ENDTE HER: 31. oktober 2018 ble Hagen-familien fraktet til dette hotellet. Foto: Henning Lillegård. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Forsvinningsdramaet:

Her gjemte politiet Hagen-familien

Da Tom Hagen kontaktet politiet og fortalte at kona hans var kidnappet, rykket politi ut til Hagen-familien, førte dem til et hotell i Lillestrøm og holdt vakt.

Publisert

Da milliardæren Tom Hagen kom hjem tidlig fra jobb i 13.30-tida 31. oktober 2018, fant han ikke kona Anne-Elisabeth Hagen i deres enebolig i Sloraveien 4.

Det Hagen fant, var et maskinskrevet brev på flere sider hvor en motpart hevdet at de hadde bortført kona hans. Kravet var klinkende klart: For å gjenforene ekteparet, som dager i forveien feiret 49 års bryllupsdag, krevde motparten ni millioner euro i løsepenger.

Hagen ble også forsøkt truet til stillhet, men ikke lenge etter at den nå 70 år gamle mannen kom hjem, trosset han kravet i brevet og ringte politiet likevel.

Nå kan Dagbladet bringe hittil ukjente detaljer om dramaet som utspilte seg denne dagen.

Tok med brevet

Fra før er det kjent at den nå drapssiktede Hagen møtte politiet på Shell-stasjonen i Knattenkrysset langs riksvei 159 i Lørenskog, ikke langt unna ekteparets bolig i Sloraveien.

Hagen skal ha bedt politiet sende sivile polititjenestepersoner til Shell-stasjonen, men det var synet av en uniformert politibil som møtte 70-åringen.

Dette skal Hagen ha reagert tydelig på, men han ga likevel politiet trusselbrevet, som han hadde tatt med seg hjemmefra. Som VG meldte tidligere i mai, skal politiet ha oppfattet Hagen som bekymret og nærmest sjokkert av brevets innhold.

Etter møtet tok politiet raskt grep.

BLODSPOR: Politiet har gjort flere undersøkelser i Hagens bolig. Her bruker de ulike teknikker på å lete etter blod. Reporter: Marie Røssland / Foto: NTB Scanpix Vis mer

Politiet holdt vakt

Dagbladet får opplyst at resten av Hagens nærmeste familie i all hast ble kontaktet og deretter hentet av politiet. Noen skal ha blitt hentet av sivilt politi, andre skal ha blitt hentet av uniformert tjenestepersoner.

Fra ulike deler av Østlandet ble familien så ført til et hotell i Lillestrøm, hvor de ble samlet. Dagbladet får opplyst at det skal dreie seg om Thon Hotel Arena, hotellet ved den kjente varemessa i byen.

Deretter skal politiet ha stått for vakthold på hotellet, for å beskytte familien.

At politiet så behov for en slik dramatisk og hemmelig aksjon, skal ha hatt sammenheng med innholdet i trusselbrevet, får Dagbladet opplyst.

Familien skal ha vært samlet her i et par dager, med tilhørende vakthold. Deretter skal familien ha fått flytte hjem, mens Tom Hagen ble værende på hotellet i ytterligere noe tid.

Politiet bekrefter aksjon

Overfor Dagbladet bekrefter politiet at de sørget for familiens sikkerhet i tida umiddelbart etter Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

De vil ikke si noe om hvordan, hvor eller hvor lenge de bisto familien på denne måten.

- Politiet sørget gjennom egne tiltak at familiens sikkerhet ble forsvarlig ivaretatt i initialfasen av saken. Sikkerhetstiltak vil miste sin effekt hvis politiet skal angi en nærmere beskrivelse av hva de går ut på. Av den grunn kan vi ikke være mer spesifikke, utover at familiens sikkerhet ble ivaretatt av politiet på daværende tidspunkt, sier Haris Hrenovica, påtaleansvarlig for saken i Øst politidistrikt.

Hagen-familiens bistandsadvokat Ståle Kihle ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

MØTTES: Den bortføringsiktede mannen i 30-åra og Tom Hagen har møttes flere ganger. Kilder med kjennskap til møtene forteller overfor Dagbladet hvorfor de to møttes. Video: Vedlog / Bones / Røssland Vis mer

Forbløffet verden

Siden den dramatiske oktoberdagen i 2018 har det skjedd flere oppsiktsvekkende vendinger i forsvinningssaken.

Da politiet gikk ut med saken i offentligheten 9. januar 2019, etterforsket de saken som en bortføring med økonomisk vinning som motiv. I perioden etter 31. oktober 2018 og til politiet gikk ut med saken, hadde de en uttalt bekymring for om de eventuelle kidnapperne drev med kontraspaning.

Inntil 9. januar etterforsket politiet saken derfor i all hemmelighet, og tok blant annet i bruk falske kjennemerker på biler for ikke å røpe seg.

Den spektakulære forbrytelsen forbløffet en hel verden. Ikke bare var kona til en milliardær tilsynelatende bortført, men løsepengene ble avkrevd gjennom den - for den brede allmennheten - ukjente kryptovalutaen Monero.

Tidlig om sommeren samme år tok saken en ny vending.

Fingert bortføring

I juni gikk politiet ut og fortalte om et nytt kapittel i etterforskningen.

Politiet trodde ikke lenger at Anne-Elisabeth Hagen var blitt bortført med økonomisk vinning som motiv, men drept og at drapet på kvinnen var iscenesatt som en bortføring for å avlede politiet.

Det politiet ikke fortalte denne sommeren, var at de allerede da hadde peilet seg ut Tom Hagen som mistenkt i saken.

I en ny hemmelig del av etterforskningen, rettet de fokuset mot ektemannen og gikk til retten for å få tillatelse til å avlytte både Hagens telefon og bolig.

Månedene gikk, 2019 ble til 2020, og politiets mistanke styrket seg.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

Fri, men siktet

I slutten av april i år gikk politiet til pågripelse av Tom Hagen. Med Delta-styrken fra Oslo og en rekke politipatruljer fra Øst politidistrikt slo politiet til mot den 70 år gamle mannen mens han kjørte til jobb.

Han ble siktet for drap- eller medvirkning til drap, og varetektsfengslet av Nedre Romerike tingrett seinere den uka.

Advokat Svein Holden gikk fra å være Tom Hagens bistandsadvokat til å bli milliardærens forsvarsadvokat, men forsvarstalen Holden leverte til pressen utenfor tingretten i Lillestrøm var sterk, selv for en forsvarsadvokat.

- Statistisk sett løslates ikke personer i slike saker i en førstegangsfengsling, det skjer omtrent aldri. Men hvis det noen gang skal skje, mener jeg det er i denne saken, sa Holden.

Han anket tingrettens avgjørelse, og vant fram i Eidsivating lagmannsrett. Politiet anket avgjørelsen til Høyesterett, men de avfeide politiets klage.

På frigjøringsdagen 8. mai gikk Tom Hagen ut av Oslo fengsel som en fri, men fremdeles drapssiktet mann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer