CORONAVIRUS: USAs president Donald Trump møtte pressen torsdag 23. april, og snakket om hvordan coronaviruset på overflater reagerer på varme, fuktighet og lys. Noen av resonnementene vekker oppsikt. Video: CNN Vis mer

Ekspertene til Dagbladet:

Her gikk det galt for Trump

Demokratenes utfordrer Joe Biden drar fra Donald Trump på meningsmålingene. Her er ekspertenes dom over hvor det gikk galt for presidenten.

Publisert
Sist oppdatert

Det er 23. april. Donald Trump snakker seg varm på en av sine daglige pressekonferanser om corona.

- Desinfeksjonsmidler slår ut viruset i løpet av et minutt. Jeg lurer på om det er noen måte vi kan bruke det, ved injeksjoner, eller på noen annen måte?

<strong>FORESLO DESINFEKSJONSMIDER:</strong> Trumps corona-koordinator Deborah Birx så ut som hun fikk sjokk da Trump 23. apri forslo at injeksjon av desinfeksjonsmidler eller sterkt lys inn i kroppen kunne fungere mot corona-viruset Foto: AP Photo/Alex Brandon
FORESLO DESINFEKSJONSMIDER: Trumps corona-koordinator Deborah Birx så ut som hun fikk sjokk da Trump 23. apri forslo at injeksjon av desinfeksjonsmidler eller sterkt lys inn i kroppen kunne fungere mot corona-viruset Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer

Da har han akkurat tenkt høyt rundt hvordan UV-lys, eller annet sterkt lys mot kroppen, kan virke mot coronaviruset.

SARKASTISK: USAs president Donald Trump antydet at coronaviruset kan bli kurert med sollys, varme og desinfeksjonsmidler. Dette sier han dagen etter. Video: AP Vis mer

-Jeg synes dere sa dere skulle teste det? Det høres interessant ut for meg, sier han henvendt til sin nyutnevnte corona-koordinator ved Det hvite hus, legen Deborah Birx, som på tv-bildene ser ut som hun har lyst til å synke gjennom gulvet.

Etter dette når kritikken mot Trump nye høyder, og en rekke leger rykker ut og advarer på det sterkeste mot å prøve ut noen av presidentens teorier.

Han var allerede blitt kraftig kritisert for å spre konspirasjonsteorier og propaganda på sine daglige, og svært lange pressekonferanser.

En sur Trump hevder dagen etter at han var sarkastisk. Etter det opphører de daglige corona-oppdateringene.

- Hva er vitsen når media bare stiller fiendtlige spørsmål, surmuler han på Twitter.

Begynnelsen på nedturen

Nasjonale kriser slår ofte positivt ut for de sittende lederne. I Norge har Erna Solberg og Høyre styrket seg stort under corona-krisen. Det samme er tilfellet i Sverige, der Stefan Löfven har hatt en rekke sterke målinger selv om Sverige har hatt mye høyere dødstall enn Norge.

For Donald Trump har det ikke vært samme effekten.

1.	juni: Midt under George Floyd-demonstrasjonene i Washington, D.C , brukte Trump politiet og nasjonalgarden for å rydde unna fredelige demonstranter i Lafayette Park, slik at Trump kunne la seg fotografere med en bibel i hånda utenfor «presidentenes kirke» St. John’s Episcopal Church. Foto: Ap Photo
1. juni: Midt under George Floyd-demonstrasjonene i Washington, D.C , brukte Trump politiet og nasjonalgarden for å rydde unna fredelige demonstranter i Lafayette Park, slik at Trump kunne la seg fotografere med en bibel i hånda utenfor «presidentenes kirke» St. John’s Episcopal Church. Foto: Ap Photo Vis mer

Alle ekspertene Dagbladet har snakket med er klare: Donald Trumps håndtering av corona-pandemien er vesentlig for at demokratens presidentkandidat Joe Biden har dratt fra på målingene.

– Coronahåndteringen i mars og april, svarer seniorforsker ved NORCE forskningssenter og USA-ekspert Hilmar Mjelde på spørsmålet om det finnes et avgjørende øyeblikk for Trump.

– Coronakrisen er verdt fem prosentpoeng for Biden. Uten den ville Trump vært bortimot sikret gjenvalg, slik jeg ser det, sier Mjelde, som utdyper.

