KLAR TIL KRIG: Her klargjør mannskapene på kreta ett av de seks F16-flyene. Her monteres og kontrolleres luft-til-luft-missiler av typen AMRAAM og den svært avanserte varmesøkende missilen IRIS-T. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
KLAR TIL KRIG: Her klargjør mannskapene på kreta ett av de seks F16-flyene. Her monteres og kontrolleres luft-til-luft-missiler av typen AMRAAM og den svært avanserte varmesøkende missilen IRIS-T. Foto: Lars Magne Hovtun / ForsvaretVis mer

Her gjør de seg klare til kamp

Ventetiden over for den norske kampflystyrken. Nå klargjøres flyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOUDA BAY (Dagbladet.no): I dag kom beskjeden den norske kampflystyrken på Kreta har ventet på. De seks norske kampflyene som står klare på Kreta blir satt under den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen.

Forsvarsministeren instruert forsvarssjefen om å overføre kommandoen av det norske F-16 kampflybidraget til amerikanerne. Det er gjort, og innen 72 timer kan kampordren komme fra amerikanerne.

Klargjør missilene Meldingen kom samtidig med at mannskapene på Kreta var i full sving med å losse det siste av nødvendig utstyr fra et sivilt lastefly av typen MD11. Nå er de i gang med å klargjøre de seks F16-flyene til kamp.

Senere i dag kommer nok et transportfly med utstyr fra Norge. Men talsmannen for det norske styrkebidraget, major Eystein Kvarving, sier styrken nå snart har det de trenger for å kunne gjennomføre kampoppdrag.

Venter på ordre Nå som styrken formelt har fått kommandostrukturen på plass, er det opp til amerikanerne å gi den oppdrag. Kvarving sier det er vanlig å planlegge med 72-timers-sykluser for luftoperasjoner. Det vil si at flyene skal være kampklare, og kan bli satt inn i oppdrag over Libya, innen 72 timer.

BASE: Ved dette flyshelteret på den greske flybasen har Norge opprettet hovedkvarter for kampflyavdelingen. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
BASE: Ved dette flyshelteret på den greske flybasen har Norge opprettet hovedkvarter for kampflyavdelingen. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret Vis mer

- Det innebærer ikke at styrkene vil bli brukt, men et tidsperspektiv man opererer med når man leder luftoperasjoner.

- Vil det si at dere kanskje ikke vil bli brukt før det er over?

- Hvis målene i FN-resolusjonen 1973 oppnås før vi blir nødt til å sette makt bak kravene, da har vi oppnådd det vi ville. Da slapp vi å knuse noen med knyttneven vi stod klar med, sier Kvarving.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret Vis mer

Men i ettermiddag var det lite som tydet på at situasjonen i Libya løser seg med det første.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret Vis mer