NYTT FORSØK: Først om et par-tre dager vet besetningen og passasjerene om denne runden desinfisering var nok til å få fjernet noroviruset fra «Vision of the Seas». Foto: BO MATHISEN
NYTT FORSØK: Først om et par-tre dager vet besetningen og passasjerene om denne runden desinfisering var nok til å få fjernet noroviruset fra «Vision of the Seas». Foto: BO MATHISENVis mer

Her gasses sykdoms-skipet før neste tur

Diaréberyktede «Vision of the Seas» la ut fra Oslo på nytt i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Mens syke passasjerer kom i land og stønnet «aldri mer», gjorde «Vision of the Seas» seg klar til ny seilas i kveld.

Det skjedde blant annet ved at besetning i verneutstyr gasset store områder av cruiseskipet i et forsøk på å desinfisere og få bukt med noroviruset , som gjorde flere enn 142 personer syke på den forrige turen alene.

Klokka 17 skulle skipet ut på en ny rundreise rundt De britiske øye, angivelig med bare en håndfull avbud fra passasjerer etter medieomtalen av spyposer, drittlukt og påstått mangelfull rengjøring ombord.

- FrykteligDa «Vision of the seas» la til kai i Oslo i morges, lå noen av passasjerne ennå og kastet opp i lugarene sine og måtte vente noen timer før de var i stand til å stavre seg i land.

Blant dem som aldri mer vil sette sine bein ombord igjen, var Halvor Langemyr (70) fra Gvarv i Telemark.

- Vi dro i et reisefølge på åtte personer, og seks av oss ble syke, forteller 70-åringen til Dagbladet

Selv ble han syk på morgenen 17. mai. Kona ble syk dagen før.

HARDT RAMMET: Minst 550 passasjerer har blitt syke av norovirus på de siste turene til «Vision of the Seas». Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
HARDT RAMMET: Minst 550 passasjerer har blitt syke av norovirus på de siste turene til «Vision of the Seas». Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Det kom begge veier, og var fryktelig mens det stod på. Jeg føler meg fortsatt dårlig, så hele ferien ble ødelagt, sier Langemyr.

Flere av de friske passasjerene skrøt imidlertid av turen.

- Besetningen vasket kontinuerlig og gjorde sitt aller beste. Maten var god og underholdningen flott. Jeg har hatt en veldig fin tur, men de på lugaren ved siden av meg ble syke, fortalte Grethe Fjellvang (64) fra Skedsmokorset til Dagbladet.

Setter seg overaltNår smitten først er ombord kan noroviruset sette seg i både gardiner, sengetøy og tepper.

- Viruset er ekstremt motstandsdyktig og kan holde seg smittefarlig også i inntørket tilstand. Det kan være resistent mot klor og andre desinfiserende midler, sa Miklos Degré, professor i mikrobiologi ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet på tirsdag.

Han opplyste at hele båten må vaskes med desifinfiserende middel i flere omganger, i tillegg til å gasse skipet og varmebehandle tekstiler på 80 grader, om man vil oppnå å fjerne 99 prosent av viruset.

Folk som blir syke av viruset bør være på isolat i 48 timer etter at de har blitt friske igjen, ifølge professoren.