<strong>DE FØRSTE NORDMENNENE:</strong> Brit Volden, Øyvin Thon og Stian Voldmo ble de aller første nordmennene som nådde toppen av verdens sjuende høyeste fjell - Dhaulagiri i Himalaya. Her sammen med Sangey Sherpa og Mingma Chiiri Sherpa. Foto: Privat
DE FØRSTE NORDMENNENE: Brit Volden, Øyvin Thon og Stian Voldmo ble de aller første nordmennene som nådde toppen av verdens sjuende høyeste fjell - Dhaulagiri i Himalaya. Her sammen med Sangey Sherpa og Mingma Chiiri Sherpa. Foto: Privat Vis mer

Her hadde ingen nordmenn satt sine føtter

Før Øyvin (53), Brit (51) og Stian (35) nådde toppen av Dhaulagiri - verdens sjuende høyeste fjell - 14. mai i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 14. mai klarte Stian Voldmo (35) og ekteparet Øyvin Thon (53) og Brit Volden (51) det ingen andre nordmenn har gjort før dem.

Da nådde de den definitive toppen av fjellet Dhaulagiri  - verdens sjuende høyeste fjell 8167 meter over havoverflaten.

- Jeg er litt stolt av det. Det var en liten seier å være første nordmann. Det var jo det underliggende målet, men ikke til en hver pris, sier Øyvin Thon til Dagbladet.

Etter den nesten to måneder lange ekspedisjonen, kom de tre hjem til Norge i helga.

- Det ble jubel og det ble en liten seremoni med flagg og mye bilder på toppen der, sier han.

Utfordrende - Det var veldig moro! Ekstra moro var det jo at Øyvin og jeg klarte det sammen, sier kona Brit Volden til Dagbladet.

<strong>FLOTT UTSIKET:</strong> Dhaulagiti beskrives som svært utfordrende med bratte fjell og åpent landskap. Her er den norske ekspedisjonen på vei opp. - Utsikten er mektig og man får god tid til å nye den, sier Brit Volden. Foto: Rune Snaprud
FLOTT UTSIKET: Dhaulagiti beskrives som svært utfordrende med bratte fjell og åpent landskap. Her er den norske ekspedisjonen på vei opp. - Utsikten er mektig og man får god tid til å nye den, sier Brit Volden. Foto: Rune Snaprud Vis mer

Men veien opp til toppen var tøff, og hun tenkte ofte at det ikke kom til å gå. De nådde basecamp på rundt 4600 meter 19. april og brukte nesten fire uker på akklimatisere seg ved å gå turer opp og ned.

Toppturen startet 01.00 om natta og de tre nordmennene og tre sherpaer var på toppen i 13-tida neste ettermiddag. Etter jubelstunden tok de seg nedover igjen og var på basecamp i 19-tida på kvelden - 18 timer etter start.

- Jeg tenkte nesten daglig at det ikke ville gå. Det er små marginer og mye kan skje, sier hun.

Dhaulagiri beskrives som spesielt utfordrende å bestige. Det er ofte mye dårlig vær i fjellet og stadige snø- is og steinras truer. Fjellet byr på mye klatring og det er krevende snø. De siste åra har det vært flere ulykker i fjellet, så det er ikke så mange som begir seg ut på utfordringen.

- Det er veldig bratt og eksponert over veldig lang tid. Det er mye ras og vind i fjellet. Det var ofte ras ikke langt fra oss. Da vi kom ned igjen så vi at det hadde gått et ras over der vi hadde gått, men vi planla nøye og var svært opptatt av sikkerheten, sier Øyvin.

<strong>PÅ TOPPEN:</strong> Stian Voldmo på toppen av Dhaulagiri. Foto: Øyvin Thon
PÅ TOPPEN: Stian Voldmo på toppen av Dhaulagiri. Foto: Øyvin Thon Vis mer

Han forteller at sterk vind ved et tidspunkt knakk teltstengene deres.

Hylles av kjendisklatrer Det var seks nordmenn som hadde tenkt seg til toppen, men tre valgte å bryte underveis.

- Vi skulle selvsagt hatt alle på toppen, men at halvparten klarte det var bra det også. Til og med sherpaene jublet og var veldig fornøyde med å nå toppen, sier Brit.

Og de norske rekordklatrerne blir hyllet av eventyrer og kjendisklatrer Cato Zahl Pedersen.

- Dette var kjempehyggelig å høre! Jeg er veldig glad på deres vegne og jeg blir stolt av å høre at de ble de første nordmennene til å nå toppen av Dhaulagiri, sier Cato Zahl Pedersen.

Han har klatret med de tre tidligere. Han besteg verdens sjette høyeste fjell - Cho Oyu - sammen med blant andre Øyvind og Brit i 2005. Da han nesten nådde toppen av Mount Everest året etter var Stian Voldmo i reisefølget.

<strong>FØRSTE EKTEPAR UT:</strong> Øyvin Thon og Brit Volden er i tillegg til å være de første nordmennene, også det første ekteparet til å nå toppen av verdens sjuende høyeste fjell. Foto: Privat
FØRSTE EKTEPAR UT: Øyvin Thon og Brit Volden er i tillegg til å være de første nordmennene, også det første ekteparet til å nå toppen av verdens sjuende høyeste fjell. Foto: Privat Vis mer

- Jeg vurderte å være med selv, men fikk ikke tid og mulighet denne gangen. De er en fantastisk gjeng alle sammen, sier han.

Zahl Pedersen sier han ikke kjenner Dhaulagiri inngående, men har også inntrykk av at det er et utfordrende fjell å nå toppen til.

- De har alle bra erfaring med høyere fjell og er generelt fornuftige mennesker som setter sikkerheten først. At femti prosent nådde toppen er veldig bra, spesielt hyggelig er at ekteparet fikk oppleve dette sammen, sier han.

Verdensmester Nå går de tre nordmennene inn i historiebøkene som de tre første nordmennene til å bestige Dhaulagiri.

- Men hvem av dere var den aller første nordmannen til å sette foten på toppen?

- Nei... Da vi nærmet oss toppen måtte vi gå i rekke, og det var faktisk jeg som tilfeldigvis gikk først, sier Øyvind til Dagbladet.

Dhaulagiri:

Verdens sjuende høyeste fjelltopp — 8167 moh.

Ligger lengst øst i Dhaulagiri Himal-kjeden i Himalaya i Nepal.

Dhaulagiri betyr hvitt fjell.

Da det ble oppdaget i 1808 trodde man at det var verdens høyeste topp. Den statusen beholdt fjellet i 30 år, før man fant Kanchenjunga (8586 moh). Det er i dag kjent som verdens tredje høyeste. Høyest når Mount Everest med sine 8848 moh.

Første gang besteget 13. mai 1960 av en ekspedisjon fra Østerrike og Sveits.

14. mai 2011 ble Stian Voldmo, Øyvin Thon og Brit Volden de første nordmennene til å nå toppen av fjellet.

Kilde: Wikipedia

Men 53-åringen deler seieren med de andre.

- Vi tre nådde toppen sammen, understreker han.

Å være første nordmann på toppen av Dhaulagiri er ikke den første bragden til Øyvind Thon. 53-åringen er sju ganger verdensmester i orientering (to individuelle, fem stafett).

Hva setter du høyest?

- Det er nok VM-titlene, sier han.

<strong>GLAD GJENG:</strong> Da de tre nordmennene og de tre sherpaene nådde toppen ble det litt dårlig vær. Øyvin Thon (nummer to fra venstre) sier det var sol og nydelig utsikt til å begynne med før det begynte å blåse og snø. Brit Volden med tommelen opp sammen med sjefsherpa Dawa Tensing Sherpa og Kiilu Sherpa lengst til venstre. Foto: Privat
GLAD GJENG: Da de tre nordmennene og de tre sherpaene nådde toppen ble det litt dårlig vær. Øyvin Thon (nummer to fra venstre) sier det var sol og nydelig utsikt til å begynne med før det begynte å blåse og snø. Brit Volden med tommelen opp sammen med sjefsherpa Dawa Tensing Sherpa og Kiilu Sherpa lengst til venstre. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer