Her går sjokkerte og rundlurte aksjesparere i krisemøte

- Veldig sterke følelser, sier investor som alene kan ha tapt over fem millioner.

RYSTEDE: Mange av aksjeklubb-medlemmene som strømmet til krisemøtet i kveld visste ikke noe om hvor galt det var fatt før medieoppslagene de siste tre dagene. Foto: HENNING LILLEGÅRD
RYSTEDE: Mange av aksjeklubb-medlemmene som strømmet til krisemøtet i kveld visste ikke noe om hvor galt det var fatt før medieoppslagene de siste tre dagene. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alt fra unge jenter tidlig i 20-åra til middelaldrende forretningsfolk og pensjonister på krykker i 80-90-årsalderen strømmet til et møtelokale i Thon Hotel Opera i Oslo klokka 19 i kveld.

Alle er medlemmer i den skandaliserte «spareklubben» TA-Invest, der paret som står bak nå sitter varetektsfengslet, siktet for millionbedragerier.

LES OGSÅ: - De er tryggere i fengsel

LES OGSÅ: «Som alle vet driver jeg og Eva denne klubben på idealistisk basis»

Mange av de som sitter igjen med svarteper økonomisk er nære venner og bekjente av Per Sten Andersen og Eva Karin Haugen, noen er slektninger.

- Sorgens kapittel
På det hastig arrangerte medlemsmøtet skal mange av de rundt 300 rundlurte fondsdeltagerne i nærmere tre timer prøve å samle trådene og finne ut hvordan de skal forholde seg til politiets pågripelse av personene som var blitt betrodd med opp til 400 millioner kroner i sparepenger og investeringer.

- Det er veldig sterke følelser blant folk, sier forretningsmann Steinar Hem til Dagbladet.

Han har alene en fordring på 6,6 millioner i den kollapsede aksjeklubben, og vet foreløpig ikke om han får igjen en krone. Andre enkeltpersoner skal ha gått inn med rundt 30 millioner kroner.

- Men her er det også småsparere og pensjonister. Vi har bedt folk samle seg her i kveld for å gjøre noe felles i forhold til det som har skjedd, sier Hem.

- Har tapt en god venn
Flere kjendiser og medieprofiler har også vært med i spareklubben, blant dem tidligere håndballandslagstrener Gunnar Pettersen, tidligere forsvarsminister Anders C. Sjaastad, gründer Knut Ivar Skeid og sogneprest Egil Stray Nordberg, ifølge VG. Men de fleste kjente fjesene så ut til å være fraværende på kveldens møte.

- Dette er et sorgens kapittel, sa en mer ukjent mann på vei inn til krisemøtet.

De fleste ville i 19-tida foreløpig ikke snakke med media, mens andre konstaterer at noe fryktelig galt har skjedd, uansett hva som blir utfallet av straffesaken.

- Dette er et tap av en god venn. Jeg føler frustrasjon, sier Olav Fossbakken, som kjenner en av de bedragerisiktede personlig.

- Jeg la inn 1,1 millioner kroner. Pluss, pluss, sier han til Dagbladet.

- Har ikke sporet opp noe
I kveld vil de antatt rundlurte fondsdeltagerne trolig velge et styre som i samråd med jurister skal håndtere situasjonen videre.

- Det er foreløpig ikke sporet opp midler av betydning. Det gjenstår å se om midlene befinner seg et sted, eller om de matematisk sett rett og slett må regnes som tapt, sier Hasse Bergstrøm, som i innledningsfasen har ledet ann i opprøret mot samboerparet som står bak.

Bergstrøm har vært kollega med Per Sten Andersen ved Ski videregående skole i mange år og hadde aldri trodd Andersen ville lure gode venner, men regner nå millioninvesteringene som tapt.

- Jeg har kjent vedkommende i 33 år. Her er det snakk om følelser, ikke bare penger, sier lektoren og juristen.

Pressen hadde i kveld ikke adgang til krisemøtet på Hotel Opera, men initiativtagerne har varslet en pressekonferanse klokka 22.

Eiendommer pantsatt
Per Sten Andersen og Eva Karin Haugen ble pågrepet for omlag en uke siden. Da de ble besluttet varetektsfengsling mente lagmannsretten at det er skjellig grunn til underslag, mens politiet jobber mot å utarbeide en langt mer alvorlig bedrageritiltale.

Påtalemyndigheten og kreditorene prøver nå å få oversikt over en pengestrøm på over 300 millioner kroner i aksjeklubben, som ble startet i 1996.

Advokat Camilla Wahl i advokatfirmaet Legal team har jaktet på verdier i TA-Invest og hos Per Sten Andersen og Eva Karin Haugen i flere måneder. Det er tatt arrest i 48 eiendommer som skal være kjøpt for 150 millioner kroner - men disse eiendommene skal være  pantsatt for totalt 180 millioner kroner. 

Det er også tatt arrest i Per Sten Andersen Volvo XC90, Eva Karin Haugens VW golf og en fritidsbåt.

VAR VENNER I 33 ÅR: Lektor Hasse Bergstrøm ved Ski videregående skole har jobbet med bedragerisiktede Per Sten Andersen i en årrekke, og har trolig tapt millionbeløp på den påståtte svindelen. Foto: HENNING LILLEGÅRD
VAR VENNER I 33 ÅR: Lektor Hasse Bergstrøm ved Ski videregående skole har jobbet med bedragerisiktede Per Sten Andersen i en årrekke, og har trolig tapt millionbeløp på den påståtte svindelen. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer