Corona i California

Her går tallene feil vei

Helsevesenet er tøyd til yttergrensa.

PRØVET: En coronapasient behandles på akutten på Memorial Hospital i Bakersfield tidligere i pandemien. Foto: Alex Horvath / AP / NTB
PRØVET: En coronapasient behandles på akutten på Memorial Hospital i Bakersfield tidligere i pandemien. Foto: Alex Horvath / AP / NTB Vis mer
Publisert

- På slutten av skiftet mitt vil jeg bare gå inn på et kontor og grine, sier Mary Lynn Briggs, en akuttsykepleier i Bakersfield i California, til The Guardian.

USAs mest folkerike delstat California har for tida lavest forekomst av nye coronasmittede, ifølge det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC). Men i den relativt grisgrendte regionen som utgjøres av Central Valley og statens nordligste deler, presses helsevesenet til det ytterste.

Tre ganger høyere

I disse områdene er covid-19-forekomsten tre ganger høyere enn i resten av staten, og coronapasienter strømmer inn til sykehusene; på Community Regional-sykehuset i storbyen Fresno ligger pasientene i kø utenfor på båre fordi senger ikke er å oppdrive.

TALE: Joe Biden taler for første gang til FNs generalforsamling som USAs president, og snakker blant annet om coronapandemien og klimakrisen. Video: AP Vis mer

- Jeg er utmattet og skuffet over at det har gått så langt, sier lege Kenny Banh til The Guardian.

Årsaken til de alarmerende tallene i regionen er sammensatt, men det er på det rene at en langt mindre andel er vaksinert der enn i metropoler som San Francisco Bay Area og Los Angeles.

Banh forteller at han jevnlig ser folk som er koblet til pustemaskiner og fremdeles nekter å tro at de er coronasyke. Regionen har også høy forekomst av voldsomme demonstrasjoner mot munnbindbruk og motstand mot restriksjoner i næringslivet.

Legen forteller videre at det store flertallet av coronapasienter er uvaksinerte - resten har i alt det vesentlige underliggende sykdommer.

- Aldri sett før

Situasjonen er så prekær i regionen at AMK-sentraler er bedt om ikke å sende ut ambulanser med mindre de oppfyller visse krav.

- Vi har aldri sett noe slikt før, sier Danielle Campagne, lege og medisinsk direktør for selskapet American Ambulance.

USA er i ferd med å åpne opp igjen, og presset på sykehusene og AMK-personell har økt i takt med at restriksjonene blir opphevet.

BEHANDLING: Fra et annet rom på akutten. Foto: Alex Horvath / AP / NTB
BEHANDLING: Fra et annet rom på akutten. Foto: Alex Horvath / AP / NTB Vis mer

- Under de tidligere coronatoppene var det mange smittede, men det var ikke så mange bilulykker eller skyteepisoder. Nå som folk går tilbake til å leve som normalt, havner de i bilulykker og blir skutt, og får hjertestans - så vi behandler alle disse pasientene i tillegg til covid-pasientene, sier Campagne.

Slutter

Hun beretter videre at ambulansebedriften sliter med for få paramedicer, som blir fysisk og følelsesmessig utslitt og slutter i bransjen.

Den samme tendensen gjør seg gjeldende også blant leger og sykepleiere, forteller Rachel Spray, sykepleier ved Kaiser-sykehuset i Fresno.

FJERNER: Byrådsleder Raymond Johansen fjerner coronasperringer på kollektivtransporten i Oslo. Video: Dagbladet Vis mer

En medvirkende årsak til smittetallene er at mange arbeidere i jordbruket er illegale innvandrere og dermed mangler tilgang på helsetjenester; andelen positive coronaprøver var fire ganger så høy som i resten av USA tidligere i september.

Ifølge Worldometers er over 44 millioner personer registrert coronasmittet i USA, over 700 000 har dødd med viruset.

Myndighetene i Californias statistikk viser at nær 4,5 millioner innbyggere av en befolkning på ca. 40 millioner er registrert som smittet, tallet på døde er drøyt 68 500. 78,4 prosent er vaksinert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer