Her gikk dødsraset

Den utløsende årsaken til det store snøskredet på Sofiatinden i Troms, der to menn mistet livet, er ukjent - men dronebilder viser at bruddkanten ligger et godt stykke opp i fjellet.

SOFIATINDEN: Dagbladets dronebilder viser rasområdet hvor to menn mistet livet. Dato: 1. mai 2021. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: David Gonzales Buendia / Anne Merete Mikkelsen. Vis mer
Publisert

- Dette var en av de første virkelige godværsdagene, med flotte forhold og en snøskredfaregrad på to, så det var ganske mye folk i fjellet i dag, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt Roy Tore Meyer til Dagbladet.

For to av dem som var ute på tur, endte det på verst tenkelig vis. De ble tatt av et større snøskred på Sofiatinden i Troms. I ettermiddag bekreftet politiet overfor Dagbladet at begge to omkom i skredet.

Det dreier seg om to menn i slutten av 20-åra, hjemmehørende i Tromsø. De pårørende er varslet.

- Stort ras

Hos politiets operasjonssentral i Troms kom den første meldinga om raset klokka 13.25.

- Ifølge meldinga hadde det gått et stort ras, og innringer anslo at det hadde gått for cirka 15 minutter siden, altså klokka 13.15, sier operasjonsleder Meyer.

Han er ikke kjent med den nøyaktige størrelsen på raset, men sier:

- Når man har et ras som er 100 - 200 meter i bredde kommer det litt an på hvor høyt oppe i fjellet raset har gått, og hvor mye snømassene har klart å akselerer. Jo høyere bruddkanten er, jo mer snømasser tar raset med seg.

Dagbladets dronebilder fra rasområdet viser at bruddkanten ser ut til å ligge et godt stykke opp i fjellet.

- Vi antar at dette har gått høyt, sier operasjonslederen.

Den utløsende årsaken til skredet er fortsatt ukjent, ifølge politiet.

Observert spor

I den innledende meldinga fikk politiet informasjon om at det var observert to personer som hadde tatt seg inn i det området der raset hadde gått.

- Det var også observert spor inn i skredområdet, sier Meyer, som legger til:

- Da ble det hektisk. Vi måtte komme oss snarest ut med alle tilgjengelige ressurser for å få lokalisert personene.

Helikopter over skredet

Klokka 13.32 tok legehelikopteret av fra universitetssykehuset i Tromsø.

Røde Kors ble varslet og et Sea King helikopter fra Lakselv satte kursen mot rasstedet. Det samme gjorde politiets helikopter klokka 13.55.

Operasjonsleder Meyer forteller at legehelikopteret var først framme.

- Det er loggført at det første helikopteret var over skredet klokka 13.54, men det kan ha vært der noe før, og at det er litt forsinkelse i loggføringen, sier Meyer.

HER GIKK SKREDET: Snøskred i Lyngen gikk ned fjellet Sofiatinden i Lyngen. To mennesker er bekreftet omkommet. Foto: Anne Merete Mikkelsen
HER GIKK SKREDET: Snøskred i Lyngen gikk ned fjellet Sofiatinden i Lyngen. To mennesker er bekreftet omkommet. Foto: Anne Merete Mikkelsen Vis mer

- Raskt funn

For bare tre minutter seinere, klokka 13.57, ble den første personen som ble tatt av skredet gravd fram, opplyser han.

- Vi gikk i aksjon med en eneste gang, gjorde et raskt funn, og iverksatte livreddende førstehjelp på stedet, sier Meyer.

Et stort skred gjør naturligvis letearbeidet mer krevende, bekrefter operasjonslederen.

- Det gjør det, men erfaringsmessig starter man søk nederst i skredtunga. Ofte er de som er tatt av skred ført med ned dit, sier han.

Funn av den andre personen som ble tatt av skredet skjedde klokka 14.23. Også her ble det umiddelbart iverksatt livreddende førstehjelp.

Men livene sto ikke til å redde.

- De ble begge erklært omkomne på stedet, sier Meyer.

Kriseberedskap

Operasjonslederen forteller at redningsmannskapene i felt fikk betydningsfull hjelp av to eller tre vitner som var i området.

- De var med på å grave fram og finne personene, så deres innsats hadde stor verdi, sier operasjonslederen.

Disse vitnene blir i kveld ivaretatt av kommunens kriseberedskap.

Kommunens kriseteam i Tromsø er satt til å ivareta de pårørende til de to omkomne. Blant annet stiller legevakt med tilbud til dem, opplyser Meyer.

- Vi har dessverre ganske god erfaring med å håndtere sånne situasjoner, sier ordfører i Lyngen kommune, Dan-Håvard Johnsen, til Dagbladet, og fortsetter:

- Nå er alle instanser koblet inn og alle har stilt seg tilgjengelig for å imøtekomme politiets ønsker, pårørende og andre som har vært involvert i situasjonen som ønsker å prate med helsepersonell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer