Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innvandring i USA

Her gjenforenes Beata med sønnen Darwin (7)

- Jeg begynte å gråte med en gang jeg så ham.

GJENFORENING: Rørende scener utspilte seg da Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia fra Guatemala fikk se sønnen sin Darwin Michael igjen. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Darwin (7) og moren hans, Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia, ble skilt fra hverandre for fire uker siden, da de krysset grensen til USA og søkte om asyl i landet.

To dager etter at den lille familien hadde krysset grensen, ble sønnen tatt fra henne, og plassert i en interneringsleir.

I dag, fredag fire uker senere, fikk moren endelig se sønnen sin igjen,

- Jeg begynte å gråte med en gang jeg så ham. Nå takker jeg gud for at han er her med meg. Ingen skal noen gang få skilt oss igjen, sier moren til nyhetsbyrået AP.

Rømte fra voldelig ektemann

Beata Mariana forteller at hun rømte fra hjemlandet Guatemala fordi hun var redd for å bli drept av ektemannen, som hun beskiver som voldelig. Hun søkte derfor politisk asyl i USA, og meldte seg til immigrasjonsmyndighetene idet hun krysset grensen.

Da hun ble fratatt sønnen ble hun så lei seg at hun bestemte seg for å gå til sak mot myndighetene i USA. I søksmålet anklaget hun blant annet rettsvesenet i USA for å ha påført henne smerte og lidelse.

- Det er som om noen stikker en kniv i brystet på deg, sier hun om savnet hun kjente overfor sønnen.

HOLDT HENDER: De to holdt hverandre fast i hendene. Foto: NTB Scanpix
HOLDT HENDER: De to holdt hverandre fast i hendene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Moren har kun fått prate med sønnen over telefon én gang i løpet av ukene han har vært i interneringsleiren, og hun har ikke fått vite hvor han oppholdt seg.

I dag ble Justisdepartementet enige om å gjenforene Darwin med moren, og kort tid etter avgjørelsen fikk de endelig møte hverandre på Baltimore-Washington internasjonale flyplass.

Nå reiser Beata Mariana og Darwin videre til Texas hvor de skal bo mens asylsøknaden behandles.

Trump snur

I løpet av en periode på noen få uker har over 2300 barn blitt skilt fra sine foreldre på grensa. Dette har vært en del av USAs nulltoleranse for kriminelle innvandrere. Noe president Donald Trump lovet å gjennomføre under sin valgkampanje.

Trump har mottatt massiv kritikk for tiltaket, men har fram til nå insistert på at de ikke har hatt noe annet valg enn å skille familier på grensen. Han har begrunnet det tiltaket med at alle som krysser grensa til USA ulovlig skal straffeforfølges.

En norsk barnepsykolog har gått så langt som å kalle det barnemishandling satt i system av den amerikanske stat.

GJENFORENT: Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia gjenforenes med sønnen Darwin (7) etter fire uker med separasjon. Foto: NTB Scanpix
GJENFORENT: Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia gjenforenes med sønnen Darwin (7) etter fire uker med separasjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Onsdag måtte Trump snu, og han har nå gitt ordre om at ulovlige innvandrere ikke lenger skal fratas barna sine ved grensa.

Dette vil ikke hindre at de som krysser grensa blir anholdt og eventuelt arrestert, men nå vil i alle fall barn og voksne holdes sammen.

Snudde ved grensa

Ikke alle immigranter har valgt å krysse grensa når de har fått høre konsekvensene. Paret Ever Castillo og Diva Funes valgte å snu da de kom til grensa med sine fem barn mellom ett og tolv år.

De hadde ikke vært klar over USA sine regler om separering mellom barn og foreldre da de begynte å haike mot USA for to uker siden.

Artikkelen fortsetter under videoen.

- PAPPA!: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. En menneskerettighetsadvokat bestemte seg for å offentliggjøre dette lydopptaket, etter å ha hørt hvordan barna blir behandla. Video: NTB Scanpix Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/lydopptak-barna-grater-og-skriker-etter-fore... Vis mer

Da de kom fram ble de fortalt at foreldrene og barna måtte skilles om de ville inn i landet.

- Jeg sa at vi heller burde reise tilbake til Mexico enn å skilles fra barna, sier Castillo til AP.

Andre igjen har valgt å krysse grensa, men ikke vært like heldige som Beata Mariana. En brasiliansk far har kun pratet med sønnen (9) over telefon én gang på 26 dager. Mannen som prater med AP ønsker å være anonym ettersom han hevder han står i gjeld til en kriminell gjeng i Brasil, og frykter at de skal ta hevn om de finner ham.

Nå er han bekymret for sønnen som er alene på interneringsleir.

- Han snakker bare portugisisk. Han gråt, og var så lei seg. Jeg hadde lovet ham at det kun kom til å ta mellom tre og fem dager.

Han vet fremdeles ikke når han får se sønnen igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media