Her gjenforenes Mourad med sin mor

Syriske Mourad var nær ved å drukne da han forsøkte å ta seg til Europa i en båt. Nå er han gjenforent med familien på Ringerike.

GJENFORENES: 8. oktober ble syriske Mourad gjenforent med sin mor. Han sto og tok i mot henne på Gardermoen. Foto: Fredrik Grimstad
GJENFORENES: 8. oktober ble syriske Mourad gjenforent med sin mor. Han sto og tok i mot henne på Gardermoen. Foto: Fredrik GrimstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I midten av juni ble syriske Mourad bosatt i Ringerike kommune sammen med sin kone og tre barn. Tidligere denne måneden ble han gjenforent med sin mor. Det har vært en lang reise for et trygt liv.

Drømmeliv Før borgerkrigen brøt ut hadde familien et trygt og godt liv i Al Qahira i Homs. Mourad forteller via tolken til Dagbladet at de bodde i et stort hus og hadde to biler.

Mourad arbeidet med å bygge campingvogner, mens kona sydde klær. De svært aktive barna gikk på skolen. I familien var svømming, sjakk og fotball de foretrukne fritidsaktivitetene. I mars 2011 startet demonstrasjonene mot president Bashar al-Assad i Syria. Ikke lenge etter bombet Assad-regimet byer i landet.

Mourad og familien var nødt til å flykte. De ble en del av de mange internt fordrevne i landet. Familien flyttet til hovedstaden Damaskus i april 2012, hvor det var roligere enn i Homs. Det tok ikke lang tid før det også her var ubeboelig for en barnefamilie.

Familien så seg dermed nødt til å flytte igjen. I oktober samme år flyttet de til El Waer, rett utenfor Homs. Nå hadde konflikten i Syria forverret seg og de så ingen framtid i landet sitt. Familien var nødt til å komme seg vekk fra krigen.

Flukten fra borgerkrigen I november 2013 tok de en taxi fra El Waer med et ønske om å nå Libanon. På vei ut av byen ble familien stoppet i et kontrollpunkt styrt av militæret.

For å kunne forlate byen var de nødt til å betalte 300 dollar til soldatene. Sjåføren til familien var en tilhenger av Assad-regimet. Han krevde 500 dollar fra familien for å kjøre dem til Libanon. På veien dit møtte de mange i samme situasjon.

Noen ble arrestert, noen ble frastjålet det de hadde, noen ble drept, forteller Mourad.

Ville til Norge Mourad og familien bodde i Beirut før de bosatte seg i Tripoli mars 2014. Der trengte de rundt 1000 dollar per måned for å overleve. Kona jobbet i en tekstilforretning.

Mourad hadde mange ulike oppdrag, blant annet å vaske biler. De hadde en liten leilighet. Barna sov på gangen og foreldrene i stua.

Livet i Libanon var bedre enn i Syria. Det var likevel ikke bra og Mourad forteller at de opplevde å bli trakassert. Mourad sier de bestemte seg for å dra mot Skandinavia.

Målet var Norge eller Sverige. Mourad ønsket et liv i trygghet for familien og seg selv. Han betalte 900 dollar for å fly til Algerie og 1200 dollar for å bli fraktet over grensen til Tunisia. Videre betalte han 800 dollar for å bli smuglet over den libyske grensen til Zuwara.

I Zuwara fikk han plass i en båt for 1000 dollar. Båten skulle frakte ham til Europa.

Båtturen til Europa 1. oktober i fjor startet reisen over Middelhavet. Han kom aldri fram. Båten med over 300 mennesker om bord sank midt mellom Libya og Malta. Kald, redd og forlatt lå han fem timer i vannet den natta.

- Jeg hadde aldri trodd at båten skulle synke. Men plutselig begynte båten å ta inn vann. Alt skjedde så fort. Det var kaos. Mange prøvde å redde de som ikke klarte å holde seg selv over vannet. Men dessverre døde de fleste. På et tidspunkt var det en som prøvde å redde meg, men han holdt meg feil. Hadde jeg ikke kommet meg ut av grepet hans hadde jeg dødd, forteller Mourad.

Han sier han tror bare rundt 30 personer overlevde havariet. De ble etter hvert reddet og fraktet tilbake til Zuwara. Han ble fraktet til et sykehus i hovedstaden i Libya.

SØNN OG MOR: Det ble en lang og farefull reise før Mourad ble plukket ut som overføringsflyktning til Norge. Foto: Fredrik Grimstad
SØNN OG MOR: Det ble en lang og farefull reise før Mourad ble plukket ut som overføringsflyktning til Norge. Foto: Fredrik Grimstad Vis mer

Noen dager seinere ba noen libyske tjenestepersoner Mourad om å forlate landet. De ønsket ham ikke i Libya. Mourad dro så til Tyrkia.

Smuglet
Med alle papirer i behold tok Mourad et fly fra Tyrkia til Libanon. Han sier han gledet seg til endelig få se familien sin igjen.

På flyplassen i Libanon fikk Mourad derimot en annen beskjed. En beskjed om at det ikke var lov å komme som flyktning til Libanon via en flyplass. Mourad ble sendt tilbake til Tyrkia.

- Jeg trodde jeg ikke skulle få se familien min igjen. Det virket umulig å reise tilbake til Libanon, sier han.

Mourad bestemte seg for å betale noen menneskesmuglere for å bli fraktet til Libanon. 3. november 2014 ble han gjenforent med familien sin i Libanon.  

Advarsel fra sin mor
Moren til Mourad kom fra Saudi-Arabia til Libanon for å advare sønnen om ett nytt forsøk med båt over Middelhavet.

I Saudi-Arabia bodde hun hos en av sine døtre. Moren flyttet inn i den trange leiligheten i Libanon sammen med Mourad og familien hans.

Mourad og familien kom som overføringsflyktninger til Norge i midten av juni i år. Fire måneder seinere ble Mourad gjenforent med sin mor.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram