Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her går spøkelsesalarmen

Uforklarlige bankelyder, skritt i trappen, stemmer som dukker opp på lydopptak og utslag på elektromagnetiske målere. Norske spøkelsesjegere mener de har påvist gjenferd i et av Oslos eldste hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha tilbragt to netter på Ladegården, et bygg fra 1720-årene nær middelalderparken i Oslo, mener spøkelsesjegerne i «Norwegian Ghost Hunters», at de kan påvise paranormal virksomhet.

- Det skjer noe her som vi ikke kan forklare, sier Kristoffer Grovan (23).

GHOSTBUSTERS: De norske spøkelsesjegerne mener de har påvist paranormal aktivitet i Ladegården fra 1720-årene i Oslo. Fredag la de fram resultatet av undersøkelsene. Geir Ole Christiansen (29) leder gruppen. Sunniva Rose Jensen (23), Kent Morten Sørsdahl (33) og Kristoffer Grovan (23) var med under den to dager lange spøkelsesjakten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GHOSTBUSTERS: De norske spøkelsesjegerne mener de har påvist paranormal aktivitet i Ladegården fra 1720-årene i Oslo. Fredag la de fram resultatet av undersøkelsene. Geir Ole Christiansen (29) leder gruppen. Sunniva Rose Jensen (23), Kent Morten Sørsdahl (33) og Kristoffer Grovan (23) var med under den to dager lange spøkelsesjakten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det skjer litt paranormal virksomhet her, sier Geir Ole Christiansen (29).

Fredag presenterte de resultatene av undersøkelsene som er gjort på stedet. Ved hjelp av fullspektrumkameraer, lydopptagere, vibrasjonsdetektorer, følsomme elektromagnetiske målere og en rekke annet avansert utstyr har de dokumentert hendelsene fra de to nettene.

Spøkelsesprest Ifølge Ann-Kristin Olsen, daglig leder på Ladegården er det «Pabberten», en abbed som hengte seg i fengsel, som kan være opphavet til spøkelseshistoriene.

HJEMSØKT: Ladegården i nærheten av Middelalderparken i Oslo er fra 1720-tallet. Det skal være Pabberten, en abbed, som går igjen i huset. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HJEMSØKT: Ladegården i nærheten av Middelalderparken i Oslo er fra 1720-tallet. Det skal være Pabberten, en abbed, som går igjen i huset. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi har hørt historier om barn som er blitt dyttet ned trappen uten at noen var der og andre som sier de har opplevd fornemmelser. Jeg anser meg selv som skeptisk, men jeg håper de finner noe, sier Olsen som ennå ikke hadde fått resultatet av undersøkelsene.

Alarm En video som de selv har filmet, viser at instrumentene gir utslag når de ber spøkelsene om en respons.

På et klipp reagerer en elektromagnetisk måler og en alarm som går av dersom energier kommer innfor en radius av 10 centimeter, med mindre enn et sekunds mellomrom.

- Det er veldig sjelden vi får utslag på alarmen, sier Kristoffer Grovan etter å ha vist fram filmen.

Rømte På et annet klipp høres skritt fra et tilstøtende rom. Når gruppen går inn i rommet opplever de en kuldefornemmelse.

- Når vi ropte på spøkelset stakk det av. Det var som om det ikke ville at vi skulle fange det, sier Grovan.

I tillegg viser videoklippene at spøkelsesjegerne opplever banking i vegger og at nyladede batterier plutselig går tomme.

- Teorien er at spøkelser er elektromagnetiske og at de tapper batterier for strøm. Mennesker som lever i hjemsøkte hus, sier ofte at de føler seg tappet for krefter, sier Grovan.

Nobel-pris En som ikke tror på spøkelser er Andreas Wahl, fysiker og programleder for NRKs «Folkeopplysningen».

- Det finnes ingen forskning som beviser at spøkelser finnes, sier Andreas Wahl som mener at hvis man setter opp nok utstyr så vil man kunne finne noe.

- Hvis «Norwegian Ghost Hunters» har bevis som holder vann, så ligger det nok en Nobel-pris og venter på dem, sier Andreas Wahl.

TROR IKKE PÅ SPØKELSER: Andreas Wahl sier det skjer uforklarlige ting rundt oss hele tiden, men velger heller å tro på det som kan forklares. Foto: Øistein Norum Monsen
TROR IKKE PÅ SPØKELSER: Andreas Wahl sier det skjer uforklarlige ting rundt oss hele tiden, men velger heller å tro på det som kan forklares. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media