KASTET FLASKER: Her angriper demonstranter politiet i Roma i en av mange demonstrasjoner mot politikere og banker i dag. Foto: AP/Scanpix
KASTET FLASKER: Her angriper demonstranter politiet i Roma i en av mange demonstrasjoner mot politikere og banker i dag. Foto: AP/ScanpixVis mer

Her går Wall Street-demonstrantene til angrep på politiet

Rope ut sin vrede mot finanseliten og politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktivistene, som er inspirert av bevegelsen Occupy Wall Street i USA, samlet seg i en lang rekke byer, men de fleste stedene var markeringene relativt små.

I Italia regnet imidlertid arrangørene med en oppslutning på rundt 100 000.

- På et globalt nivå kan vi ikke klare mer statsgjeld, som det ikke er vi som har sørget for, men tyvaktige regjeringer, korrupte banker og spekulanter som gir blaffen i oss, sier Nicla Crippa (49), en av de italienske antikapitalistene.

Blant demonstrantene i Roma var det både arbeidsledige, studenter og pensjonister. De planla å marsjere gjennom byens sentrum, forbi Colosseum og til Piazza San Geovanni. Om lag 750 busser var satt opp for å bringe demonstrantene, som kaller seg «de indignerte» inn til den italienske hovedstaden.

Om lag 2 000 politifolk skulle sørge for at marsjen gikk fredelig for seg, men en gruppe aktivister brøt underveis ut av demonstrasjonen og satte fyr på biler og knuste ruter.

Svart røyk lå tjukk over toget av ellers fredelige demonstranter i den italienske hovedstaden.

FORBANNET: Biler sto i brann og maskerte demonstranter angrep politiet i Roma i dag. Foto: AFP/Scanpix
FORBANNET: Biler sto i brann og maskerte demonstranter angrep politiet i Roma i dag. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

De første demonstrasjonene lørdag fant sted i New Zealand og Australia. I Auckland samlet marsjen om lag 3 000 mennesker, mens 2 000 deltok i Sydney.

- Jeg tror folk ønsker virkelig demokrati, sier Nick Carson, en talsmann for demonstrantene i Melbourne.

Også i Tokyo samlet noen hundre aktivister seg, noen flere enn i Manila, der noen titalls mennesker ropte slagord mot amerikansk imperialisme mens de marsjerte mot den amerikanske ambassaden.

I europeiske hovedsteder som Paris, Madrid og Aten var oppslutningen ventet å bli langt større, mens det i Oslo møtte opp rundt hundre personer for å demonstrere.

(NTB)

VARMET OPP: Først yoga - så demonstrasjon mot Wall Street i Tokyo. Foto: AFP/Scanpix
VARMET OPP: Først yoga - så demonstrasjon mot Wall Street i Tokyo. Foto: AFP/Scanpix Vis mer