Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her gråter Bush over Irak-krigen

Presidenten tok til tårene da soldat ble minnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Irak-krigen er til å grine av - også for George W. Bush. Tidligere i uka tok også den amerikanske presidenten til tårene i et minnearrangement for en av de falne soldatene.

Den følelsesladde reaksjonen kom i Det Hvite Hus, like etter at USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus hadde dempet presidentens optimiste om framgangene i Irak.

- Det er ikke noe lys i enden av tunnelen, var generalens oppsummering for Kongressen etter at presidenten noen dager i forkant hadde konkludert med at alt går meget bedre for de amerikanske styrkene.

Tok til tårene

Bush tok til tårene foran 250 gjester i Det Hvite Hus da marinesoldaten Michael Monsoor skulle hedres post mortem med det amerikanske forsvarets høyeste utmerkelse, Medal of Honor. Soldatens foreldre og to brødre var hedersgjester.

I sin presidentperiode har Bush delt ut Medal of Honor ni ganger tidligere, og bare to ganger til soldater fra Irak-krigen.

Michael Monsoor var 25 år gammel da han sammen med to amerikanske marinekolleger og flere irakiske soldater 29. september 2006 var ute på rekognoseringsoppdrag i al-Qaida-dominerte Ramadi.

Kastet seg over granat

image: Her gråter Bush over Irak-krigen

En granat ble kastet opp på taket der 25-åringen og hans soldaterkolleger sto. Monsoor kastet seg over granaten og berget de andres liv da den  eksploderte. En halv time seinere var han erklært død.

Det skjedde fire måneder etter at samme soldat var blitt hedret for å ha løpt gjennom fiendens linjer og berget en skadd soldat.

Det offisielle tallet på omkomne amerikanske soldater i Irak er 4020.

Bush har gitt sin Irak-general den tiden han trenger til å sette i gang den amerikanske tilbaketrekkingen fra Irak.

- Kan bli i 100 år

Det betyr med stor sannsynligvis at Bush overlater mellom 140.000 og 160.000 amerikanske soldater i Irak til sin etterkommer neste år - enten det blir John McCain, Hillary Clinton eller Barack Obama.

Clinton og Obama vil ha alle soldatene hjem i løpet av 16 måneder på det lengste. MacCain har et mer langsiktig perspektiv. 

- De kan bli der i 100 år, hvis det er nødvendig, har han proklamert.

 TOK TIL TÅRENE:  Minneseremonien i Det hvite hus for den 25 år gamle soldaten som kastet seg over en granat i Irak og berget andres liv, ble for mye for president George W. Bush. Foto: Reuters/Scanpix.
TOK TIL TÅRENE: Minneseremonien i Det hvite hus for den 25 år gamle soldaten som kastet seg over en granat i Irak og berget andres liv, ble for mye for president George W. Bush. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer
HØYESTE UTMERKELSE: 25 år gamle Michael Monsoor er den tredje soldaten I Irak-krigen som ble hedret med det amerikanske forsvarets høyeste utmerkelse Medal of Honor - post morten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media