Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her grunnla Hitler «Ondskapens universitet». Nå skal det bli asyl­mottak

Politikerne frykter bråk.

BLIR HJEM FOR FLYKTNINGER: Det gigantiske nazikomplekset Ordensburg Vogelsang blir hjem for 900 flyktninger som har kommet til Tyskland. Foto: NTB Scanpix
BLIR HJEM FOR FLYKTNINGER: Det gigantiske nazikomplekset Ordensburg Vogelsang blir hjem for 900 flyktninger som har kommet til Tyskland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyktningkrisen preger i disse dager Europa, og Tyskland er stedet de aller fleste av de som rømmer fra Syria har som endelig destinasjon.

Tyskerne jobber på spreng med å finne steder der de kan huse alle flyktningene, og i den anledning har søket blitt utvidet til å inkludere mer ukonvensjonelle lokaler.

I den anledning er det nå klart at Ordensburg Vogelsang, en tidligere skole for Nazi-Tysklands beste hjerner, skal huse 900 av disse. Det skriver den tyske avisa Die Welt.

«Ondskapens Universitet» Den ikoniske nazibygningen, som kalles «Ondskapens Universitet», har i tiden etter krigen vært et populært reisemål for ulike høyreekstremistiske grupperinger og nynazister. Det gjør at det flere nå frykter at myndighetenes avgjørelse kan føre til konfrontasjoner.

Det er heller ikke alle politikerne som er like begeistret over forslaget. En av dem er Joachim Stamp som er flyktningtalsmann for det liberale partiet FDP.

Han er en sterk motstander av planen som sier at nesten 1000 flyktninger skal innlosjeres her før vinteren kommer.

- Vi må kunne finne et sted med mindre politisk bagasje enn dette. Selv om jeg forstår at det er vanskelig å finne husly til alle, er jeg sterkt imot dette. Det er for mye historie knyttet til stedet som kan føre til feiltolkninger. Det kan føre til et utall mulige misforståelser i utlandet, sier han.

Museum Det gigantiske komplekset, som ligger i Eifel nasjonalpark like ved grensen til Belgia, ble disponert av den belgiske hæren i en årrekke, før det ble tilbakeført til Tyskland for ti år siden.

Etter det har det vært mye uenighet om hva stedet skulle brukes til. Det jødiske samfunnet argumenterte for at bygningene burde jevnes med jorda, mens andre ville la det forfalle på naturlig vis.

Tross innvendinger ble det i stedet åpnet et museum, og det har vært en stor suksess. Det siste året har så mange som 200 000 personer besøkt anlegget før det nå skal få nye beboere.

Ekstreme grupper mobiliserer Samtidig advarer den tyske sikkerhetstjenesten BfV om at flyktningkrisen fører til en mobilisering i landets høyreekstreme miljøer ifølge NTB.

- Det vi ser i forbindelse med flyktningkrisen er at høyreekstreme mobiliserer i gatene, men også at venstreradikale mobiliserer mot dem, sier Hans-Georg Maassen, sjef for Bundesamts für Verfassungsschutz (BfV), til tysk radio søndag.

De ekstreme gruppene viser større vilje til å bruke vold, opplyser han. Det gjelder både høyreradikale, antifascister på venstresiden og islamister.

Flere demonstrasjoner Forrige lørdag måtte politi og soldater beskytte to busser med 100 innvandrere og flyktninger som ble fraktet til et mottak i byen Niederau i den østtyske delstaten Sachsen. Demonstranter var samlet ved mottaket, et tidligere supermarked.

Demonstrasjoner mot flyktninger og innvandrere samlet over 1.000 mennesker i flere byer i den nordøstlige delstaten Mecklenburg-Vorpommern forrige fredag. 

I kystbyen Stralsund ble tre mennesker såret i sammenstøt med motdemonstranter. Også i Leipzig var det gateslag mellom demonstranter fra høyre- og venstresiden.

Hittil i år har det vært 22 forsøk på å sette fyr på mottak, inkludert mottak som ennå ikke var tatt i bruk, ifølge Maassen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!