VÅPEN I HÅND: Seks minutter etter dette bildet av Breivik, går bomba av i regjeringskvartalet. Foto: Med tillatelse fra ABC Nyheter
VÅPEN I HÅND: Seks minutter etter dette bildet av Breivik, går bomba av i regjeringskvartalet. Foto: Med tillatelse fra ABC NyheterVis mer

Her har Breivik akkurat satt fra seg bombebilen

Går med politiuniform og pistol, minutter før bomba går av i Regjeringskvartalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overvåkningsbilder ABC Nyheter har fått tak i fra regjeringskvartalet viser Anders Behring Breivik løpende vekk fra bombebilen han plasserte ved Regjeringskvartalet.

Ingen grep inn, selv om overvåkingskameraer fanget ham i falsk politiuniform - med våpen i hånd.

Minutter før eksplosjonen Seks minutter etter at dette bildet dukket opp på overvåkningskjermene til vaktene i regjeringskvartalet, eksploderer Breiviks bombe, ifølge ABC Nyheter.

- Jeg har ingen kommentar til disse bildene, sier sikkerhetssjef Jon Ivar Mehus ved Departementenes servicesentral (DSS) til Dagbladet og viser til medieansvarlig Frode Jacobsen i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

- Vi har nettopp sett saken på ABC Nyheter og er nødt til å sjekke fakta før jeg kan kommentere dette, sier Jacobsen.

- Er det noen hos dere som har sett disse bildene før?

- Det er ingen i departementet som har det, nei.

- Har sikkerhetsfolkene i regjeringskvartalet sett dem?

- Jeg har nettopp sett saken og er nødt til å undersøke saken, og jeg regner med dette også er en del av etterforskningen, sier Jacobsen til Dagbladet.

Med pistol i hånda Bildet som ABC Nyheter har fått se, og publisert en avfotografering av, viser den terrorsiktede i Grubbegata, på vei bort fra Einar Gerhardsens plass og departementene.  På bildet ser man at Breivik er ikledd sin hjemmelagde politiuniform med pistolen fullt synlig.

Breivik kaster et blikk tilbake mot varebilen og går mot Hammersborg torg hvor han har parkert bilen som han så kjører til Utøya.

Bomben i Oslo tok åtte liv. 68 mennesker blir senere drept på AUFs sommerleir på Utøya.

Pistolen han holder i hånda er av samme type som senere ble funnet av politiet på Utøya.

Både før bombeangrepet og massakren på Utøya ble Breivik forsinket av lange bilkøer. Forsinkelsene kan ha reddet liv.

Breivik har tidligere innrømmet at han egentlig hadde planlagt å bombe Regjeringskvartalet tidligere på dagen da flere var på jobb, og at han ønsket å ta livet av Gro Harlem Brundtland som var på Utøya fram til klokken 15.

Har forklart seg i detalj om bomba Breivik leide Vålstua gård på Åsta 2. mai. Da startet han, ifølge egen forklaring, produksjonen av terrorbomba. I politiavhør har terroristen forklart at han var inne på minst 700 forskjellige nettsteder for å finne bombeoppskrifter, og han skal ha brukt anonymiseringsverktøy for å skjule sine spor på nettet.

- Han har forklart i detalj hvordan bomba lages og at han var inspirert av produksjonsverktøyene til Baader-Meinhof, har Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad tidligere fortalt til Dagbladet.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) kjøpte seks tonn kunstgjødsel den 4. mai i år. Politiet har funnet tre tonn kunstgjødsel på Vålstua gård.

Bomben Breivik brukte skal ha veid omkring 950 kilo.

Breivik gjennomførte minst en prøvesprengning før angrepet, noe politiet har bekreftet overfor Dagbladet.

- Det stemmer at vi har gjort funn i denne forbindelse. Datoen for en prøvesprengning vet vi ikke, sa politiadvokat Christian Hatlo 18. august.

Dagbladet kommer med mer.