Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her har Boko Haram utslettet en by på bare fire dager

Satellittbilder gir rystende bevis.

FØR OG ETTER:  Det øverste satellittbildet viser byen Doron Baga den 2. januar, før Boko Haram startet sitt fire dager lange angrep. Det nederste bildet er tatt 7. januar. Bildene er tatt med infrarødt, og det røde viser friske trær og vegetasjon. Foto: Amnesty International/ NTB Scanpix
FØR OG ETTER: Det øverste satellittbildet viser byen Doron Baga den 2. januar, før Boko Haram startet sitt fire dager lange angrep. Det nederste bildet er tatt 7. januar. Bildene er tatt med infrarødt, og det røde viser friske trær og vegetasjon. Foto: Amnesty International/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildebevisene ble lagt fram av Amnesty International i dag og viser de to nigerianske nabobyene Baga og Doro Baga henholdsvis 2. og 7. januar i år.

Der man på de første satellittbildene ser hustak til både små og store bygninger, er det på det andre bildet bare ruiner igjen.

Ifølge Amnesty er hele 3700 bygg skadd eller fullstendig knust. Også andre byer i området ble angrepet i samme periode.

- Disse detaljerte bildene viser ødeleggelser av katastrofale proporsjoner i to byer. En av dem er nesten fullstendig fjernet fra kartet i løpet av fire dager, sier Daniel Eyre, Nigeria- researcher for Amnesty som foreller at angrepene startet 3. januar og varte til den 7.

- Verste angrep noen sinne Ifølge Eyre er dette det største og mest ødeleggende Boko Haram-angrepet som Amnesty har sett.

-Det viser et bevisst angrep på sivile, viss hjem, klinikker og skoler er brent til ruiner, sier han.

Ødeleggelsene som bildene viser, bygger opp under de grusomme vitnebeskrivelsene som Amnesty har samlet inn. Ut fra den informasjonen menneskerettighetsgruppen sitter på, har Boko Haram-krigerne skutt mange hundre sivile. En mann i femtiårene som var i Baga fortalte hva som skjedde under angrepet.

- De drepte så mange mennesker. Jeg så kanskje hundre personer som ble drept i Baga. Jeg løp ut i bushen. Mens vi løp, skjøt og drepte de, sier han.

- Jeg vet ikke hvor mange døde det var, men det var lik over alt vi så, sier en kvinne som også klarte å gjemme seg i bushen.

Strid om antall drepte I forrige uke hevdet lokale kilder at 2 000 mennesker ble drept og 16 landsbyer rasert i angrepet. Dette ble senere avvist av nigerianske myndigheter.

- Forsvarsmyndigheter i Nigeria sa denne uka at antallet døde i Baga, inkludert Boko Haram-krigere ikke hadde overskredet 150. Disse bildene sammen med historiene fra de overlevende tyder derimot på at dødstallet kan være mye høyere, sier Eyre.

De fleste drepte skal være menn, men også kvinner og barn er blant de døde.

 Etter angrepet tok Boko Haram kvinner, eldre og barn til fange og holde dem i fire dager. Ifølge vitner ble eldre og barn løslatt, mens de yngste kvinnene ble beholdt i fangenskap. Ifølge Amnesty angriper Boko Haram målrettet lokalsamfunn de hever har støttet myndighetenes sikkerhetsstyrker.