måtte behandles på sykehus, den andre fikk kun lettere saker.

Amerikansk luftforsvar er de enste som har B-2, som ble utviklet i heftig hemmelighetskremmeri på 1980-tallet. Flyene ble første gang brukt i bombeoperasjoner under NATOs massive luftangrep Kosovo-krigen i 1999. Senere har den vært sentral i både Afghanistan i 2001 og under USAs invasjon av Irak to år senere.

B-2 Spirit er utstyrt med stealth-teknologi som forhindrer eller begrenser mulighetene for at det spesielle flyet blir oppdaget på radar. Samtidig har det unike aerodynamiske egenskaper. Dette gjør det mulig å operere i luftrom som ellers ville vært fullstendig beskyttet av radar og antiluftskyts, og flyene har en rekkevidde på over 10 000 kilometer uten å fylle drivstoff.

Her går seks milliarder opp i røyk
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling