I TUSEN KNAS: Da besøket ble innledet, ba Joe Biden partene gripe muligheten. Men håpet om å få i gang fredsprosessen igjen forsvant raskt. Dette bildet er fra den felles pressekonferansen der Benjamin Netanyahu overrakte Biden et diplom han hadde knust glasset på. Foto: AP Photo/Ariel Schalit/SCANPIX
I TUSEN KNAS: Da besøket ble innledet, ba Joe Biden partene gripe muligheten. Men håpet om å få i gang fredsprosessen igjen forsvant raskt. Dette bildet er fra den felles pressekonferansen der Benjamin Netanyahu overrakte Biden et diplom han hadde knust glasset på. Foto: AP Photo/Ariel Schalit/SCANPIXVis mer

Her gir han USAs visepresident gaven han har knust

Derfor gikk Biden-besøket galt fra starten av. Eller gikk det kanskje ikke så gærnt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Utsiktene til en fredsprosess i Midtøsten ser dystre ut etter de første to dagene av Joe Bidens besøk.

Mye er skrevet om kalddusjen Biden fikk da Israels innenriksdepartement kunngjorde planene om 1600 nye boliger i den okkuperte delen av Jerusalem.

At Biden svarte med å komme halvannen time for sent til middag hjemme hos den israelske statsministeren er også behørig omtalt.

- Uforglemmelig besøkMen det lå flere fornærmelser i lufta, mener den israelske avisa Haaretz, og sikter til selve mottakelsen Biden fikk da han ble ønsket velkommen av det israelske vertskapet i Jerusalem.

«Dette er et besøk Biden neppe vil glemme», skriver avisa.

- Jeg har én ting til deg akkurat nå, og det er knust glass, sa den israelske statsministeren, og høstet latter under den felles pressekonferansen.

Haaretz omtaler den samme episoden med langt mindre humor.

«Biden fikk et diplom til minne om moren, men glasset var knust. Enda en gang var Bibi (Benjamin Netanyahu) uoppmerksom, lente seg på det og knuste det».

Da hadde vertskapet først «kjedet» Biden med en 25 minutter lang tale fra Shimon Peres. Og da Netanyahu endelig skulle signere gaven han selv skulle overrekke USAs visepresident, måtte han be Biden om å få låne en penn.

- Vær forsiktig, så du ikke skjærer deg, parerte Biden, og siktet til glasskårene.

Ingen forsonende vind
Selv om Biden på langt nær lykkes med å få fredsprosessen på skinner igjen, er det ikke sikkert besøket har vært så mislykket likevel.

- Var det virkelig noen som hadde trodd det skulle gå bra denne gangen? spør Israel-forsker og stipendiat ved fredsforskningsinstituttet Prio, Hanne Eggen Røislien.

- Det er ikke som om det blåser en forsonende vind over Midtøsten nå, sier hun.

Det hun imidlertid mener har vært positivt med besøket, er det som skapte mest storm, nemlig kunngjøringen av de 1600 nye boligene i Øst-Jerusalem.

Både Israels forsvarsminister Ehud Barak og innenriksminister, Eli Yishai, fra det ultraortodokse Shas-partiet, har beklaget at bosettingsplanene ble gjort kjent samtidg med Bidens besøk.

Netanyahus rådgivere sier selv statsministeren ble tatt på senga.

Snurt BidenSer man bort fra det diplomatiske spillet har tidspunktet for kunngjøringen lite å si, mener Røislien.

- Utvidelse av bosettingene er noe som kommer til å fortsette uansett. Det er sånn sett ingen grunn til at Biden skal bli snurt. USA burde heller forholde seg til realitetene på bakken og heller ta tyren ved hornene, sier Prio-forskeren.

Etter at 21 israelske bosettinger ble avviklet på Gazastripen i 2005, har bosettere begynt å etablere nabolag i Øst-Jerusalem av frykt for å miste det de betrakter som sin «evige, udelelige» hovedstad.

De planlagte utvidelsene er innenfor det israelerne mener er «naturlig vekst». Motstanderne mener det dreier seg om skjult ekspansjon. Utbyggingen i det ultraortodokse jødiske nabolaget Ramat Shlomo vil skje i et område der det i dag hovedsakelig bor palestinere.

- Jeg er enig i at kunngjøringen denne uka ikke er noe tegn på fred. Men motsetningene som kommer til syne, er også et tegn på en enorm, intern dragkamp i Israel. Landet har en bred, vaklende koalisjonsregjering, der bosettingsspørsmålet kanskje er det som splitter mest. Det er et tegn på at israelerne innser at de må å forholde seg til problemstillingene, og at de er nødt til å inngå vanskelige kompromisser.

Tilbakeslag fra hva?Utsiktene til nye fredsforhandlinger ligger tilsynelatende i grus.

Den arabiske liga har gjort det klart at de ikke er innstilt på forhandlinger, med mindre Israel omgjør planene for utvidelse av bosettingene i de okkuperte områdene.

Prio-forsker Hanne Eggen Røislien mener forholdet mellom Israel og USA aldri har vært dårligere, og at israelerne er misfornøyd med det de føler er manglende lojalitet og engasjement fra Washington. Samtidig setter hun setter spørsmålstegn ved hvor stort tilbakeslaget egentlig er.

- Før dette besøket var partene enige om ikke å snakke direkte sammen, ikke sitte ved samme bord, ikke snakke om de samme tingene, ikke se hverandre i øynene eller ta hverandre i hånda, sier hun i en spissformulering.

- Uansett er ikke toppmøter av denne typen det beste fora for å skape et godt forhandlingsklima. De er mer en mediebegivenhet.

BrannslukkingUnder en tale på Tel Aviv University i dag forsøkte Biden å drive politisk brannslukking. Han sa at israelernes kunngjøring om nye bosettinger ikke betydde at byggingen skulle starte umiddelbart.

- Det er ikke satt noe tidspunkt for byggestart. Det vil gi forhandlerne tid til å løse dette og andre ubesvarte spørsmål.

Samtidig gjorde Biden det klart at «status quo ikke kan fortsette».

- Den demografiske virkeligheten gjør det vanskelig for Israel å være jødenes hjemland og et demokratisk land, sa USAs visepresident, ifølge Haaretz.

EN HÅNDSREKNING: Joe Biden lånte Benjamin Netanyahu en penn, slik at Israels statsminister kunne signere gaven han skulle gi USAs visepresident. Foto: AP Photo/Ariel Schalit/SCANPIX
EN HÅNDSREKNING: Joe Biden lånte Benjamin Netanyahu en penn, slik at Israels statsminister kunne signere gaven han skulle gi USAs visepresident. Foto: AP Photo/Ariel Schalit/SCANPIX Vis mer