BILBRANN: Svartkledde og maskerte ungdommer tente på og vandaliserte 80 biler sør i Sverige. Video: Expressen TV Vis mer

Bilbranner i Sverige:

Her går ungdommene fra bil til bil og tenner på

Politiet jakter desperat på gjerningsmennene etter at nærmere 100 biler ble tent på vest i Sverige.

Ikledd finlandshetter og mørke klær, gikk flere titalls ungdommer rundt på parkeringsplasser i flere av Sveriges byer mandag kveld og natt til tirsdag. Videoer fra vitner viser at flasker fylt med brennbar væske blir kastet mot bil etter bil. Små eksplosjoner blir etterfulgt av flammehav før gjerningspersonene forsvinner.

Tirsdag morgen var fremdeles ingen pågrepet for det som tilsynelatende er en rekke koordinerte bilbranner. Like før klokka 13 melder imidlertid politiet at flere skal være arrestert. Allerede har de gått ut med en teori om at sosiale medier er tatt i bruk i brannstifternes samarbeid.

Mandag kveld og tirsdag morgen har politiet holdt det de betegner som flere foreldre- og ungdomsamtaler. Dette skal være med ungdommer som befant seg i noen av områdene hvor brannene fant sted og foreldrene til disse.

- Vi tok hånd om dem og kjørte dem hjem til foreldrene sine. I etterkant har vi kontaktet sosialtjenesten som tar over, ettersom de er veldig unge, sier lensmann Jack Lennartsson til avisa TTELA.

De aktuelle ungdommene skal imidlertid ikke være mistenkte i saken.

Kastet stein mot politiet

Nærmere 100 biler var tent på vest i Sverige, før gjerningsmennene forsvant ut i nattemørket. Før den tid hadde meldingene om branner kommet til politiet med ujevne mellomrom i flere timer.

Politiets arbeid i forbindelse med brannene var heller ikke uproblematisk. I Kronogården-området i Trollhättan skal de ha blitt møtt av steinkastende ungdommer. Det skal også ha blitt kastet fyrverkeri mot en av patruljene, mens en gruppe på 30-40 personer sperret flere veier for de som rykket ut, opplyser politiet til Expressen.

Statsministeren raser

Også Sveriges statsminister, Stefan Löfven, reagerer kraftig på de påsatte brannene. På Sveriges radio raser han mot gjerningsmennene:

- Mitt spørsmål til dere er: Hva faen holder dere på med? Dere ødelegger for dere selv, dere ødelegger for naboene deres.

Justis- og innenriksminister Morgan Johansson reagerer også sterk på meldingene om at nærmere 100 biler ble påtent og vandalisert i byer som Göteborg, Trollhättan, Stockholm og Uppsala natt til tirsdag.

- Leser om de sjofle angrepene med bilbranner i Göteborg akkurat nå. I fjor skjerpet regjeringen straffen for grovt skadeverk, som nå kan gi opptil seks års fengsel, tvitrer han.

- Jeg håper at kjeltringene kan pågripes slik at de kan få den straffen de fortjener, fortsetter Johansson.