MYE LANDSBRUK: Mange våningshus kan være grunnen til at så få beiaværinger har levert inn skjemaet om boligverdi. Ordføreren selv håper det lar seg gjøre å levere elektronisk i løpet av dagen. Foto: LARS WESTVIG
MYE LANDSBRUK: Mange våningshus kan være grunnen til at så få beiaværinger har levert inn skjemaet om boligverdi. Ordføreren selv håper det lar seg gjøre å levere elektronisk i løpet av dagen. Foto: LARS WESTVIGVis mer

Her har bare en av tre levert inn boligskjemaet

- Jeg har ikke levert inn selv heller, innrømmer ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag går fristen ut for å levere boligverdiskjemaet til Skatteetaten. Til nå har bare litt over halvparten av oss somlet oss til å levere inn en oppmåling av det vi holder mest kjært, boligen vår. Og lavest innleveringsprosent har de kanskje i Nordlands-kommunen Beiaren.

- Ja vel? Beiarværinger er kjent for å være nøyaktige og pliktoppfyllende folk, så det skal ikke være noe der, sier ordfører Frigg Ottar Os til Dagbladet.

I Beiaren kommune har bare 35 prosent av innbyggerne levert inn skjemaet som gir ny likningsverdi av boligen. For hele Norge ligger snittet snart 60 prosent.

Vil levere elektronisk Ordfører Os har allerede ankommet kontoret for å ta fatt på dagens oppgaver, men har han husket å levere inn boligverdiskjemaet?

- Nei, jeg leita det fram i går kveld og skal levere i dag. Hvis jeg får til å levere elektronisk, så gjør jeg det, sier Os.

Årsaken til at beiaværingene ligger lavt på statistikken skyldes trolig helt andre ting enn latskap eller lite respekt for skattefuten. Mange av kommunens 1115 sjeler (én opp fra i fjor, ifølge oversikten fra SSB) bor nemlig på landbrukseiendommer.

• Her finner du skatteetatens elektroniske skjema med video-veiledning.

Våningshus - Jeg har lagt merke til at i kommuner med lavt antall boliger og innbyggere er det ofte færre som har levert inn. Det tror jeg skyldes at mange har mottatt skjema for fritidsbolig eller våningshus på gårdsbruk og da behøver man altså ikke levere. Mye landbruk slår nok uheldig ut på statistikken over levering, sier Sverre Kjær, pressekontakt for Skatt sør til Dagbladet.

Selv er Kjær veldig fornøyd med boligeierne i Sør-Norge.

MÅLTE OPP: Som et pressestunt for å reklamere for oppmåling av boliger stilte finansminister Sigbjørn Johnsen, skattedirektør Svein Kristensen og selveste vaktmester Narvestad opp for demonstrere. Foto:Jacques Hvistendahl Dagbladet
MÅLTE OPP: Som et pressestunt for å reklamere for oppmåling av boliger stilte finansminister Sigbjørn Johnsen, skattedirektør Svein Kristensen og selveste vaktmester Narvestad opp for demonstrere. Foto:Jacques Hvistendahl Dagbladet Vis mer

- 58,5 prosent har levert inn i hele regionen. Men det som er morsomt, og gjør det litt særskilt spennende for meg, er at Vestfold i serdeleshet ligger godt an. I Tønsberg og Stokke har hele 67 prosent levert og for Horten er tallet 65. Om det skyldes tilfeldigheter eller god markedsføring vet jeg ikke. Men vi er godt framme på innleveringen, det er morsomt, sier Kjær.

Kan betale for mye Han understreker at det trolig ligger mange papirskjemaer som har kommet inn det siste døgnet på vent for å scannes inn i Mo i Rana. Først om to dager vil man vite hvor mange som har holdt seg innenfor fristen på 15. oktober for å levere papiret som endrer utregningen av likningsverdien for boligen.

Konsekvensene ved ikke å levere er at likningsverdi for boligen blir feil, og du kan ende opp med å betale for mye skatt, dersom skattevesenet bommer når de skal anslå verdien på boligen din.

- Hvis vi ikke har fått inn skjemaet før selvangivelsen leveres, så må vi stipulere en verdig på boligen til folk selv. Vi har ikke tatt stilling til om man vil sende ut flere purringer til enkeltpersoner, sier pressekontakt  Randi Iversen for Nordland, Troms og Finnmark.

Skatteoppgjøret i juni kan også ryke for dem som ikke leverer.

VIL LEVERE ELEKTRONISK: Ordfører Frigg Ottar Os satser på at det lar seg gjøre å levere elektronisk i løpet av dagen. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet
VIL LEVERE ELEKTRONISK: Ordfører Frigg Ottar Os satser på at det lar seg gjøre å levere elektronisk i løpet av dagen. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet Vis mer