– Pandemien ga Trump muligheten til å konsolidere stillingen sin. I stedet forspilte han sin politiske kapital med dumme utsagn om å injisere blekemiddel og å krangle med smittevernsjef Fauci, sier Mjelde.

Lyst for Trump i februar

Før corona-krisa så det ganske lyst ut for Donald Trump, påpeker Gjermund Eriksen, programleder i NRK-podkasten «Trump mot verden.»

Da han 5. februar holdt sin årlige tale om rikets tilstand var arbeidsledigheten den laveste på femti år og den amerikanske presidenten brukte tida på å fortelle om hvorfor hans plan for gjenreisingen av USA hadde fungert.

Han var i ferd med å bli frifunnet i riksrettssaken mot ham- og meningsmålingene var på vei opp.

Som om ikke det var nok, kunne han hamre løs mot Demokratene for en katastrofal gjennomføring av nominasjonsvalget i Iowa, der opptellingen brøt sammen og flere kandidater utropte seg selv som vinnere.

Så kom coronaen. Trump hevdet gjentatte ganger gjennom våren at han hadde smitten under kontroll og kalte viruset «Demokratenes nye bløff.»

– Det vil forsvinne, bare forhold dere rolig, det vil forsvinne, sa Trump til velgerne sine så seint som 10. mars. Men i stedet fortsatte smitten å spre seg.

- I mars begynte Trump å tape på meningsmålingene i alle de sentrale vippestatene, med unntak av Alabama, sier Eriksen.

Ganske raskt ble corona-krisa også en økonomisk krise. Som i Norge er arbeidsledighetstallene katastrofale som følge av at samfunnet ble stengt ned. Det oppsto et press om at samfunnet måtte åpne igjen.

- Trump la press på delstatene om at de måtte åpne igjen. Florida var en av statene som fulgte opp, sier Eriksen.

17. april åpnet Florida strendene sine som hadde vært stengt for besøkende. Samme dag registrerte delstaten den største økningen i antall nye smittetilfeller på én dag siden corona-epidemien startet: 14121 nye tilfeller. Fortsatt er Florida et av stedene i USA som er hardest rammet av pandemien.

- Donald Trump snakket ned alle som argumenterte mot å gjenåpne. Han prøvde å dele opp USA i to. Enten er du for økonomien eller så er du mot økonomien og for corona-tiltak. Men det er vanskelig å snakke ned dødstall, påpeker Eriksen.

- Han satset på at corona-pandemien ville være over når velgerne går til urnene i november, men at smerten med den økonomiske nedturen smitteverntiltakene vil medføre på sikt, ville være større enn selve sykdommen.

Mister viktige velgere

Eriksen mener problemet for Trump er at han mister sentrale velgergrupper som hjalp ham å vinne valget sist. Alt før corona-pandemien hadde han mistet stemmene fra de hvite forstadskvinnene, også collegeutdannede, hvite menn har begynt å falle av.

Med coronaen er det «den viktige eldre velgergruppene på 65 pluss», som forlater Trump.

- Alle toppanalytikerne mener dette skyldes coronaen. Sykdommen rammer først og fremst eldre, de er redde for helsa. De kjenner folk som dør, som har fått sykdommen og det gjør vondt. Da vil de ikke stemme på en som ikke tar dette på alvor og sier at dette ikke er så farlig. Det er grunnfjellet til republikanerne, og de er ekstremt flinke til å møte opp ved valg. Mister han denne basen, så har han tapt, sier Eriksen kontant.

Stuper i slutten av mai

Realclearpolitics sammenstilling av gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene skjer det et tydelig skifte i slutten av mai.

I midten av måneden ligger Trump bare 4,4 prosentpoeng bak Biden. Ved inngangen til juni har den demokratiske utfordreren økt forspranget med 3–4 prosentpoeng.

To viktige ting skjedde i dette tidsrommet:

● 27. mai: USA passerte 100000 døde, en tung milepæl i kampen mot corona-smitten. USA er landet i verden med flest dødsfall som følge av viruset – flere amerikanske liv har på dette tidspunktet gått tapt til viruset enn de som døde i Korea-krigen, Vietnamkrigen, Irak- og Afghanistan-krigen til sammen.

