Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her gjesper fosteret i mammas mage

Kan gi ny metode for å undersøke helsa til ufødte babyer, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ny forskning viser at fostre ikke bare hikker, svelger og strekker seg i mammas mage - de gjesper også.

Det er forskere ved Durham University i Storbritannia som har undersøkt hvorvidt ufødte babyer gjesper - og eventuelt hvorfor, skriver den britiske avisa The Guardian.

Forskerne ga 15 vordende mødre firedimensjonale ultralydundersøkelser fire ganger i løpet av graviditeten. Undersøkelsene varte i 20 minutter hver gang. Den siste ultralyden ble gjennomført da fosteret var 36 uker, kun få uker før fødselen.

Yngre gjesper mer I stedet for de flate, grå bildene som blir produsert av 2D-scannerne, syr 4D-maskinene sammen bilder fra en rekke ulike vinkler for å skape klare tredimensjonale bilder. Disse bildene er deretter tatt opp på film, noe som utgjør den fjerde dimensjonen.

Disse detaljerte videoene ble analysert av forskerne for å se hvordan fostrene beveget munnen.

Noen akademikere mener at fostrene ikke gjesper, men bare åpner og lukker munnen. Forsker Nadja Reissland framholder imidlertid at filmene gir klare bevis på at de også gjesper.

Noen ganger åpnet fostrene munnen sakte og lukket den deretter raskt, noe som visstnok karakteriserer et gjesp.

Analysen viste også at de yngste fostrene gjespet mest, men at det ikke er noen forskjell mellom kjønnene.

Ny indikator Basert på utregninger mener Nadja Reissland at hun kunne vist at fostrene gjesper opptil seks ganger i timen hvis hun hadde hatt mulighet til å foreta undersøkelser over lengre tid. Studien, som er publisert i tidsskriftet Plos One viser også at gjespingen gradvis avtar utover i graviditeten.

4D-UNDERSØKELSER: Forskerne har brukt 4D-maskiner for å skape tredimensjonale bilder av fostrene. Foto: REUTERS/Dr Nadja Reissland
4D-UNDERSØKELSER: Forskerne har brukt 4D-maskiner for å skape tredimensjonale bilder av fostrene. Foto: REUTERS/Dr Nadja Reissland Vis mer

Forskerene har ikke konkludert angående hvorfor fostrene gjesper, men siden gjespingen avtar, mener de at den ikke skyldes at de er trøtte. I stedet mener Reissland at den lange, rolige bevegelsen kan være relatert til utviklingen av sentralnervesystemet.

- Det kan hende at det trengs en viss stimulering for at deler av hjernen skal utvikle seg på riktig måte, og at gjespingen er denne stimuleringen, sier hun til The Guardian.

Hvis dette stemmer, tror Reissland at at gjesping i framtida kan bli brukt som en indikator på hvorvidt fostre utvikler seg normalt eller ikke.

Tidligere forskning har vist at noen medisinske tilstander kan påvirke gjespingen til fostre. I 2002 fant forskere ved et sykehus i New York at ufødte babyer med blodmangel fikk «plutselige gjespeutbrudd» i mammas mage.

NY METODE: Gjesping kan være en ny indikator på hvorvidt fostre utvikler seg normalt eller ikke, mener forskerne. Foto:  REUTERS/Dr Nadja Reissland
NY METODE: Gjesping kan være en ny indikator på hvorvidt fostre utvikler seg normalt eller ikke, mener forskerne. Foto: REUTERS/Dr Nadja Reissland Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media