STORFORNØYD: Den statlige, nordkoreanske kringkasteren KRT, har frigitt bilder av at Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspiserte en test av et nytt, ukjent luftvåpen. Vis mer

Nord-Korea:

Her gliser Kim over nye og ukjente våpen. Nå ber han om masseproduksjon og stasjonering i hele landet

Skal ha testet nytt, ukjent luftvåpen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den statlige, nordkoreanske kringkasteren KRT, har frigitt bilder og video av at Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspiserte en test av et nytt luftvåpen.

Bildene viser blant annet en tilsynelatende strålende fornøyd leder kikke opp på himmelen.

- Kim Jong-un var vitne til testingen av et nytt luftvernvåpensystem organisert av Det nasjonale forsvarsforskningsakademiet. Våpensystemet, hvis kapasitet er ettertrykkelig verifisert, bør masseproduseres og utplasseres i hele landet, slik at det fullstendig kan slå beina under fiendens ville drømmer om luftherredømme, skryt om at de er luftens herrer og har allmektige våpen, står det i rapporten fra det statlige nyhetsbyrået KCNA, melder Reuters.

Det statlige byrået regnes som Kim-regimets egne propagandakanal. Rapporten sier ikke nøyaktig hva slags våpen det er snakk om, men akademiet som omtales, er en svartelistet institusjon som antas å utvikle missiler og atomvåpen.

Kim hadde følge av sine militære rådgivere og tre menn som antas å ha ledende stillinger i landets missilprogram. Nyhetsbyrået Associated Press har ikke lyktes med å verifisere bildene.

Dette skjer etter flere uker med testing av missiler i landet, senest for én uke siden.

Trump: - Nord-Kora-problemet vil bli løst

Rapportene fra Nord-Korea skaper hodebry for nabolandene, og USA. Senest på fredag uttrykte USAs president Donald Trump sin bekymring i et møte med Japans statsminister Shinzō Abe i forkant av G7-møtet på Sicilia i Italia.

- Vi kommer til å diskutere en god del ting. Inkludert, selvsagt, Nord-Kora, som vi tenker mye på. Jeg tror det vil være fokus på Nord-Kora-problemet. Det er et stort problem, det er et verdensproblem, og det vil bli løst på et tidspunkt. Det vil bli løst, det kan dere vedde på, sa Trump ifølge CNN.

SKAL LØSE PROBLEMET: Donald Trump uttrykte sin bekymring for Nord-Korea i et møte med Japans statsminister Shinzō Abe i forkant av G7-møtet på Sicilia i Italia. Video: CNN Vis mer

Nord-Korea skal ha forsøkt minst ti missilutskytninger ved syv anledninger siden Trump ble president i januar. For et par uker siden ble det blant annet gjennomført en test av en missil som skal være i stand til å bære et stort atomvåpen.

Raketten, Hwasong-12, fløy lenger enn noen rakett landet har skutt opp tidligere.

Denne utskytningen fikk Trump og Det hvite hus til å rase.

- La denne siste provokasjonen fungere som en oppfordring til alle nasjoner om å implementere langt sterkere sanksjoner mot Nord-Korea. Nord-Korea har utgjort en avskyelig trussel altfor lenge. Sør-Korea og Japan har overvåket situasjonen tett sammen med oss, het det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Sør-Korea: - Provoserende handlinger

Raketten som ble testet for én uke siden heter Pukguksong-2, og er en landbasert versjon av Nord-Koreas ubåtraketter. Denne gangen var det Sør-Korea som reagerte.

TESTOPPSKYTING: Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet. Video: CNN Vis mer

Raketten ble skutt opp fra et område nær Pukchang i provinsen Sør-Pyongan, nord for hovedstaden Pyongyang, og fløy østover i rundt 500 kilometer over Japanhavet, heter det i en melding fra Sør-Koreas forsvar.

Det gjorde at Sør-Koreas president Moon Jae-in innkalte regjeringens sikkerhetsråd til møte for å diskutere oppskytingen.

- Sør-Korea og USA analyserer oppskytingen for å få ytterligere informasjon. Vår militærledelse følger nøye med på militæraktivitetene i Nord-Korea, på utkikk etter eventuelle flere tegn på provoserende handlinger, og vi står klar til å handle, sto det i meldingen fra hæren i Sør-Korea.

Sør-Koreas president Moon Jae-in innkalte regjeringens sikkerhetsråd til møte for å diskutere oppskytingen, opplyser kontoret hans.