● 25. mai: Den svarte amerikaneren George Floyd mister livet under en pågripelse i Minneapolis. USA står i en helsekrise og en økonomisk krise. Nå utløser dødsfallet til George Floid masseopptøyer og demonstrasjoner mot diskriminering.

Satte inn nasjonalgarden

Protestene rettet seg snart mot Donald Trump som i starten ikke var spesielt synlig. 1. juni melder nyhetsbyrået Ap at Secret Service-agenter har brakt Trump til en underjordisk bunker etter at hundrevis av demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus.

Den amerikanske presidenten utløste en storm av kritikk da politiet og nasjonalgarden brukte tåregass og gummikuler for å fjerne angivelig fredelige demonstranter fra Lafayette Square.

De ryddes av veien før Trump går til kirken St. Johns hvor han lot seg bli fotografert av pressen mens han holdt en bibel.

Ifølge kritikerne ryddes de av veiene for at Trump skal få vise seg som en sterk leder. Trump kaller demonstrantene for terrorister. Han hisser på seg mange delstatsguvernører ved å sette inn nasjonalgarden mot deres vilje.

Meningsmålingene viser tydelig at velgerne ikke liker Trumps håndtering, i alle fall ikke på kort sikt.

- Donald Trump prøver å være en hærfører. Men det fungerte ekstremt dårlig. Uka etter kan du se hvordan han fikk juling på meningsmålingene, sier Gjermund Eriksen.

Det foreløpige bunnpunktet for Trump på de nasjonale målingene er notert 23. juni. Bidens ledelsen er da på over 10 prosentpoeng på gjennomsnittet av målingene.

Flere støtter demonstrantene

Ifølge Eriksen var oppslutningen rundt «Black lives matter»-bevegelsen under den forrige presidentvalgkampen for fire år siden laber, men dette har snudd.

- Nå er det et flertall som støtter budskapet, sier Eriksen.

Det er publisert undersøkelser som viser at 63 prosent av amerikanerne støtter Black Livest matter-bevegelsen, noe som viser et tydelig skifte.

En meningsmåling gjort av CNN 9. juni viser også at 42 prosent av velgerne kaller rasespørsmål ekstremt viktig for deres valg i år.

- Mindre viktig enn corona

Historikeren, USA-kjenneren og SV-politikeren Hans Olav Lahlum tror likevel Trumps håndtering av protestene etter drapet på George Floyd har skadet ham mindre enn pandemien.

- Der er det nok i større grad slik at de som støttet ham tidligere, også støtter hans harde lov og orden-linje nå. Men det var dårlig timing for Trump at det kom etter hverandre og han har ikke kommet styrket ut av den krisen heller. Det vil være oppsiktsvekkende om han blir gjenvalgt når 80 prosent av velgerne få måneder før valget sier at USA er ute av kontroll, sier Lahlum med henvisning til en undersøkelse gjort i månedsskiftet mai-juni av NBC News og Wall Street Journal.

<strong>GJENNOMFØRTE MASSEMØTE:</strong> Donald Trump trosset rådene fra smittevernsekspertene og gjennomførte et massemøte i Tulsa i Oklahoma 20. juni. Møte ble en fiasko da langt færre enn ventet møtte fram. Foto: REUTERS/Leah Millis
GJENNOMFØRTE MASSEMØTE: Donald Trump trosset rådene fra smittevernsekspertene og gjennomførte et massemøte i Tulsa i Oklahoma 20. juni. Møte ble en fiasko da langt færre enn ventet møtte fram. Foto: REUTERS/Leah Millis Vis mer

- Trumps nedtur i vår startet med corona-krisa, som delvis på grunn av Trumps reaksjon ble synlig litt seint i USA. En del velgere som var blitt mer skeptiske til Trump, har fått en dytt i ryggen. Han har ikke klart å framstå som samlende i en krisetid og har sagt veldig mye rart om hvordan situasjonen bør håndteres, mener han.

Lahlum mener valget har likhetstrekk med valget i 1932, i de såkalte «harde trettiårene» etter børskrakket i 1929.

- Den sittende republikanske presidenten Herbert Hoover gikk til gjenvalg i en økonomisk krise, som han altfor lenge forsøkte å bagatellisere vekk. Den ville ifølge ham gå over av seg selv.

Det endte med at Herbert Hoover tapte klart mot demokraten Franklin D. Roosevelt som snakket om en «New Deal».

- Det er tankevekkende likheter, mener historikeren.

- Lå dårlig an

LEDER I FLERE I VIPPESTATER: Meningsmålinger fra i sommer viser at Donald Trumps ister ledelsen i treviktige vippestater,
LEDER I FLERE I VIPPESTATER: Meningsmålinger fra i sommer viser at Donald Trumps ister ledelsen i treviktige vippestater, Vis mer

Hvis Trump taper, er det derimot ikke bare på grunn av pandemien understreker Lahlum.

Han mener det må inn i analysene at det var den demokratiske motkandidaten Hillary Clinton som fikk flest stemmer i valget i 2016. 48,2 prosent av velgerne stemte på henne, og 46,2 på Trump.

Fordelingen av såkalte valgmenn gjennom valgsystemet gjorde at Trump likevel vant presidentvalget.

– Trump skiller seg ut blant presidentene fra nyere tid ved at han aldri har hatt støtte fra over 50 prosent av befolkningen. Det startet med at han ble valgt til president i et polarisert USA med lav oppslutning. Gjennom hele perioden har han ligget relativt stabilt, men ganske lavt. Det er ingen presidenter i moderne tid som har blitt gjenvalgt med så lav popularitet ved inngangen til valgåret.

<strong>MASSEPROTESTER:</strong> George Floyds dødsfall under pågripelse 25. mai,utløste en protestbølge mot rasisme mot den svarte befolkningen i USA som fortsatt pågår. Foto: Ap
MASSEPROTESTER: George Floyds dødsfall under pågripelse 25. mai,utløste en protestbølge mot rasisme mot den svarte befolkningen i USA som fortsatt pågår. Foto: Ap Vis mer

Ingenting avgjort

Alle ekspertene understreker imidlertid at det fortsatt er langt fram til valget 3. november og at ingenting ennå er avgjort.

- Jeg anser dette som åpent. Det er tegn til at Trump øker litt på målingene nå. Historien etter 1945 viser soleklart at sittende presidenter er veldig vanskelig å slå, sier Hilmar Mjelde.

- Når det er sagt, er det tegn på at dette valget likner på 1980 og 1992, da presidenten tapte fordi folket hadde mistet troen på at presidenten dugde, legger han til.

Hans Olav Lahlum mener Trump er avhengig av ekstern hjelp for å snu skuta.

- Det Trump trenger nå er mer hjelp fra motstandersiden, som at Biden kommer med flere tabbeuttalelser eller får synlige problemer med helsa. En større voldsbølge eller et terrorangrep er også en slik type hendelse som kan endre situasjonen helt – og slik hjelpe Trump. Men ellers er han er ganske ille ute, sier han.

<strong>PASSERTE 100 000 DØDE:</strong> USA passerte USA 100 000 døde som følge av corona den 27. mai – et dødstall Trump en drøy måned tidligere hadde sagt at USA aldri ville nå. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
PASSERTE 100 000 DØDE: USA passerte USA 100 000 døde som følge av corona den 27. mai – et dødstall Trump en drøy måned tidligere hadde sagt at USA aldri ville nå. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer

Ifølge Lahlum det mindre velgerbevegelser seint i valgkampene i USA enn tidligere som følge av en sterk polarisering. – For få tiår siden kunne en vinne over 10 prosent av velgerne i løpet av de siste par månedene med presidentvalgkamp, men nå skal det veldig mye til å gå opp 4–5 prosent. Sjansene for at Trump skal få flertallet av stemmene er små. Sjansene hans til å vinne på valgmenn slik som sist, er vesentlig større, men det er likevel mest sannsynlig at presidenten blir avsatt av velgerne i høst, tror Lahlum.

Det er for tidlig å si ennå, mener også Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis, amerikansk kulturkunnskap/engelsk og president i Nordic Association for American Studies.

Han minner om at Trump fortsatt har folkets tillit når det kommer til økonomi.

- Nå er det økonomiske nedgangstider, men likevel scorer Trump fortsatt OK på evnen til å håndtere økonomien, sier Tønnesen.

– Hvis volden og raseringen som protestene etter drapet på Floyd også har hatt med seg eskalerer, kan Trump lykkes med å framstå som en kandidat for lov og orden noe flere republikanere har hatt suksess med tidligere, påpeker han

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer