Corona i India

Her gikk det galt

Pekes ut som «den største superspreder-hendelsen i pandemiens historie».

KUMBH MELA: Prosesjonen for å ta et bad i Ganges-elva under festivalen i Haridwar. Bildet er tatt 14. april 2021. Foto: REUTERS/Anushree Fadnavis / NTB
KUMBH MELA: Prosesjonen for å ta et bad i Ganges-elva under festivalen i Haridwar. Bildet er tatt 14. april 2021. Foto: REUTERS/Anushree Fadnavis / NTB Vis mer
Publisert

India har i lengre tid stått i en tsunami av coronasmitte. Landets andre bølge nådde toppen i begynnelsen av mai, og er ifølge statistikken på vei nedover. Likevel er det fortsatt enormt store smittetall hvert døgn.

Lørdag ble det registrert over 165 000 nye smittede, dagen før var tallet nesten 174 000.

Store religiøse samlinger, gjenåpning av offentlige steder og politiske folkemøter ble fort pekt ut som årsaken for smitteøkningen i april. Særlig en religiøs samling pekes ut; Kumbh Mela.

Ashish Jha, rektor ved skolen for folkehelse ved Brown University, har uttalt at Kumbh Mela muligens var «den største superspreder-hendelsen i pandemiens historie», skriver The Guardian.

Tidligere i mai stemplet også BBC festivalen som en superspreder-hendelse, og viste til meldinger om deltakere som tester positivt etter hjemreise.

Epidemiolog Lilit Kant sier til den britiske kringkasteren at store grupper mennesker uten masker, syngende ved elvebredden, skapte et ideelt miljø for viruset å spre seg fort i.

- Har brakt oss en katastrofe

Millioner av Hindu-pilegrimer reiste for å bade i Ganges-elva, og mange returnerte hjem med coronasmitte, skriver The Guardian.

En av disse var Gopal Singh fra Vidisha-distriktet i Madhya Pradesh. Han reiste sammen med rundt 100 andre fra omkringliggende landsbyer. Samlet på to busser reiste de ned til festivalen.

Mens han var der, så han folk bli syke, og på veien hjem klaget mange av hans medpassasjerer på feber og diare. Han insisterte på en coronatest ved sin hjemkomst, og fire dager seinere kom den tilbake positiv.

- Etter at de kom tilbake fra Kumbh, økte tilfellene til over 30 på få dager, sier Ragu Raj Dangi, leder av Singhs landsby.

Singhs nabo, en tobarnsmor, fikk etterhvert feber. Hun ble først behandlet av en lokal lege, men ble lagt inn på en intensivavdeling da oksygennivået hennes ble kritisk lavt.

Hun døde, og Singh sier han har svært dårlig samvittighet.

- Vår stahet og overtroiske tro har brakt oss en katastrofe.

Han forteller at han føler seg svak, men at tanken på alle som kan ha bli smittet «på grunn av folk som ham», er verre.

Et annet eksempel er den lille byen Gyaraspur, hvor 60 av de 83 som reiste til festivalen testet positivt da de kom hjem. Det skriver Washington Post, som viser til Abbas Zaidi, lege og lokal tjenestemann.

HOPETALL: Tusenvis av kvinner samlet seg for et religiøst rituale i India, som er et av landene i verden som er hardest rammet av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Newsflare / AP Vis mer

Smittetallene i været

Festivalen, der de troende blant annet bader i Ganges, arrangeres på fire steder; I Allahabad, Nasik, Ujjain og Haridwar. I byen Haridwar samlet titusener seg i år, og over 2600 smittede ble registrert, ifølge BBC.

Festivalen var kortere i år enn vanlig, men lokale myndigheter sa det var vanskelig å få folk til å holde avstand.

12. april, den første dagen av festivalen, tok mer enn tre millioner seg et bad i Ganges. Dette var også dagen India gikk forbi Brasil som landet med nest flest coronatilfeller, da det ble registrert 168 000 nye smittede.

Smittetallene nasjonalt nådde nye høyder i ukene framover.

I Uttarakhand, staten hvor festivalen fant sted, kan man også se at smittetallene gikk opp. I begynnelsen av april ble det rapportert om 500 nye tilfeller hver dag. Mot slutten av måneden hadde det steget i været, til nesten 6000, skriver Washington Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer