PLASK I HAVET: Scramjet-raketten går rett i havet, kun 200 meter fra Tommy Larsens arbeidsplass. Alle foto: Tommy Larsen
PLASK I HAVET: Scramjet-raketten går rett i havet, kun 200 meter fra Tommy Larsens arbeidsplass. Alle foto: Tommy Larsen Vis mer

Her går super-raketten i havet kun 200 meter fra Tommys arbeidsplass

- Raketten skal definitivt ikke falle ned der, sier Odd Roger Enoksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det var klokka 15.20 i dag at Tommy Larsen gikk opp på taket av jobben 7 km fra Andøya rakettskytefelt for å ta bilder av dagens oppskyting av en scramjet-rakett fra Australia.

- Etterhvert som jeg tok bildene så banen til raketten litt rar ut. Etter en stund forsvant raketten fra mitt syn, men så begynte en buldring fulgt av en plystrelyd av at noe faller ned, forteller Tommy Larsen til Dagbladet.

Deretter ble det svært dramatisk for hobbyfotografen.

- Lyden kom nærmere og nærmere og til slutt fikk jeg øye på raketten som kom styrtende mot havet. Jeg tok så mange bilder da raketten falt ned rett utenfor moloen omlag 200 meter fra der jeg sto, sier Larsen.

Det var en scramjet-rakett fra det australske forskningsprosjektet Scramspace som skulle skytes opp i dag. Målet var at raketten skulle oppnå en hastighet på åtte ganger lydhastigheten (8 mach). Forskningsprosjektet har ifølge vol.no en prislapp på over 70 millioner kroner.

- Feil under oppskyting Kjell Bøen hadde det operative ansvaret for dagens rakettoppskyting. Han bekrefter at nyttelasten i raketten falt ned rett nedenfor Tommy Larsens arbeidsplass. Bøen sier at de nå er i en datainnsamlingsfase for å få oversikt over hva som gikk galt.

- Hva har du å si til at raketten styrtet så nære mennesker?

Foto: Tommy Larsen
Foto: Tommy Larsen Vis mer

- Vi må komme tilbake til hvorfor dette skjedde. Nå henter vi inn all informasjon vi kan for å finne ut hvorfor den styrtet. Nyttelasten havnet der du referer og den skulle ikke lande der, det er riktig, sier Bøen til Dagbladet.

Tidligere statsråd Odd Roger Enoksen er øverste sjef for Andøya Rocket Range, som driver skytefeltet.

- Dette er et australsk prosjekt hvor det har oppstått en feil under tenning av førstetrinnet på motoren, noe som har gjort at den har havnet i sjøen. Noe mer kan jeg dessverre ikke si akkurat nå, sier Enoksen til Dagbladet.

- Men raketten skal ikke falle ned 200 meter fra arbeidsplassen til beboere i området?

- Nei, den skal definitivt ikke falle ned der, sier Enoksen, som videre sier at de nå foretar undersøkelser for å finne årsaken til at oppskytingen gikk galt. De skal også vurdere risikoen ved at raketten falt ned der den gjorde.

Avslutter prosjektet Scramspace avslutter nå rakettekseprimentet på Andøya.

- Det hypersoniske eksperimentet fra Andøya avsluttes etter en mislykket oppskyting, heter det i en uttalelse fra forskningsprosjektet.

Foto: Tommy Larsen
Foto: Tommy Larsen Vis mer

Professor Russel Boyce sier at forskningsteamet er skuffet og at de nå undersøker hvorfor oppskytingen ikke gikk etter planen.

Det er ingen informasjon om at den mislykkede oppskytingen kunne rammet befolkningen på Andøya i oppdateringen fra Scramspace.

Dagbladet følger saken

Foto: Tommy Larsen
Foto: Tommy Larsen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer