Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjonskaos i Europa:

Her gikk det galt

De siste dagene har flere europeiske byer opplevd store demonstrasjoner. Søndag kveld angrep demonstranter politiet med plastflasker og steiner i Göteborg.

VOLDELIGE DEMONSTRASJONER: «Black Lives Matter»-demonstrasjonen i Göteborg søndag kveld spredde seg ut over byen hvor det skal ha blitt kastet steiner mot politibiler og knust ruter på kjøpesenter. Flere er arrestert. Foto: TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
VOLDELIGE DEMONSTRASJONER: «Black Lives Matter»-demonstrasjonen i Göteborg søndag kveld spredde seg ut over byen hvor det skal ha blitt kastet steiner mot politibiler og knust ruter på kjøpesenter. Flere er arrestert. Foto: TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix Vis mer

- Vi vil at det skal bli en fredelig demonstrasjon. Det siste vi vil er at noen skal bli skadd. Vi vil bare være fredelige og sørge for at våre stemmer høres, sa Shahad Ahifi, en av arrangørene bak søndagens «Black Lives Matter»-demonstrasjon i Göteborg til Expressen.

Men demonstrasjonen søndag kveld ble ikke bare fredelig.

Allerede en time etter oppstart, hadde folk kastet flasker mot politiet. Ifølge Aftonbladet skal det også ha brutt ut slåsskamper, blitt kastet steiner mot politibiler og knust ruter på kjøpesenter.

DRAMATISKE BILDER: Her blir den kvinnelige politibetjenten kastet av hesten under en demonstrasjon i London. Reporter: Emilie Rydning. Video: AP / Twitter / Dagbladet TV Vis mer

Flere pågrepet

Kl. 14 søndag ettermiddag startet «Black Lives Matter»-demonstrasjonen i Heden i Göteborg.

Allerede femten minutter seinere oppga arrangøren at antallet var blitt altfor høyt og at demonstrasjonen derfor måtte avbrytes. Som følge av coronarestriksjonene har politiet bare gitt tillatelse til at inntil 50 personer kan samles på den antirasistiske demonstrasjonen.

Omkring 14.30 var antallet omkring 3000, skriver Aftonbladet.

Men til tross for arrangørens anmodning, forlot ikke folkemengden stedet. Dermed ble demonstrasjonen brutt opp av politiet.

ANGREP POLITIBILENE: Flasker og stein ble kastet mot politiet, og vindusruter skal ha blitt knust på et kjøpesenter. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
ANGREP POLITIBILENE: Flasker og stein ble kastet mot politiet, og vindusruter skal ha blitt knust på et kjøpesenter. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix Vis mer

- Man klarer ikke holde på den sosiale distanseringen. Folk trenger seg på og det gjør at det blir uholdbart, sa Christer Fuxborg, pressetalsmann i politiet til Expressen.

Da politiet grep inn, oppsto det tumulter i en nærliggende park, og minst seks politibusser ankom stedet. Flasker ble kastet mot politiet, og vindusruter ble knust på et kjøpesenter.

- Det er ikke fredfullt lengre. Folk fyker fram og tilbake og demonstranter har tatt seg friheten til å kaste ting og gå løs på politiet med både spark og slag. Det fredelige har gått over til noen form for frustrasjon eller hva man skal kalle det, sier Aftonbladets reporter på stedet til egen avis.

VOLDSOMME DEMONSTRASJONER: Demonstrasjonen foregikk blant annet på Götaplatsen i Göteborg, men mange av demonstrantene gikk videre gjennom byen. Foto: TT NYHETSBYRÅN/ NTB scanpix
VOLDSOMME DEMONSTRASJONER: Demonstrasjonen foregikk blant annet på Götaplatsen i Göteborg, men mange av demonstrantene gikk videre gjennom byen. Foto: TT NYHETSBYRÅN/ NTB scanpix Vis mer

Flere demonstranter er pågrepet, men politiet har på dette tidspunktet ikke oversikt over hvor mange det dreier seg om.

- De som skaper opprør er en avart av personer som tar seg friheten til å forårsake bekymringer, sier Fuxborg til Expressen.

Onsdag i forrige uke førte også demonstrasjoner i Stockholm til at opprørspolitiet måtte ta i bruk pepperspray mot demonstrantene. Mange samlet seg utenfor slottet og flere busser med opprørspoliti måtte settes inn i den svenske hovedstaden for å få kontroll på situasjonen.

Også her ble flere demonstranter arrestert.

- Det er ganske voldsomt. Man har brukt pepperspray eller tåregass, og ting har flydd i luften. Det er en hatsk stemning, noe helt annet enn tidligere, rapporterte Expressens reporter.

Raste statue

George Floyd-drapssaken har utløst tallrike, folkestinne demonstrasjoner, ikke bare i USA, men i mange europeiske byer den siste uka.

PROTESTER: Demonstrantene fant også veien til Downing street i London. Foto: Reuters
PROTESTER: Demonstrantene fant også veien til Downing street i London. Foto: Reuters Vis mer

Fredag ble det også avholdt demonstrasjoner i flere norske byer, hvor politiet rapporterte at så mange som opp mot 15 000 personer hadde møtt opp i Oslo.

Mens demonstrasjonene stort sett gikk rolig for seg her til lands, har situasjonen vært en annen i London.

Selv etter over ei uke med demonstrasjoner i den britiske hovedstaden, tilspisset situasjonen seg lørdag kveld, da titusener hadde tatt til gatene.

Da demonstrantene begynte å kaste flasker og bluss mot politiet, ble politihester satt inn for å gjenvinne kontrollen over situasjonen.

DRAMATISKE BILDER: Her blir den kvinnelige politibetjenten kastet av hesten under en demonstrasjon i London. Reporter: Emilie Rydning. Video: AP / Twitter / Dagbladet TV Vis mer

En politikvinne ble kastet av hesten under opptøyene, og gikk på hodet inn i et trafikklys. Videobilder viser hesten uten rytter, galopperende gjennom folkemengden.

Politibetjenten får sykehusbehandling, men skal ikke være livstruende skadd, ifølge Metropolitan-politiet.

I alt ble ti politibetjenter skadd, mens 14 personer ble arrestert i de voldelige opptøyene, ifølge Sky News.

DUMPET I ELVA: I Bristol ble en bronsestatue til minne om handelsmannen og slavehandleren Edward Colston revet ned og dumpet i elva. Foto: Pa Photos/ NTB Scanpix
DUMPET I ELVA: I Bristol ble en bronsestatue til minne om handelsmannen og slavehandleren Edward Colston revet ned og dumpet i elva. Foto: Pa Photos/ NTB Scanpix Vis mer

- Det gjør meg svært trist og lei meg, sier hun, ifølge nyhetsbyrået PA.

I den britiske byen Bristol ble også en bronsestatue til minne om handelsmannen og slavehandleren Edward Colston revet ned av demonstranter søndag kveld.

Samtidig var rundt 10.000 mennesker samlet i sentrum av Brussel for å protestere mot politivold og rasisme.

Demonstrasjonen ved Palais de Justice hadde ikke formelt fått godkjenning på forhånd. Fire timer etter at protestene startet, var ingen pågrepet, opplyser politiets talsperson Ilse van de Keere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!