Her går tyven rett i fella

Bare noen dager etter at Ullevål sykehus installerte sitt nye sikkerhetsutstyr, ble det full klaff. Politiet fant både tyven, tyvegodset og heleren på kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg hadde tro på det nye sikkerhetsopplegget, men at det skulle gi full uttelling fra første stund, er over all forventning, sier en overrasket Henning Ringlund, sikkerhetsrådgiver ved Ullevål sykehus.

Det var fredag 28. januar at innbruddstyven kom seg inn på sykehusets IT-avdeling på jakt etter lett omsettelig utstyr. Mens han tok seg inn i et utstyrsrom, ble han filmet av sykehusets nyinnstallerte overvåkingskamera. Bildene fra overvåkingskameraet var så gode at en av politiets etterforskere etter kort tid dro kjensel på tyven, som også tidligere har vært i politiets søkelys.

Knappe tre dager etter innbruddet ble han pågrepet i sitt eget hjem. Politiet ransaket leiligheten hans - uten å finne videoprosjektøren som var stjålet. Mannen tilsto innbruddet, men sa han ikke husket hvor det hadde blitt av det forsvunne utstyret.

Peileutstyr

Men sykehuset visste råd. På grunn av de mange innbruddene den seinere tida, har de skaffet seg radiosendere. En av disse var plassert i den kostbare prosjektøren. Ved tyveri gir senderen fra seg signaler som ved hjelp av en mottaker forteller nøyaktig hvor tyvegodset befinner seg.

I samarbeid med leverandøren av utstyret brukte politiet fly for å lete etter videoprosjektøren. Første dag med peiling ga bare vage utslag på mottakeren. Neste dag ga bedre resultater. Fra lufta fikk de lokalisert området hvor videoprosjektøren befant seg. Seinere på dagen slo de til mot en videobutikk på Torshov i Oslo. Ved hjelp av mottakeren klarte de å finne fram til rommet i butikken hvor den noe overraskede heleren hadde gjemt unna utstyret.

Heleren ble pågrepet på stedet. Han innrømmet i avhør å ha kjøpt det verdifulle utstyret for bare 3000 kroner.

Rimelig forsikring

Til nå har det vært mest vanlig å bruke det avanserte systemet i forbindelse med sikring av biler og båter. Sikkerhetsrådgiver Henning Ringlund ser ikke bort fra at radiosendere og mottakere kan bli en del av det obligatoriske sikkerhetsutstyret ved Ullevål sykehus. Hver sender koster 3000 kroner. I tillegg må sykehuset betale en årlig avgift på 1400 kroner til firmaet som leverer utstyret. Avgiften dekker blant annet søk med fly.

- Hvis man først blir frastjålet verdifullt utstyr eller dyre medisiner, er dette en forholdsvis rimelig forsikring, sier Ringlund.

vibeke madsen@dagbladet.no

svein.ove.soreide@dagbladet.no