Her går spanerne til aksjon mot «playboyens» hjelpere

Fredag morgen slo politiet til på Grünerløkka i Oslo og i Lørenskog for å pågripe antatte selgere i amfetaminligaen som skal være styrt av en partyglad norskpakistaner (35).

TATT: En 28 år gammel beboer (i midten) ble fredag morgen pågrepet på Grünerløkka av politispanere fra Romerike og Oslo, før han ble iført håndjern i en ventende sivil politibil. I Grünerløkka-bygården skal politiet også ha funnnet en mindre mengde amfetamin. Videograb: Håkon Eikesdal
TATT: En 28 år gammel beboer (i midten) ble fredag morgen pågrepet på Grünerløkka av politispanere fra Romerike og Oslo, før han ble iført håndjern i en ventende sivil politibil. I Grünerløkka-bygården skal politiet også ha funnnet en mindre mengde amfetamin. Videograb: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om amfetaminsaken eller forhold rundt de involverte? Send sms/ring til journalisten på nummer 412 15 090.

(Dagbladet): Like etter rushtrafikken la seg i Oslo fredag morgen, tok nærmere ti sivilkledde politifolk seg usett inn i en sentral bygård på Grünerløkka via bakgården.

I en leilighet pågrep de en mann (28) og en kvinne (25). Samtidig gikk politiet til aksjon mot leiligheten til en budbilsjåfør (37) på Romerike.

SJÅFØR: En 37-åring (foran) som jobber som budbilsjåfør ble pågrepet hjemme i leiligheten sin på Romerike, samtidig som aksjonen i Oslo pågikk. Foto: Øistein Norum Monsen
SJÅFØR: En 37-åring (foran) som jobber som budbilsjåfør ble pågrepet hjemme i leiligheten sin på Romerike, samtidig som aksjonen i Oslo pågikk. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Alle de pågrepne er siktet for grov narkotikaforbrytelse, etter at de i lengre tid skal ha solgt amfetamin som en del av et større nettverk som politiet på Romerike er i ferd med å rulle opp. I leiligheten på Grünerløkka ble det funnet en mindre mengde stoff.

- Solgte Alle de tre lot seg avhøre uten advokat tilstede.

- Vi mener personene som ble pågrepet på fredag er i det ytterste leddet i omsetningsnettverket. Etter avhør på lørdag forelå det ikke lenger fare for bevisforspillelse, og de ble derfor ikke framstilt for fengsling, opplyser politioverbetjent Harald Engøy ved Romerike politidistrikt.

I aksjonen deltok sivilkledde spanere både fra avsnittet for organsiert kriminalitet ved Romerike politidistrikt og fra oslopolitiets avdeling «Spesielle operasjoner» (SO).

- Reisebyrå-pakker Budbilen til 37-åringen som har arbeid som sjåfør ble etter pågripelsen undersøkt av narkohunder, men det er ikke klarlagt om han har brukt jobben til å drive narkosalg.

PÅGREPET: En 25 år gammel kvinne var blant de pågrepne på Grünerløkka. Foto: HÅKON EIKESDAL
PÅGREPET: En 25 år gammel kvinne var blant de pågrepne på Grünerløkka. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Etter det Dagbladet forstår mener etterforskerne at de tre siste siktede er på samme «nivå» som den fengslede vennen (31) til stortingsrepresentant Henning Warloe. 31-åringen ble for tre uker siden  pågrepet i stortingsleiligheten til Høyre-politikeren. Også Warloe ble pågrepet, men regnes ikke som en del av narkoligaen.

Både 31-åringen og enkelte av de nye siktede skal ha dukket opp på et reisebyrå på Tøyen i Oslo for å hente pakker som antas å inneholde amfetamin. Det var i dette reisebyrået en av de ansatte, en 36-åring, ble pågrepet da han kom på jobb onsdag 14. mars.

- Vi mener flere ting i etterforskningen peker mot at narkotika har blitt distribuert via reisebyåret, men det er for tidlig å gå inn i detaljene, sier Engøy.

RANSAKET: Politiet brukte våpen- og narkohund til å gjennomsøke bilen og leiligheten til den pågrepne sjåføren på Romerike. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
RANSAKET: Politiet brukte våpen- og narkohund til å gjennomsøke bilen og leiligheten til den pågrepne sjåføren på Romerike. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

36-åringen nekter for å ha noe med amfetaminligaen å gjøre.

- Hovedperson De antatte selgerne som ble tatt fredag skal ved enkelte anledninger også ha hatt direkte kontakt med en 35 år gammel norskpakistaner fra Lørenskog som politiet har utpekt som hovedmann i amfetaminligaen.

35-åringen har etter det Dagbladet forstår blitt spanet på og telefonavlyttet i flere måneder.

Han er tidligere ustraffet, men politiet mener han har pleiet nær kontakt med B-gjengen og flere såkalt multikriminelle personer i Oslo.

BESLAG: Erfarne politispanere i sivil fant en mindre mengde narkotika og andre gjenstander i osloleiligheten.
BESLAG: Erfarne politispanere i sivil fant en mindre mengde narkotika og andre gjenstander i osloleiligheten. Vis mer

35-åringen, som har hatt arbeid som postsjåfør, har også vært kjent for høy VIP-faktor på Oslos mest eksklusive nattklubber og hyppige utenlandsreiser til steder som St. Tropez og Dubai.

- Vi regner ham som en hovedperson i vår sak, sier politioverbetjenten.

Mange siktede Totalt er nå minst elleve personer siktet i saken, hvorav åtte er varetektsfengslet.

I Telemark og Oslo er totalt 50 personer siktet i en tilstøtende sak. En av de antatte hovedmennene her skal i en periode ha kjøpt narkopartier fra 35-åringen i Romerike-etterforskningen.

TIDLIGERE BESLAG: Dette er beslaget på rundt to kilo amfetamin som ble gjort da politiet slo til mot bilen til en litauer 14. januar i år. Mannen knyttes til det samme nettverket som de nylig pågrepne mennene. Foto: POLITIET
TIDLIGERE BESLAG: Dette er beslaget på rundt to kilo amfetamin som ble gjort da politiet slo til mot bilen til en litauer 14. januar i år. Mannen knyttes til det samme nettverket som de nylig pågrepne mennene. Foto: POLITIET Vis mer

Politiet jobber aktivt med sakene og utelukker ikke flere pågripelser.

PLAYBOY-LIV: Politiet mener denne Lørenskog-mannen (35), her på fest i St. Tropez for to år siden, er den mest sentrale av de siktede.
PLAYBOY-LIV: Politiet mener denne Lørenskog-mannen (35), her på fest i St. Tropez for to år siden, er den mest sentrale av de siktede. Vis mer
- DISTRIBUTØR: 14. mars gikk politiet til aksjon i et reisebyrå i Oslo og pågrep en 36 år gammel ansatt i amfetaminsaken.
- DISTRIBUTØR: 14. mars gikk politiet til aksjon i et reisebyrå i Oslo og pågrep en 36 år gammel ansatt i amfetaminsaken. Vis mer