Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her gjør du røverkjøpene i Sverige i påska

Du kan spare grovt på både mat, medisiner, sportsutstyr og alkohol.

SJARMTROLL: Mathias (1) er på Sverige-tur med pappa Thomas Nakken (35). Nakken reiser til Sverige ukentlig. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SJARMTROLL: Mathias (1) er på Sverige-tur med pappa Thomas Nakken (35). Nakken reiser til Sverige ukentlig. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påska er høysesong for grensehandel. Med forrige ukes rapport fra Matkjedeutvalget friskt i minne er det ikke vanskelig å forstå hvorfor mange trekker mot øst.

I snitt er matvarer ifølge rapporten 23 prosent billigere i nabolandet. Utvalget er dobbelt så stort.

— Vi venter en utrolig handel. Mandag til onsdag i påskeuka er de absolutt største dagene i året, sier Heidi Fouganthin, butikksjef ved Nordby supermarket, en av to matbutikker på Nordby kjøpesenter like over Svinesund-grensa.

Både her og hos konkurrenten Maximat i andre enden av senteret stålsetter de seg nå for storinnrykk fra nabolandet.

Doble skift — I påsken kjører vi doble skift i produksjon av kjøttpålegg og ferske kjøttvarer, sier Ole Lind, butikksjef ved Maximat.

Og det er nettopp kjøtt og kjøttpålegg som peker seg ut når det kommer til utvalg. Og pris.

Hylle på hylle rommer ferske varer pakket i butikk. Fra krydderskinke og hvitløksalami til kalkunskiver med paprika og pastrami. Uten avskrekkende pris. I år tar dessuten begge varehus inn ekstra mye grillmat i påskeuka.

image: Her gjør du røverkjøpene i Sverige i påska

— Påsken er så sein i år at både sommerhytter og campingvogner vil bli tatt i bruk. Vi tror det blir fokus på grilling, sier Fouganthin.

Milliarder Vi la ifølge Statistisk sentralbyrå igjen 7,9 milliarder i Sverige i 2008. I 2009 økte det til 9,6 milliarder og i fjor endte vi på 9,8. Med omtrent 5,9 millioner dagsbesøk blir det 1650 kroner i snitt per handel.

Over halvparten av handelen fant sted i Svinesund, Strømstad og Nordby.

Nordbysenteret har mat, sportsutstyr til påskefjellet, barnevogn og bilstol til reisen og apotek til de som kjenner at allergisesongen har begynt så smått.

Men for pappvinen til hytteturen må man inn mot Strømstad.

Lysere varer Også ved Systembolaget venter de endret etterspørsel som følge av den seine påsken.

— Normalt kjøper nordmenn litt mer akevitt og påskeøl rundt påske. Men vi begynner å selge mer av hvit- og rosévin nå som det blir lysere, sier Martin Englund, butikksjef ved Systembolaget i Strømstad.

Han forteller at den typiske norske kunden er blitt mindre ensporet med åra.

Kjøper alt — For fem-ti år siden gikk det mer i sprit og likør når nordmenn handlet. Men nå kjøper de alt, sier Englund.

PÅ SHOPPING: Thomas Nakken (35) har med handleliste for å huske alle varene. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
PÅ SHOPPING: Thomas Nakken (35) har med handleliste for å huske alle varene. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Det samme forteller butikksjefene ved Nordbysenteret. Vi handler brus og bacon, frossen kyllingfilet og annet kjøtt, men også meierivarer og dopapir. Butikkene, som selvfølgelig har hele spekteret av varer, har en kundegruppe som består av 95—97 prosent nordmenn.

Og denne uka handler vi i rekordmengder.

— Vi har åpent hver dag i hele påsken. Her kjører vi på, sier Fouganthin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media