POPULÆR: Rod Blagojevich møtte flere støttespillere utenfor rettslokalene, som hyllet ham med tilrop og plakater - eller prøvde febrilsk å ta bilde av eks-guvernøren med mobiltelefonen sin. Foto: REUTERS/Frank Polich/Scanpix
POPULÆR: Rod Blagojevich møtte flere støttespillere utenfor rettslokalene, som hyllet ham med tilrop og plakater - eller prøvde febrilsk å ta bilde av eks-guvernøren med mobiltelefonen sin. Foto: REUTERS/Frank Polich/ScanpixVis mer

Her gliser «Blago» seg inn til sin egen korrupsjonssak

Risikerer 415 år i fengsel. Saken startet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Han så mer ut som han skulle seks millioner dollar, ikke risikere å måtte betale dem i bot, Rod Blagojevich, da han ankom retten i natt norsk tid.

Saken mot ham er nå i gang, og demokraten Blagojevich risikerer nevnte bot, i tillegg til 415 år i fengsel, for en svært grov korrupsjonstiltale. Totalt lyder denne på 24 punkter, ifølge BBC, hvorav det mest alvorlige er at eks-guvernøren skal ha forsøkt å selge president Obamas senatorsete for penger.

Blagojevich var inne i sin andre periode som guvernør for Obamas hjemstat da han ble arrestert i desember 2008, mistenkt for å misbrukt sitt privilegium til å peke ut nye senatorer fra hjemstaten hvis seter blir stående tomme.

«Jeg har noe som er fucking golden, du gir ikke det bort gratis,» uttalte han i en FBI-avlyttet telefonsamtale om den ledige senatsplassen.

Saken begynte i dag med utvelgelse av jurymedlemmer, noe New York Times melder skulle vise seg å bli vrient i seg selv.

Helt «wow», liksom «Blago» er et fjes absolutt alle nyhetslesende amerikanere kjenner, elsker eller hater, og reaksjonen til ett mulig jurymedlem viser utfordringene dommeren sto overfor.

- Da det ble kjent, ble jeg bare, liksom, helt «wow», sa det mulige jurymedlemmet. Til dommeren - i rettssalen.

Den samme kandidaten gjorde det ellers klart at vedkommende «helt klart tror Blagojevich er skyldig», og ekskluderte trolig seg selv ganske raskt og effektivt fra saken.

Da er det verre å finne folk som ikke har vært involert i politikk, president Obamas kampanje eller styre & stell i Illinois.

På utsiden av rettslokalet hadde det samlet seg en anselig gruppe støttespillere - ifølge amerikanske medier mange eldre kvinner - som forkynte sin støtte til storsjarmøren.

- Rod er ingen tulling. Rod er ikke skyldig, ropte forsamlingen, mens den tilsynelatende svært selvsikre mediefiguren uttrykte sin fulle enighet med kvinnene.

Gliste - Jeg føler meg kjempebra, gliste Blagojevich, som ankom sammen med kona Patti.

- Sannheten skal sette oss fri.

Etter hvert som saken skrider frem ønsker Blagojevich og forsvaret å spille av hele 500 timers opptak av telefonsamtaler i retten.

I RETTEN: Rod Blagojevich i midten, med kona Pattil til høyre i rutete blazer. Dommer Judge James B. Zagel hadde i dag et svare strev med å velge jurymedlemmer til saken. Foto/tegning: AP/Verna Sadock/Scanpix
I RETTEN: Rod Blagojevich i midten, med kona Pattil til høyre i rutete blazer. Dommer Judge James B. Zagel hadde i dag et svare strev med å velge jurymedlemmer til saken. Foto/tegning: AP/Verna Sadock/Scanpix Vis mer

Den tidligere Illinois-guvernøren, som for alltid vil bli husket som mannen som prøvde å selge det ledige senatorsetet etter Barack Obama til høystbydende, må i retten svare for anklager om konspirasjon, svindel, utpressing og falsk forklaring

Blagojevich selv hevder hardnakket at han ikke har gjort noe galt, men isteden er utsatt for en politisk heksejakt.

Obama? Saken kan bringe president Obama i søkelyset på måter han kanskje ikke ville ønsket, skriver Reuters.

De nevnte telefonsamtalene skal inneholde lange samtaler med Obama-støttespillere - og i klartekst vise det omfattende spillet som foregår på politikkens bakrom.

Og en viss Antoin «Tony» Rezko kan måtte vitne i saken.

Den korrupsjonsdømte forretningsluringen har tidligere assistert Obama ved et huskjøp, noe som bragte en voksen andel for presidenten uheldig omtale i amerikansk presse.

Broren tiltalt «Blago» har lovet at han vil kjempe for å bevise sin uskyld i retten - og har allerede underskrevet kontrakt om å få utgitt ei bok der han framstiller sin side av saken.

I tillegg til den falne guvernøren står også fem andre - broren Robert (53), to tidligere medarbeidere og to forretningsmenn på tiltalebenken.

Blagojevichs kone Patricia er nevnt i tiltalen, men slipper rettsforfølgelse. 

Tidligere i år ble hun sparket fra jobben som pengeinnsamler for et fond for hjemløse; jobben innbrakte henne 100 000 dollar i året, på tross av at fondet sliter økonomisk.

LAVERE PROFIL: Robert Blagojevich, Rod Blagojevichs bror, hadde et mer nedtonet  frammøte i retten. Foto: Jeff Haynes/Getty Images/AFP/Scanpix
LAVERE PROFIL: Robert Blagojevich, Rod Blagojevichs bror, hadde et mer nedtonet frammøte i retten. Foto: Jeff Haynes/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer