GOD KLEM: Her får Rouston en god klem av tanta, etter å ha vært på barnehjem i fem uker etter jordskjelvet på Haiti. Foto: REUTERS/Carlos Barria/SCANPIX
GOD KLEM: Her får Rouston en god klem av tanta, etter å ha vært på barnehjem i fem uker etter jordskjelvet på Haiti. Foto: REUTERS/Carlos Barria/SCANPIXVis mer

Her gjenforenes Rouston (10) med familien

Gutten ble funnet alene etter jordskjelvet på Haiti for fem uker siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Gårsdagen ble et lykkelig øyeblikk for 10 år gamle Rouston Benoit.

Fem uker etter det kraftige jordskjelvet på Haiti, ble 10-åringen endelig gjenforent med familien, melder Reuters. Rouston var på vei til flyplassen sammen med bestemoren, da skjelvet som målte 7,0 rammet Haitis hovedstad Port-au-Prince 12. januar.

Etter skjelvet, da store deler av Port-au-Prince lå i ruiner, var Rouston overlatt til seg selv. Etter hvert ble han tatt hånd om av Foyer L'Escale Orphanage, et FN-støttet barnehjem på Haiti.

Kamp mot klokkaI går ga ukevis med leting etter guttens familie endelig resultat. En gruppe fra Det interasjonale Røde Kors tok Rouston til bydelen La Saline, der han fikk en varm omfavnelse av tanta.

En drøy måned etter det verste jordskjelvet på over 200 år, jobber bistandsorganisasjoner på spreng før regntida setter inn. Så mange som 230 000 mennesker mistet livet som følge av jordskjelvet, mens ufattelige 1,2 millioner ble hjemløse.

Det tunge regnværet som falt over Port-au-Prince i går illustrerte nødvendigheten av å gi innbyggerne tak over hodet og bedre de sanitære forholdene så fort som mulig.

- Alt ble vått, sier Joseph Jean-Luc (30), som hjalp en venn med å sette opp et skur i en teltby, der det en gang pleide å ligge en golfbane med utsikt over Port-au-Prince.

FIKK HJELP: Utsendte fra Røde Kors sørget for den lykkelige gjenforeningen. Her blir Rouston kjørt til bydelen La Saline. Foto:REUTERS/Carlos Barria/SCANPIX
FIKK HJELP: Utsendte fra Røde Kors sørget for den lykkelige gjenforeningen. Her blir Rouston kjørt til bydelen La Saline. Foto:REUTERS/Carlos Barria/SCANPIX Vis mer

Mange andre måtte bruke dagen på å vaske klær som var gjennomvåte og skitne av gjørme. Andre gravde grøfter rundt teltene i et forsøk på å unngå oversvømmelse, skriver nyhetsbyrået AFP.

RekordmyeMens de kjemper mot klokka, ber FN om rekordmye 8,5 milliarder kroner til å hjelpe jordskjelvofrene. FNs organ for koordinering av nødhjelp sier pengene skal øremerkes jordbruk, helsevesen, matvarehjelp, logistikk, sikkerhet og utbedring av sanitære forhold.

Spesialutsending til Haiti og tidligere president, Bill Clinton, understreker behovet for at løfter faktisk blir holdt.

- Lov mindre og gi det. Dess før dess bedre, sier Clinton.

FNs topputsending til Haiti, Edmond Mulet, ber om at giverland sender telt til de jordskjelvrammede.

- Vi trenger latriner, vi trenger telt, vi trenger presenninger, slik at folk kan dekke seg til, sier Mulet, ifølge BBC.

I e-posten skrev John Holmes at selv om mye hjelpearbeid var iverksatt på Haiti, var det dårlig koordinert og utstyrt, noe som svekket bistandsorganisasjonenes troverdighet og evne til å hjelpe.