Her gjør de seg klare til kamp

Ventetiden over for den norske kampflystyrken. Nå klargjøres flyene.

KLAR TIL KRIG: Her klargjør mannskapene på kreta ett av de seks F16-flyene. Her monteres og kontrolleres luft-til-luft-missiler av typen AMRAAM og den svært avanserte varmesøkende missilen IRIS-T. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
KLAR TIL KRIG: Her klargjør mannskapene på kreta ett av de seks F16-flyene. Her monteres og kontrolleres luft-til-luft-missiler av typen AMRAAM og den svært avanserte varmesøkende missilen IRIS-T. Foto: Lars Magne Hovtun / ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOUDA BAY (Dagbladet.no): I dag kom beskjeden den norske kampflystyrken på Kreta har ventet på. De seks norske kampflyene som står klare på Kreta blir satt under den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen.

Forsvarsministeren instruert forsvarssjefen om å overføre kommandoen av det norske F-16 kampflybidraget til amerikanerne. Det er gjort, og innen 72 timer kan kampordren komme fra amerikanerne.

Klargjør missilene Meldingen kom samtidig med at mannskapene på Kreta var i full sving med å losse det siste av nødvendig utstyr fra et sivilt lastefly av typen MD11. Nå er de i gang med å klargjøre de seks F16-flyene til kamp.

Senere i dag kommer nok et transportfly med utstyr fra Norge. Men talsmannen for det norske styrkebidraget, major Eystein Kvarving, sier styrken nå snart har det de trenger for å kunne gjennomføre kampoppdrag.

Venter på ordre Nå som styrken formelt har fått kommandostrukturen på plass, er det opp til amerikanerne å gi den oppdrag. Kvarving sier det er vanlig å planlegge med 72-timers-sykluser for luftoperasjoner. Det vil si at flyene skal være kampklare, og kan bli satt inn i oppdrag over Libya, innen 72 timer.

BASE: Ved dette flyshelteret på den greske flybasen har Norge opprettet hovedkvarter for kampflyavdelingen. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
BASE: Ved dette flyshelteret på den greske flybasen har Norge opprettet hovedkvarter for kampflyavdelingen. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret Vis mer

- Det innebærer ikke at styrkene vil bli brukt, men et tidsperspektiv man opererer med når man leder luftoperasjoner.

- Vil det si at dere kanskje ikke vil bli brukt før det er over?

- Hvis målene i FN-resolusjonen 1973 oppnås før vi blir nødt til å sette makt bak kravene, da har vi oppnådd det vi ville. Da slapp vi å knuse noen med knyttneven vi stod klar med, sier Kvarving.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret Vis mer

Men i ettermiddag var det lite som tydet på at situasjonen i Libya løser seg med det første.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret Vis mer