Her gløder jorda

Vakkert polarlys filmet fra Den internasjonale romstasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astronauter om bord på Den internasjonale romstasjonen (ISS) fikk ta del i dette fargerike synet, da omløpsbanen brakte dem rundt 350 kilometer over Det indiske hav, ved Australia og Madagaskar 17. september i år.

Sørlyset, det samme fenomenet som nordlyset på vår halvkule, skyldes ladde partikler fra sola som kolliderer med atomer høyt opp i atmosfæren. Fargen avhenger av hvilke gasser som er involvert i prosessen.

I tillegg til den kraftige og velkjente grønne fargen viser filmen tydelig det røde lyset som kan dannes høyest oppe. Dette kan derfor være synlig for mennesker som befinner seg på mer sørlige breddegrader.

Det var rødfargen som ga opphav til nordlysets vitenskapelige navn, aurora borealis. Oversatt blir dette omtrent «den røde demringen i nord», etter den greske demringsgudinnen Aurora. Tilsvarende navn for sørlyset er aurora australis.

Aurora borealis ble først brukt av den velkjente vitenskapsmannen Galileo Galilei, som var bosatt i Italia. Observert fra så langt sør vil et kraftig nordlys hovedsakelig blafre i rødt og minne om tussmørket før soloppgang.