IKKE BARE VELSTAND LENGER:Landemerket Kingdom Tower i hovedstaden Riyadh er et av mange symboler på Saudi-Arabias velstand. Nå merker verdens største oljeprodusent nedgangstidene. Foto: Ali Jarekji / Reuters / NTB Scanpix
IKKE BARE VELSTAND LENGER:Landemerket Kingdom Tower i hovedstaden Riyadh er et av mange symboler på Saudi-Arabias velstand. Nå merker verdens største oljeprodusent nedgangstidene. Foto: Ali Jarekji / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Her har de aldri betalt skatt. Så raste oljeprisen

Oljegiganten økte bensinprisen over natta, og vil prøve å innføre moms i løpet av året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hele staten er bygd opp på oljerikdommen. Nå har oljeprisen stupt - og Saudi-Arabia tvinges til å gjøre store endringer i økonomien.

- En overdådig velferdsstat som avler latskap og apati må en dag ta slutt. Den siste ukes kunngjøringer er begynnelsen på en ny normal for et land som frykter noen form for endring, skrev Financial Times etter at statsbudsjettet for i år ble lagt fram i slutten av desember.

Da kom forvarselet på den nye hverdagen i Saudi-Arabia, da myndighetene i landet annonserte at staten ville kutte i sine subsidier til blant annet elektrisitet i en periode på fem år framover, ifølge The Guardian. 

Bensinprisen skjøt i været nærmest over natta, ifølge Al-Jazeera.
 
Vil innføre moms Nå møter befolkningen en annen virkelighet. Faktisk skal det nå innføres moms i landet, muligens allerede i løpet av året.

Det sier kronprins Muhammad bin Salman til avisa The Economist.

- Det kommer ikke til å bli noen inntektsskatt eller eiendomsskatt. Det vi snakker om å innføre er skatter eller avgifter som er støttet av borgerne, inkludert moms og «sin tax» (avgifter på helseskadelige varer som for eks. tobakk, journ.anm). De vil skape gode inntekter, men ikke de eneste. Vi har mange muligheter innenfor gruvedrift, vi har mer enn 6 prosent av verdens uranium-reserver, vi har mange ubrukte verdier, sier forsvarsminister og kronprins Muhammad bin Salman i et intervju med The Economist for noen uker siden.

Omstruktureres I fjor anslo Det internasjonale pengefondet (IMF) at landet sto i fare for å gå konkurs innen fem år, men kronprinsen virker ikke bekymret.

Overfor The Economist påpeker han at staten eier store landeiendommer, som kan generere inntekter i forbindelse med for eksempel religiøs turisme til Mekka. Dessuten står landet overfor en større privatisering, forteller forsvarsministeren i intervjuet.

Han ser for seg å privatisere både helsesektoren, deler av militæret i landet, og skolesektoren.

- Det vil minske noe av presset på myndighetene, og noen av dem kan tjene opp gode overskudd, sier han til the Economist.
 
Har selv skylda Landet har selv noe av skylda for at oljeprisen stuper - ettersom de ikke selv ikke har justert produksjonen sin.

Saudi-Arabia har nemlig lenge vært svingprodusent, altså et land som har kunnet avgjøre prisutviklingen i oljemarkedet.

De seineste åra har landet fortsatt å pumpe olje, og tatt markedsandeler, selv om det er overproduksjon av olje. I fjor var oljeproduksjonen i landet på sitt høyeste noensinne.

- De er ikke villige til å kutte egen produksjon for å gi plass til økt produksjon fra land som USA, Iran og Russland. Samtidig vil lav oljepris begrense at store internasjonale selskaper går inn i Iran, forklarte oljeanalytiker Trond  Omdal til Dagbladet tidligere i januar.