Her gjentar Shabana «Krekar-løftet» på Max Hermansen

Midt under Pegida-demonstrasjon. - Krekar var lettere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TØNSBERG (Dagbladet): I dag gjentok den anti-islamske Pegida-bevegelsen sin demonstrasjon i sentrum av Oslo, slik de har varslet at de vil gjøre hver mandag framover.

Omtrent 60-70 personer møtte opp for å representere Pegida. Og som under forrige Pegida-marsj for sju dager siden holdt Nye SOS Rasisme og Blitz sine motdemonstrasjoner.

Også i Tønsberg marsjerte Pegida; der møtte 20-30 personer.

Disse marsjene er motivert av Pegida i Tyskland, hvor bevegelsen har klart å samle flere titalls tusen i gatene i Dresden.

- Vil vise kjærlighet Før kveldens Pegida-marsj utenfor Oslo rådhus startet, holdt den norsk-pakistanske komikeren og spaltisten Shabana Rehman en planlagt ikke-vold-markering.

Rehman begynte sin taletid med å holde en lengre appell, før Pegidas talsmann i Norge, Max Hermansen, ble løftet av Rehman, slik mulla Krekar ble løftet, tilbake i 2004. Noe Krekar ikke likte i særlig stor grad.

- Vi ønsker å vise kjærlighet, og vi ønsker å jobbe for en felles forståelse, fortalte Shabana Rehman til de frammøtte.

Mot slutten av talen fikk hun Pegida-demonstrantene til å rope «Vi elsker homofile! Vi elsker muslimer!».

- Tyngre enn Krekar I forkant av løftet uttalte Rehman at hun var bekymret for Hermansens kroppsvekt.

- Han er 90 kilo. Krekar var bare 85, uttalte hun til Dagbladet.

Pegida-leder Hermansen sier til Dagbladet at han støtter budskapet til Rehman, og han forklarer at «de er på samme lag».

MARSJERTE I RING: Fordi politiet forbød Pegida å marsjere rundt Oslo rådhus, gikk de 60-70 deltakerne i ring inne på Fridtjof Nansens plass. Utenfor sperringene ropte rundt 100 motdemonstranter taktfaste slagord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MARSJERTE I RING: Fordi politiet forbød Pegida å marsjere rundt Oslo rådhus, gikk de 60-70 deltakerne i ring inne på Fridtjof Nansens plass. Utenfor sperringene ropte rundt 100 motdemonstranter taktfaste slagord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er storartet! Shabana er jo en representant for vestlige verdier og humanisme, akkurat som oss, sier han.

Deltakerne i ikke-vold-aksjonen delte også ut roser til Pegida-demonstrantene.

- Mange er redde Hermansen må konstatere at færre og færre stiller til de ukentlige Pegida-marsjene.

- Jeg skulle gjerne sett flere her. Men jeg vet at mange er redde for å stille opp. De er redde for å miste venner og jobben, sier han til Dagbladet.

Et hundretall motdemonstranter fra bl.a. Nye SOS Rasisme og Blitz var møtt fram. Utenfor sperringene ropte de taktfaste slagord som «Ingen rasisme i våre gater!» og «Ingen støtte til Breiviks venner!».

I motsetning til tidligere fikk Pegida-demonstrantene ikke lov til å gå rundt Oslo rådhus. I stedet gikk de noen runder inne på Fridtjof Nansens plass.

Under Pegida-marsjen i Tønsberg ble to personer bortvist av politiet for å ha kastet snøballer mot demonstrantene.

Også i Kristiansand arrangerte Pegida marsj i kveld. Ifølge Fædrelandsvennen var motdemonstrantene tallmessig svært overlegne.

- Ulver i fåreklær Under sin tale uttrykte Hermansen seg i moderate ordelag, og mante til hjelp for muslimer med problemer i Norge, med tanke på likestilling og vern mot omskjæring. Mona Solvang i Stopp islamiseringen av Norge (Sian) uttrykte seg derimot langt mer aggressivt, og mente moderate muslimer i Norge «må feie for sin egen blodige dør».

- De later som om islam er anstendig. Men mange er ulver i fåreklær. Annenhver muslim i Europa støtter terror, sa Solvang, til applaus fra Pegida-deltakerne.

PEGIDA I TØNSBERG: Noen av Pegida-demonstrantene i Tønsberg, der masjen ble arrangert for første gang i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PEGIDA I TØNSBERG: Noen av Pegida-demonstrantene i Tønsberg, der masjen ble arrangert for første gang i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Sians nestleder Eilert Sannes uttalte at muslimer påberoper seg religionens navn når de voldtar.

- Politiet tør ikke gripe fatt i dette av frykt for å bli beskyldt for rasisme, sa Sannes.

Max Hermansen sier etter talen til Dagbladet at han stiller seg bak Sians meninger.

FÅ: I Tønsberg møtte 20-30 personer opp for å delta i Pegida-marsjen. Her møter det lille toget en annen demonstrasjon uten forbindelse, «Samhold i mangfold», som mobiliserte langt flere vestfoldinger. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FÅ: I Tønsberg møtte 20-30 personer opp for å delta i Pegida-marsjen. Her møter det lille toget en annen demonstrasjon uten forbindelse, «Samhold i mangfold», som mobiliserte langt flere vestfoldinger. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer