Her gjør de det Erna og Børge helst vil slippe

Men flere av statslederne som trosset Kina har fått svi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lang rekke statsledere har de siste årene møtt fredsprisvinner Dalai Lama. På den måten har de vist sin støtte til den åndelige lederen for Tibet, et land som har vært okkupert etter at Kina invaderte i 1950.

Men historien om hva som har skjedd senere, gjør det ikke nødvendigvis noe lettere for utenriksminister Børge Brende som nå teller på knappene for å finne ut om han skal møte Dalai Lama når han kommer til Norge den 7. mai.

Flere har betalt dyrt for å ha trosset den økonomiske stormakten Kina.

Droppet Storbritannia En av dem som har fått betale dyrest er Storbritannias statsminister David Cameron. I mai 2012 møtte han Dalai Lama i St. Pauls katedral i London. Det førte til store problemer med å komme på talefot med de kinesiske kommunistlederne - til stor frustrasjon i britiske kapitalmiljøer.

Cameron så seg nødt til å justere kursen.

«David Cameron forbød all kontakt med Dalai Lama under siste-minutt-samtaler med Kinas regjering om redningspakken for euroen tidligere i år», skrev The Telegraph i desember 2012.

2008: Dalai Lama møter Frankrikes daværende president Nicolas Sakozy. Foto: Eric Feferberg/ Reuters/ NTB Scanpix
2009: Dalai Lama møter Danmarks daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen. foto: Jens Nærgaard Larsen/ EPA / NTB Scanpix
2013: Dalai Lama møter den sveitsiske parlamentspresidenten Maya Graf. Foto: Manuel Bauer
2012: Dalai Lama møter Østerrikes forbundskansler Werner Faymann.
2011: Dalai Lama møter Tsjekkias utenriksminister Karel Schwarzenberg.
2009: Dalai Lama møter daværende president i Italias underkammer i parlamentet, Gianfranco Fini.
2012: Dalai Lama med Canadas statsminister Stephen Harper i Ottawa. Foto: Dalailama.com
2012: Dalai Lama møter Prins Charles i London. Foto: Dalailama.com
2011: Dalai Lama møter Estlands president Thomas Hendrik Ilves. Foto: Dalailama. com
2012: Dalai Lama møter statsminister David Cameron og viseminister Nick Clegg i London.
2013: Møte med Polens statsminister Donald Tusk.
2013: Dalai Lama møter Litauens president Dalia Grybauskaite.

Men Kinas kommunistledere er ikke enkle å blidgjøre: Kinas president Xi Jinping dro ikke til Storbritannia da han i mars i år besøkte Frankrike, Tyskland og Belgia. Det tolket franskmennene ifølge Telegraph som en takk for sist til Cameron etter møtet i St. Pauls-katedralen.

- Må ha troverdighet Selv om det kan ha sin pris å møte Dalai Lama, mener generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingsforskomité at noen fra den norske regjeringen likevel bør gjøre det. Han mener det kan gå på troverdigheten løs hvis Norge lar stormakten Kina diktere hvem regjeringsmedlemmene skal møte.

- Det er viktig at norske myndigheter framstår med troverdighet, og at vi forsvarer menneskerettigheter også når det koster oss noe, sier Engesland til Dagbladet.

Selv om han har forståelse for at regjeringen vil gjenopprette dialogen med Kina, som har vært på frysepunktet etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, peker Engesland på at det er tradisjon for at representanter for regjeringen møter Dalai Lama når han kommer til Norge.

SA JA: Forbundskanslere, utenriksministre, presidenter, statsministre, og parlamentspresidenter som har sagt ja til å møte Dalai Lama de siste årene.
SA JA: Forbundskanslere, utenriksministre, presidenter, statsministre, og parlamentspresidenter som har sagt ja til å møte Dalai Lama de siste årene. Vis mer