GRAVER OPP FUNNET: To av arkeologene i ferd med å hente to av skjelettene opp til overflaten. Foto: York Archaeological Trust/Scanpix
GRAVER OPP FUNNET: To av arkeologene i ferd med å hente to av skjelettene opp til overflaten. Foto: York Archaeological Trust/ScanpixVis mer

Her graver de opp 80 løvekjempende showkrigere

Gladiatorgrav skal være avdekket i britisk turistby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En gruppe arkeologer fra York Archaeological Trust har funnet 80 skjeletter med hodene kappet av, i den lille byen York i England. Skjelettene skal ikke være hvem som helst, tror forskerne.

De er overbevist om at skjelettene en gang var gladiatorer - unge menn som kjempet for livet for penger.

For på en av kroppene er det funnet bitemerker etter bjørn, løve, tiger eller et lignende stort rovdyr. Og skjelettene er større en vanlig var fra romertida, med klare merker etter å ha brukt armmusklene på en måte som kan tyde på utstrakt våpentrening.

Skjelettene hadde også merker av omfattende våpenskader, lik de som ble påført under gladiatortrening og -kamp.

Offergaver Skjelettene var også begravet sammen med offergaver. Kun respekterte personer fikk med slikt i graven - fin keramikk, dyr og annet, og dette viser klart at skjelettene ikke stammer fra kriminelle som hadde fått hodet hogget av som straff.

- Det er heller usannsynlig at en vanlig mann ble angrepet av en tiger på vei hjem, sier den respekterte arkeologiforeleseren Michael Wysocki ved Universitetet i Central Lancashire til nyhetsbyrået AP.

Bitemerkene er funnet på hofta og skulderen til ett av skjelettene.

York var en av de største byene i romertidas England, og omreisende gladiatorer hadde ofte oppvisninger i byen. I ringen slåss de væpnede unge mennene ofte mot store dyr - og mange mistet livet under de blodige underholdningskampene.

KLASSISK: Gladiatorkamper fra det gamle Rom. Foto: Wikicommons
KLASSISK: Gladiatorkamper fra det gamle Rom. Foto: Wikicommons Vis mer

Det var britiske Channel 4 som først dokumenterte funnet, i forbindelse med en dokumentarserie om gladiatorer som kanalen skal vise denne måneden. Arkeologene kom først over skjelettene i 2003, men har nå gravd ut hele funnområdet og tatt skjelettene skikkelig i øyesyn.

Funnene blir likevel møtt med skepsis hos seniorkurator Jenny Hall ved Museum of London. Hall mener funnet på 80 lik er for stort for at alle skal være gladiatorer.

Bitebevis - Vi vet at gladiatorer turnerte i Storbritannia, men det foreligger lite kunnskap om dem. De ble typisk leid inn for å underholde lokal guvernør eller andre rikfolk, sier hun til AP.

Daily Telegraph skriver imidlertid at funnet nettopp ble gjort under eiendommen til en slik lokal storkar.

York Archaeological Trust er overbevist om at funnet stammer fra romertidas krigsleker. De tror gladiatorene kom til Storbritannia fra middelhavsområdet.

- Bitemerket er et av de klareste bevisene. Det må være tilført i ringen, sier en arkeolog - som ifølge Telegraph bærer navnet Kurt Hunter-Mann.

...OG DEN MODERNE VARIANTEN: Et knippe deltagere i NBC-programmet «Gladiators», også kjent fra norsk og svensk TV. Foto: AP/Richard Drew/Scanpixd
...OG DEN MODERNE VARIANTEN: Et knippe deltagere i NBC-programmet «Gladiators», også kjent fra norsk og svensk TV. Foto: AP/Richard Drew/Scanpixd Vis mer