BLODGIVER: Hovawarten Gaston ga blod i dag for å redde en dachs fra Telemark. Etterpå ventet det en god lunsj som premie. Foto: Fredrikstad dyrehospital
BLODGIVER: Hovawarten Gaston ga blod i dag for å redde en dachs fra Telemark. Etterpå ventet det en god lunsj som premie. Foto: Fredrikstad dyrehospitalVis mer

Her gir Gaston blod

Blodgiveren Gaston reddet en dachs fra Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaston, en hund av rasen hovawart, ble i dag blodgiver ved Fredrikstad Dyrehospital.

Dyrehospitalet fortalte selv om blodgiveren på facebook:

«Søte Gaston gav i dag blod for å redde liv. Han fikk en injeksjon av veterinæren for å slappe av. Når han sov godt, startet vi tappingen. Underveis fikk han ekstra oksygen på maske samt fikk væskedrypp intravenøst. Bloddonoren fikk våkne rolig opp, før han fikk en deilig lunsj etter oppvåkning. Blodet hans blir brukt til å behandle en annen syk pasient som er innlagt på hospitalet. Vi ønsker mottakeren av donorblodet god bedring og takker Gaston for hans flotte donasjon.»

Trengte blod - Dette er noe vi ikke gjør veldig ofte, sier veterinær ved Fredrikstad dyrehospital, Morten Nossen til Dagbladet.

- Vi gjør det for hunder som er kritisk syke, og trenger blodoverføring. Det kan være ved rottegift-forgiftning, eller ved alvorlige sykdommer, sier Nossen.

Hunden som trengte blodoverføringen, en dachs fra Skien, lider av immunbetinget thrombocytopeni, som innebærer at kroppen angriper blodplatene, som fører til at hunden blør ut av slimhinnene, for eksempel i munnen og i mage- og tarmsystemet.

- Den trengte blodplater og røde blodceller, sier Nossen til Dagbladet.

Flere blodtyper Fredrikstad Dyrehospital har en liste over donorhunder som kan gi blod. Det er mange blodtyper i hundeverdenen, men hunder som har blodtypen DEA 1.1. negativ regnes som universaldonorer - det vil si at blodet deres kan gis til hunder med alle blodtyper.

- Når vi får inn donorhunden, sjekker vi den for sykommer, og sjekker at den har det bra, sier Nossen.

Hunder finnes i alle størresler, og det er naturlig nok store hunder som er mest aktuelt å tappe blod fra.

- Fra en 40 kilos hund kan vi fint tappe en halv liter blod. Vi prøver å få tak i donorer som veier over 30 kilo, sier Nossen.