Kjærvik-drapet

Her gjør politiet funn

Natt til tirsdag saumfarte krimteknikere området ved åstedet på Røa i Oslo. Her ble det sikret viktige spor. - Kan få avgjørende verdi, sier Jørn Lier Horst.

VIKTIG FUNN: Natt til tirsdag saumfarte krimteknikere området ved åstedet på Røa i Oslo. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Rett før klokka 21 mandag fikk politiet melding om at skudd var løsnet i en bolig på Røa i Oslo.

Det ble seinere kjent at det var den profilerte advokaten Tor Kjærvik (70) som hadde blitt skutt og drept.

Sønnen, en mann i 30-åra, er nå siktet for drapet på faren, samt drapsforsøk på Kjærviks samboer, som ikke ble fysisk skadd.

Gjorde funn

Mandag kveld mellom klokka 23.50 og midnatt gjorde politiet funn ved en sti ved Vestliveien, drøyt hundre meter fra boligen hvor advokaten ble skutt og drept.

FOTOGRAFERER: Krimteknikere var på stedet natt til mandag, og fotograferte aktuelle funn i området. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FOTOGRAFERER: Krimteknikere var på stedet natt til mandag, og fotograferte aktuelle funn i området. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagbladets fotograf på stedet så hunder i det konkrete området, som ser ut til å markere på stedet. Deretter kommer krimteknikere og fotograferer. Knapt ett minutt seinere blir noe båret bort i en pappeske.

Dagbladet har spurt både politiadvokat Anne Marie Hustad og seksjonsleder Anne Alræk Solem om det konkrete funnet, uten å få detaljer om hva som ble funnet i Vestliveien mandag kveld.

- Jeg kan ikke gå i detaljer om funnene som er gjort, sier Hustad til Dagbladet.

- Kan du bekrefte at det ble gjort funn i Vestliveien?

- Jeg kan bekrefte at det har blitt gjort funn ute, sier hun.

PAPPESKER: Her bæres noe ut i en pappeske. Politiet bekrefter at de har gjort flere funn ved åstedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PAPPESKER: Her bæres noe ut i en pappeske. Politiet bekrefter at de har gjort flere funn ved åstedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fant våpen

Det var Roger Hjertø på krimvakta i Oslo-politiet som opplyste til Dagbladet at politiet hadde funnet det antatte drapsvåpenet mandag kveld.

Dagbladet snakket med ham i 22.30-tida.

Politiet vil ikke kommentere når og hvor de fant våpenet.

Det ble iverksatt hundesøk i området natt til mandag. Krimteknikere gjorde undersøkelser på åstedet, og politiet hadde rundspørring i nabolaget.

HUNDESØK: En person er skutt og drept på en adresse på Røa i Oslo. En person i 30-åra er pågrepet og ført til arresten. Hunder bedriver søk i området. Video: Bjørn Carlsen / Dagbladet TV Vis mer

Både den taktiske og tekniske etterforskningen fortsetter, og den siktede mannen er ikke ferdig avhørt. Onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Den drapssiktede mannen i 30-åra knytter seg til handlingen, men det er ikke kjent hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet. Tirsdag var han i et fem timer langt avhør, og han samarbeider med politiet.

Hustad vil ikke kommentere mannens bevegelsesmønster etter drapet, annet enn at han ble pågrepet «kort tid etter», og at han meldte seg selv til politiet.

- Han ble pågrepet et stykke unna, og ikke i nær tilknytning til boligen, sier Hustad til Dagbladet.

FUNN: Ringen til venstre viser drapsåstedet, og ringen til høyre viser hvor Dagbladets bilder viser at politiet gjør funn. Foto: Google Maps
FUNN: Ringen til venstre viser drapsåstedet, og ringen til høyre viser hvor Dagbladets bilder viser at politiet gjør funn. Foto: Google Maps Vis mer

- Kan bli avgjørende

Tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst understreker at drapsvåpenet er sentralt i alle drapssaker.

- Det ser ut til å være kjent i dette tilfellet, sier han.

EKSPERT: Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst har skrevet bok om kriminalteknikk. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
EKSPERT: Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst har skrevet bok om kriminalteknikk. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Men han forklarer at flere andre ting også kan være interessant for politiet, som blant annet fotavtrykk og fingeravtrykk.

- Alt som kan binde en gjerningsperson til et åsted, er interessant. Alle spor som kan fortelle noe om situasjonen som har oppstått. Det kan for eksempel være veltede møbler, sier han til Dagbladet.

Horst forklarer at hundesøkene i området kan være søk etter for eksempel ammunisjon. Metoden med hundesøk, fotografering og å samle spor i pappesker, er en vanlig arbeidsmetode for politiet.

- Tidlig i en etterforskning plukker man opp det man måtte finne. Det kan bli interessant i det lange løp. Ubetydelige ting kan få avgjørende verdi. Alt som er funnet i en eventuell fluktrute, vil bli tatt vare på. Man ser også på ting som kan ha havnet i terrenget nylig.

Han påpeker:

- Det trenger ikke å ha noe med saken å gjøre, men det vet man ikke før lenger ut i etterforskningsløpet. Derfor lar man ikke noe ligge igjen. Det kan være noe han har kastet eller mistet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer