Her gir USA nødhjelp til ISILs sivile fanger

Samtidig vil USA gi våpen direkte til kurdiske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye bilder viser amerikanske fly i aksjon i Irak, der de deler ut nye forsyninger av mat og vann til de flere tusen sivile som er omringet av militante opprørere på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

De sivile ofrenes forbrytelse?

At de tilhører den religiøse minoriteten yezidiene.

USA har nå begynt å engasjere seg i krisa i Irak, der ISIL - eller IS, Den islamske staten - har gjort voldsomme framskritt. Flere eksperter har påpekt hvordan USAs tidligere invasjon i Irak har gjort det lett for ISIL å rykke fram.

Bevæpner kurdere USA begynte fredag luftangrepene mot opprørerne fra gruppen Den islamske staten (ISIL), og Hagel sier Washington løpende evaluerer situasjonen.

- Operasjonene har vært effektive, ifølge de meldingene vi har mottatt fra bakken, sier Hagel ifølge ITV.

Samtidig melder nyhetsbyrået AP at høytstående amerikanske tjeneste menn sier at USA nå har begynt å bevæpne kurdiske soldater direkte - og ikke, som tidligere, bare selge våpen til den irakiske regjeringen.

Den irakiske hæren har så langt hatt store problemer med å stoppe ISILs frammarsj. Også kurdiske styrker har lidd nederlag, men kurderne har også lyktes med å slå tilbake mot islamistene på flere hold.

MAT OG VANN: Nye bilder viser amerikanske fly i aksjon i Irak, der de deler ut nye forsyninger av mat og vann til de flere tusen sivile som er omringet av militante opprørere på Sinjar-fjellet i Nord-Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix
MAT OG VANN: Nye bilder viser amerikanske fly i aksjon i Irak, der de deler ut nye forsyninger av mat og vann til de flere tusen sivile som er omringet av militante opprørere på Sinjar-fjellet i Nord-Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Det er ikke kjent hvilken amerikansk instans som bistår kurderne med våpen, men det skal ifølge AP ikke være Pentagon som står bak leveransen.

Det vil ifølge AP imidlertid også bli vedtatt planer for våpenutdeling fra Pentagon i løpet av kort tid.

Dødstrusler
USA vurderer ifølge NTB også hvilke muligheter de har til å evakuere tusenvis av sivile irakere som fortsatt er omringet av militante opprørere på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

- Det vil bli en veldig stor operasjon. De kan ikke bli på fjellet, sier Ken Pollack, Midtøsten-ekspert ved Brookings Institution.

ISIL omringer yezidiene og truer med å drepe dem om de ikke konverterer til islam. Fire transportfly slapp i helga ned i alt 88 store paller med nødhjelp, blant annet nærmere 17 000 liter drikkevann og over 22 000 ferdigmåltider, opplyser Pentagon ifølge NTB.

USA innledet luftangrepene fredag, i et forsøk på å stanse ISILs framrykking i Nord-Irak. Opprørerne har de siste månedene tatt kontroll over store områder både i Nord-Irak og Syria og anklages for massedrap på sivile.

GIR MAT: USA vurderer ifølge NTB også hvilke muligheter de har til å evakuere tusenvis av sivile irakere som fortsatt er omringet av militante opprørere på Sinjar-fjellet i Nord-Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix
GIR MAT: USA vurderer ifølge NTB også hvilke muligheter de har til å evakuere tusenvis av sivile irakere som fortsatt er omringet av militante opprørere på Sinjar-fjellet i Nord-Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer